Мигранти се представят за сирийци, за да влязат в ЕС

Наградата е възможност за помощи, жителство и работа
Обновена: 24 сеп 2015 22:17 | 24 сеп 2015 22:07, Елка Василева
41
Мигранти се представят за сирийци, за да влязат в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Сред десетките хиляди бежанци от войната в Сирия, преминаващи през железопътните гари на Европа, има много, които нито са сирийци, нито са бежанци, но се надяват да се влеят в масовата миграция и да намерят заден вход към Запада, пишат Суад Мехенет и Уилям Бут във "Вашингтон пост".

Има добре облечени иранци, говорещи фарси, които настояват, че са представители на преследваните язиди в Ирак. Има индийци, които не говорят арабски, но казват, че са от Дамаск. Има пакистанци, албанци, египтяни, косовари, сомалийци и тунисци, идващи от страни, където има доста бедност и насилие, но няма война.

Не трябва да учудва, че много мигранти изглежда се представят с чужда самоличност. В крайна сметка наградата е възможност за помощи, жителство и работа в Европа. Ръководителите в Германия и другите европейски държави казват, че са готови да предоставят убежище на легитимните бежанци от страни като Сирия, Ирак и Еритрея, но все по-сериозно предупреждават, че ще отхвърлят мнозина от икономическите мигранти, прииждащи към границите им.

"Това, което виждаме тук, няма нищо общо с търсенето на убежище и сигурност", каза в понеделник австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер. "Това е просто опортюнизъм".

Много от търсещите убежище казват пред журналисти и хуманитарни работници, че са от Сирия, дори да не са, с презумпцията, че сирийски обущар от разрушения от бомби Алепо ще бъде добре дошъл, а компютърен програмист от Косово - не.

Знае се, че някои от мигрантите, които не са от Сирия, са скъсали истинските си паспорти в Турция или просто са ги фалшифицирали.

Няколко репортери - за единия от които арабският е майчин език, обиколиха железопътните гари във Виена и откриха много новопристигнали, чийто акцент не отговаря на разказите им и чиито истории не се връзват.

Сред тази човешка река имаше и съмнителни личности, хора, които си признаваха, че са престъпници, привърженици на "Ислямска държава", както и няколко мъже от Фалуджа, от които единият бе с прясна огнестрелна рана и видимо се смути от въпроса какви са по професия, той и другите с него. "Армия", каза единият. Приятелят му го поправи. "Всички сме шофьори", заяви той.

Бежанците казват, че фалшив сирийски паспорт може да се купи само за 200 долара. Репортер на британския вестник "Дейли мейл" си купи сирийски паспорт, лична карта и шофьорска книжка за 2000 долара в Турция на името на реално съществуващ човек, загинал в конфликта.

Пожелал анонимност официален източник от австрийските служби за сигурност каза, че процъфтяващи черни пазари за сирийски паспорти има и в Хърватия, Сърбия, Унгария и Австрия. Но повечето идват във Виена, без някога да са показвали паспорт или документ на когото и да било, стига да се движат с поток от търсещи убежище.

Властите по пътя може да питат за имена и страни на произход, но не подлагат документите на щателна проверка. Авантюристи лесно може да се промъкнат през границите, като просто се представят за сирийци, често пъти без да представят каквото и да било доказателство.

Явно има достатъчно самозванци, щом истинските сирийци се оплакват от тях.
Бежанци от войната в Сирия заявиха, че Европа ги е посрещнала радушно, но че измамниците бързо ще пресушат гостоприемството на континента, ако вече не са го и сторили.

"Вижте тези хора, какво правят тук? Ние сме тези, които бягат от война и клане, а сега тези хора ни вземат мястото", каза Мустафа, 62-годишен от Сирия. Той се беше спрял, за да помогне на припаднала жена, давайки по този начин възможност на група афганистанци да се прередят.

"Не разбирам - мислехме, че европейците са поканили сирийците като нас", заяви един от хората с Мустафа.

На виенската железопътна гара "Вестбанхоф" мъже са се подредили в плътна редица пред касата за билети. Минали са през дълго и тежко пътуване. Всички имаха една цел – Германия. Запитани от репортер, откъде са, отговориха: "От Сирия сме".

Когато репортерът заговори на северноафрикански диалект, мъжете се засмяха нервно. "Алжирци сме", признаха те.

Хамза, 27-годишен, е от Алжир. "Нелегален съм, не съм бежанец", каза той. "В моята страна единственото, с което можеш да се занимаваш, е наркотици или престъпления. Бил съм в затвора няколко пъти, за наркотици, а също и за опит за убийство".

Хамза и другарите му отишли в Турция, защото каналджийският маршрут през Сардиния е затворен. "Пътувахме със самолет до Истанбул и после с автобус до Измир. Там унищожихме паспортите си и просто се смесихме със сирийските бежанци. После се качихме на лодка от Измир за Гърция. Оттам към Македония, Сърбия, Унгария и сега сме във Виена", заяви той.

Чувства ли се виновен Хамза? Ни най-малко. "Сега е наистина доста лесно да се пътува с тези бежанци. Получихме храна и убежище и добро посрещане от хората досега".

Той казва, че е срещнал тунизийци, мароканци и либийци, играещи същата игра."Затова, като ни попитат, къде живеете? Казваме: Дамаск. Откъде сте? Отговорът е: Сирия".

Хишам Фарес е австрийски хуманитарен доброволец на гарата, от либийски произход е и е работил като преводач, помагайки на търсещите убежище да се ориентират в хаоса.

"Има хора, които опитват да се възползват от ситуацията. Срещал съм египтяни, твърдящи, че са сирийци, но диалектът е египетски. Срещал съм и хора от Мароко, Алжир, Тунис и Либия, които сега летят до Истанбул и после отиват в Измир, където унищожават паспортите си", каза Фарес. "Срещал съм и палестинци, които живеят в лагери в Ливан и които сега твърдят, че са от лагера Ярмук в Сирия. Много от тях казват, че имат роднини в Германия и просто използват ситуацията, за да получат накрая убежище".

"Повечето от тези хора заявяват, че са загубили паспортите си", добави Фарес. "Тъжното е, че цената ще платят тези сирийци, които наистина бягат от война".

Друга група мъже, наредили се на опашка за безплатна храна, си говорят помежду си на английски, но с индийски акцент. Единият каза, че името му е "Хасан". "Израснали сме в Сирия; бащите ни работеха там в продължение на много години", заяви той. Хасан заяви, че е работил в Сирия, в банка в Дамаск.

Когато репортер ги заговори на арабски, мъжете се усмихнаха и казаха на английски: "Никакъв арабски, само английски". Запитани къде живеят в Дамаск, те не можаха да отговорят. Извиниха се и си отидоха.

Изправени пред вълна от мигранти, представящи се, че са от опустошени от войни страни, европейските власти се стремят да засилят щателните проверки, особено във входни страни като Гърция и Италия.

Ева Монкърий, говорителка на Европейската агенция за контрол на външните граници /ФРОНТЕКС/, каза, че властите използват преводачи, за да преценяват наречията, както и географски и други въпроси, за да отстраняват тези, които се преструват.

"Със служителите работят преводачи и те задават въпроси", каза тя. "Ако някой твърди, че е от Сирия и не може да каже каква е местната валута или коя е главната улица в Дамаск, ще възникнат съмнения за предоставената от него информация".

ФРОНТЕКС, каза Монкърий, ще удвои личния си състав в Гърция на най-малко 140 души, мярка, която може да помогне на агенцията да открие повече мними бежанци. Тези, които бъдат идентифицирани като такива, посочи говорителката, трябва да бъдат задържани и предавани за ускорена депортация.

Но Гърция е залята от толкова много хора, че мнозина се промъкват.
Повечето икономически мигранти и бежанци от войната във Виена казват, че са дошли, без да са ги снимали, да са им вземали отпечатъци или да са били подлагани на биометрични измервания. Някои от новодошлите ще подадат молба за оставане, аргументирайки се със заплаха от преследване заради потекло или религия; други може да поискат да се съберат с роднини, които вече са в Европа. А някои може никога да не опитат да придобият законно жителство и да живеят в нелегалност. Ще са нужни месеци, докато се отсеят техните истории.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Европамигрантисирийци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
gtf преди 8 години
направо се чудя дали да не запиша и бабата, като бежанец и да я пращам на запад. Ще я хрантутят известно време, пък може и нормална пенсия да и отпуснат.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE SA SIRIIZI,NO SHTE STANAT EVROPEIZI.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия много упорито се натискат да станат новите "ЕВРЕИ" в Европа, но този път дори България и Дания няма да ги спасят.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички са си изгубили документите и всички са от Алепо!
19
0
 
13
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
Открихте топлата вода! Че това и малките гъсета го знаят. А на вас ви трябваше половин година да го осъзнаете!Има една поговорка - Напълни корито с каша и само *** чакай!
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е каква ти е професията ? - Армия !После друг го е поправил, ние сме шофьори . Други които идват от Либия - занимавали се с наркотици, почти да убие човек ( или го е убил ) затвор !Какво се очаква от хора живяли във война ? Това е Арабската Пролет на Американците ! Там където си хвърляха бомбите , рекошира !Европа се натресе !
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стана тя,каквато стана!Така е,и така ще бъде,докато ни управляват организирани финансови престъпници и либерал! В ЕС вече има 800 хил. млади,здрави,решителни и с " почти американски" манталитет- както на първите заселници на Америка, самоуверени и кадърни мъже.Липсват им само униформи и калашници.И не се знае кога ще станат няколко милиона...Колко милионна е армията на всичкия ЕС? И кой боец от ЕС ще започне да стреля в собствената си държава?
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако победим в тази война, някой ден във всеки град на европа ще има паметник на орбан и поне една улица ще носи неговото име!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой твърди, че е от Сирия и не може да каже каква е местната валута или коя е главната улица в Дамаск, ще възникнат съмнения за предоставената от него информация===критериите за отсяване на маймуните вече са всеизвестни... въпреки че ще го знаят кои факти да си преговорят, още преди да тръгнат към европа, повечето от тях няма да успеят да запомнят името на валутата, защото са маймуни. и все пак, по-добре би било вестниците да не публикуват такава информация.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа не ни казва най важното! Че това са войници от ИД , които са дезертьори, млади момчета с най нови смарт фони и заработените пари за ИД ! Много от тях се почувстваха излъгани , и с парите заработени за ИД тръгнаха за Европа!
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези ще докарат войната в Европа! Но, явно е нормално да вървят натам нещата, щом европолитиците са меки китки. Няма нито един политик , който да знае какво да прави, освен този Орбан на Унгария. Всички други си кютат на службичката и гледат да не си дават много зор! ЕС явно е съвременен вариант на Римската империя, имало едно време империя - нямало по едно време империя!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе аз не видях в нито една телевизия тая Сирийска война. Излъчва ти само бежанците
11
0
 
14
 
! Отговори
Ми то и тука й тъй преди 8 години
У Гигманията съм българин На изборите турчинТуй съм аз - ***
10
0
 
29
 
! Отговори
Коцето преди 8 години
Бяхме миналата седмица в Кавала. В 23 часа стовариха кораб с над 2000 мигранти (това се случвало всеки ден, като например на кораба от предния ден били 4000). С очите си видяхме, е ПОНЕ 80% от т. нар. "бежанци" не са такива, а са добре екипирани, здрави и яки (и агресивни) 20-, 30-годишни мъже!!! За сравнение официалната статистика на ООН сочи, че в световен мащаб над 70% от бежанците са жени и деца. Останалото е без коментар...
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛАВА НА ГЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЧ!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брой бежанци на 1 мил. души 2015гСирия 13 572Афганистан 5 530Ирак 2 442Еритрея 16 488Либия 2 029Албания 23 296Косово 77 895В медиите вече бяха показани репортажи на алабански жени които обясняват, че бягат от диктатора Башар Асад.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не са бежанци!!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1, мерси за линка. видях го.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Края на дните на България...
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС-съюзът на наивниците, го очаква нещо зловещо.