Вземаме 852-ма бежанци вместо 1600

Правителствата ще получават по 6000 евро за всеки приет мигрант
23 сеп 2015 07:10,
65
Вземаме 852-ма бежанци вместо 1600
Снимка: архив, БТА

България ще получи 852-ма бежанци от Гърция и Италия, вместо очакваните 1600, след снощното решение на вътрешните министри в Брюксел за презаселване на 120 000 души. 651 ще дойдат от Гърция и 201 от Италия.

Намалението стана възможно, след като 54-те хил., които трябваше да се преразпределят от Унгария в останалите страни, бяха оставени в резерв. Еврокомисията ще реши дали да добави от тях към Италия или Гърция, или да ги прехвърли към друга членка, залята от бежанци. Будапеща, която сама се отказа да участва в квотите, сега ще трябва да приеме допълнително 1294 души. Същата ще е и участта на останалите страни, които гласуваха против квотите. На Словакия са определени 802 бежанци, на Чехия - 1591, а Румъния - 2475.

Още по темата

Вътрешните министри от ЕС неочаквано бързо разпределиха 120-те хиляди, след като две големи държави настояли за премерване на силите, вместо за търсене на компромис. Те посочили, че липсата на съгласие ще хвърли сянка върху срещата на върха тази вечер в Брюксел.

Квалифицираното мнозинство беше събрано, след като в последния момент Полша, която отказваше квотите, ги подкрепи. Министър-председателката Ева Копач коментира, че е получила обещание, че ще бъдат изпълнени трите ѝ условия: разделяне на бежанците от икономическите имигранти, подкрепа за бежанските лагери край Сирия и укрепване на външните граници на ЕС.

Според вътрешния министър на Люксембург Жан Аселборн четирите държави-бунтари обяснили, че чувствали волята на Брюксел като диктат и се опасяват, че сирийците и еритрейците ще нарушат хомогенните им общества.
Решението на министрите предвижда незабавно презаселване на 66 000 бежанци от Гърция и Италия. Европейската комисия заяви, че е решена да го приложи към всички страни, включително към гласувалите против и Финландия, която се въздържа.

За всеки приет бежанец правителствата ще получават по 6000 евро от европейския бюджет, а Италия и Гърция – по 500, за да организират транспортирането му. Парите обаче не са вързани за човека и властите ще могат да ги харчат общо за бежанците на своя територия. Италия и Гърция ще изготвят график за изпращането на хората в новите им държави, чието изпълнение ще се контролира на 6 месеца. При изключителни обстоятелства държавите ще могат да отлагат с година определените им квоти, като Европейската комисия ще преценява дали те са основателни.

Бежанците няма да имат право да си избират държава, а само ще бъдат информирани къде са разпределени. Критериите ще са събиране на семейства и здравословно състояние. Заловените в друга държава, ще бъдат принудително връщани. За целта пръстовите им отпечатъци ще бъдат въведени в шенгенската база данни. Идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци ще се правят в Гърция и Италия. Приемните страни обаче ще имат право да посочат от какви хора се нуждаят. За всеки кандидат ще се събират данни за квалификацията и образованието му, за владеенето на чужди езици и за социалните и семейните му връзки. Еврочленките ще си назначат в Гърция и Италия по един чиновник, който ще координира с местните власти подбора на бежанци. Отказът да бъде приет някой ще може да става само на основание, че той е заплаха за националната сигурност.

Вътрешните министри препоръчаха и как да се задържат бежанците в страните, в които са разпределени, след като повечето от тях искат да отидат в Германия, Швеция и Норвегия. Сред тях са получаването на социални помощи и международна защита да важи само за определената им страна. Властите съветват да не им се дават пари в брой и документи за пътуване, докато разглеждат молбите им за убежище. След това се препоръчва да се въведе периодично явяване пред властите, за да могат да се ползват от полагащите им се като бежанци жилище, храна и дрехи. Еврочленките ще могат да издават забрани за влизане на своя територия на заловени от тях нарушители на правилата.

Миналата седмица България прие да подслони други 450 бежанци от Италия и Гърция. Така общият брой, преразпределени към нас, става 1302.

Европейските лидери се събират извънредно в Брюксел довечера, за да търсят дългосрочни решения на кризата. Очаква се те да обсъдят засилване на охраната на общите граници, бъдещето на Шенген, както и подпомагането на държавите в съседство със Сирия, където живеят 4 млн. бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко от вече влезлите нелегални в България над 40 000 от 2013г. ще бъдат преразпределени към други държави?
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ПО 6000 ЕВРО, КОИТО ЕВРОПА ЩЕ ДАДЕ ЗА ВСЕКИ ПРИЕТ ОТ НАС ЕМИГРАНТ ЩЕ БЪДАТ "УСВОЕНИ" ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И СЛЕД ТОВА ПАК НАРОДЕЦА ЩЕ СИ БИЕ ГЛАВАТА. ТОВА СИ Е ЧИСТА ТЪРГОВИЯ С ЦЕЛ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАБОГАТЯВАНЕ И СЛЕД ТОВА КОЙ ОТ КЪДЕ Е.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да оцелее Бьлгария е нужно да се избавя от нехристияните аз не мога да разбера до кога бьлгарите ще позволяват да им се подиграват ?
9
0
 
28
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ИМА ЛИ ЧЕСТЕН И ДОСТОЕН БЪЛГАРИН ЖЕЛАЕЩ ТИЯ ИСЛЯМИСТИ Е БЪЛГАРИЯ?СЪС СИГУРНОСТ НЯМА.ТОГАВА НА КОГО СЛУЖАТ ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ СЛЕД КАТО НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ВОЛЯТА НА НАРОДА? ВСЕКИ ДА СИ НАМЕРИ ОДГОВОРА.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Взимайте взимайте щом сте абдали кво да ви прави човек !
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSICKI EMIGRANTI DA BADAT NASTANENI V TRUDOBI-IZPRAVITELNI OBSHTEGITIA SAS STROG REGIM.AKO NE IM HARESVA DA SE ZAVRASHTAT V DARGAVITE SI.V TEZI OBSHTEGITIA SHTE UCAT BALGARSKI I SHTE PREPISVAT OTCE NASH 1000 PATI.VSICKI TRIABVA DA BADAT POKRASTENI V HRISTA,ZASHTOTO PO-LESNO SHTE SE INTEGRIRAT V OBSHTESTVOTO.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хиляди германци скандират "Меркел в Сибир,Путин в Берлин"А Бойко щял да остане в историята като спасител на арабите,кюрдите,*** и джихадистите от цял свят.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо никой не знае,колко нелегално преминали държавната граница има.Тия 852 *** са допълнително и то на първо време.После ще кажат айде още щото много хартисаха.И така ще идват постоянно.Второ те гадовете искат само Германия,Швеция,Норвегия,там дават помощи.Те не са свикнали да работят.И за какви санкции говорят триполовите от Брюксел,като Литва,Латвия,Естония,Унгария,Словакия,Словения,Румъния,отказват квоти.Източна Германия,Полша,Чехия се бунтуват срещу диктата от Брюксел.
4
1
 
33
 
! Отговори
lkl преди 8 години
Тихомълком са се настанили още 40 000 в BG Виж какво е в големите градове особено вечер и в МОЛовете
3
2
 
17
 
! Отговори
Бармалей преди 8 години
Обикновен фашизъм...
2
1
 
26
 
! Отговори
Сметка преди 8 години
6000 евро - това са близо 1000 лева месечно. За много хора това е повече от заплатата им. Може да им назначат персонални асистенти на тия бежанци. На всеки бежанец - и секретарка с по 1000 лева ззаплата
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е точно така, тези 852 трябва да бъдат приети незабавно, а останалите малко по-нататък. Не са ни намалили от квотата.