Ципрас спечели. А сега накъде?

Ще се обърне ли каруцата по неравния гръцки път?
26 сеп 2015 19:22, Екип на Bulgaria On Air
55
Ципрас спечели. А сега накъде?
Снимка: Reuters, архив

Ципрас спечели изборите. СИРИЗА отново е първа политическа партия. Гърция е оглавявана от крайнолевите, които пък са подкрепени от крайнодесните.

Не, това не е повторение на новините от януари. Тогава също имаше избори и резултатите бяха почти същите. Всички знаем какво се случи - oбещания, изнудване, подписване на споразумение, протести, недоволство и в крайна сметка оставка.

Партията на Алексис Ципрас печели за втори пореден път, след като през януари дойде на власт, а в началото на юли на референдум, предизвикана от нея самата, гърците отхвърлиха спасителната програма на кредиторите на страната (месец по-късно Ципрас беше принуден да приеме още по-строги мерки заради опасността страната да бъде извадена от еврозоната).

След свикването на предсрочните избори в Гърция през август международните кредитори се надяваха, че ще спечели партия, която ще продължи с неприятната работа по прилагането на условията по спасителната програма. Проблемът е, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас все още не приема напълно реформите.

Ципрас обеща да увеличи данъците, да ореже държавните разходи и да направи реформи на пазара на труда, за които настояват кредиторите според условията по спасителната програма. Но от СИРИЗА твърдят, че все още партията разполага с достатъчно гъвкавост, за да приложи мерки за омекотяване на ефектите от икономиите за най-уязвимите гърци. Кредиторите обаче са категорични, че ако Атина облекчи условията в една област, тя трябва да ги затегне като компенсация в друга.
 
Лидерът на СИРИЗА твърди, че изборната победа му дава ясен мандат за четиригодишно управление, което е рядкост за страна, преминала през пет парламентарни вота за шест години.

Всеки победител на избори получава поздравления от Брюксел. В задължителната поздравителна телеграма по този повод обикновено се говори за предстоящите предизвикателства и се отправят пожелания за конструктивна работа.

Шефът на европарламента Мартин Шулц обаче този път бръкна с пръст в раната - той разкритикува решението на Ципрас да се съюзи отново с националистите. Шулц разбира отлично защо Ципрас прави това - за да има в Атина един съюзник, който няма да му се бърка, да му задава неудобни въпроси или да го засенчва. Ако Ципрас беше привлякъл в управлението социалдемократите или либералната партия, в управленския му екип вероятно щяха да влязат и няколко експерти с опит в управлението или такива, които разбират нещо от икономика. Шефът на СИРИЗА обаче изглежда не желае това, макар че неговата партия отчаяно се нуждае тъкмо от такива хора. Очевидно той иска да е едноличен лидер в изпълнителната власт, което не е добър знак за бъдещето на страната.

А може би гърците искат точно това - на всяка крачка да бъдат лъгани от своя премиер. В предизборната си кампания той отново им обеща всичко на този свят, включително да разхлаби строгите мерки в спасителната програма и да предоговори условията в нея. Това е чиста глупост, защото кредиторите могат да помислят за някакви отстъпки едва когато видят, че Ципрас е започнал да провежда реформите.

Сега той има четири седмици време, за да прокара необходимите закони за изпълнение на болезнените мерки. Реформирането на пенсионната система и на държавната администрация, както и приватизацията на енергоснабдителните дружества и пристанищата са само част от дългия списък с неотложни задачи. И този път съвсем няма да е достатъчно изискванията да бъдат изпълнени само формално.

Ципрас се нуждае от хора, които реално да извършат реформите. Как обаче може да се справи с тази задача един човек, който не спира да уверява сънародниците си, че спасителната програма била изнудване и подлост? Може ли такъв човек така да се промени, че да започне да се държи отговорно и да вземе в ръце съдбата на собствената си страна?

Ципрас се чувства най-добре в ролята на народен трибун и герой, който знае как да отмъщава за онеправданите - един вид смесица между Робин Худ и д'Артанян от "Тримата мускетари". При това през следващите години не се очертава той да бъде нещо повече от главен продавач на горчиви лекарства: Ципрас трябва да разясни на гърците, че предписаното лекарство е неприятно, но е животоспасяващо. Казано иначе без реформи няма икономически ръст.

Междувременно обаче пътят е станал още по-неравен, за което вина носи лично премиерът Ципрас. Дали каруцата ще се обърне… само времето ще покаже.

Автор: Борис Бъчваров, Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 36Катастрофата ще настъпи ако си дадат енергетиката (както направи България) и пристанищата!
24
0
 
1
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
20 000 евро !!! Опрощават !!! А на мен от ОББ ми звъняха 10 пъти заради това,че един месец бях внесъл 36 /тридесет и шест/ лева по-малко...Така се случи... Умориха ме от обаждания и заплахи... Оттогава-никакви заеми...
23
5
 
3
 
! Отговори
ист русофила. преди 8 години
Ципрас победи. Циркът продължава. Мързеливите гледат цирка с надежда. Няма надежда.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас води страната си към българска катастрофа с 30 години икономическа катастрофа, разпаднала се държава, повсеместна корупция и бягащо население и накрая национална катастрофа. Единствения изход и независима валута драхма и пълна национализация на икономиката с комунистическо управление.
21
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Голямо чудене в таз статия за нещо дето е ясно. Каквото и да прави Ципрас респективно гърците Запада все ще ги крепи . Определящи са геополитически,а не финансови интереси. Така ли щяха да се отнесе към България /обърнете внимание с колко им намалиха дълга,a очевидно това не е края!/ ако се беше тотално омазала по този начин!
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скоро рублите ще стават само за тапети
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами сега се чуди - евро или рубла.
18
8
 
1
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Ципрас = Бойко Борисов = злоупотреба със служебно положение с цел лично облагодетелстване в особено големи размери.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kir Capro, ako nadenete na dvata si sredni prsta edna tiva i edna schotladka i napraite brmmm a te dokato se vrtiat raznoposo4no da pleskat ru4i4ki i igraiat na Pa drujka maia- edna godina na vasha 4est ste krkam uzo, slusam sirtaki i ste minam prez plostado da im shibnem po edna vrtia da ne im spira Pa drujkata i maiataasuuu
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас е нов и съгласуван с когото трябва проект,който се развива "както трябва"!Да му мислят българските евро и фашинктонски ***- проект от преди 30-40 години,които вече не са актуални!През гугъла: Если США развалится,что тогда произойдет?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как накъде? гърците към плажа и узото, германците на работа...
14
2
 
6
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Налегнаха ме едни спомени от Януари 1994 когато спечели Жан Виденов. После как Жан през Април 1996 отиде и говори на Руски с Елцин. Как Елцин му пробута /грешка/ "подари" едни танкове на старо които после Костов подари /този път наистина/ на Македония. После македонците си правеха майтап че ги бутали да тръгнат. Иначе тогава бяхме млади и живота беше пред нас . . . другото беше . . . ох боже! който не го е преживял не може да разбере.
13
3
 
5
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
до анонимен 22Абе чадо, мен не ме мисли. Аз съм лесен. Ти ко ша праш утре като изритат троловете?? Че глада е по-силен от тока...........както казват........
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е да зарежем гърците и да видим себе си. Най-ниски заплати в ЕС, най-високи цени на горива, а оттам и на всичко останало. Ама къде по- добре е да си чешем езиците с Ципрас. Гърците са били и ще бъдат по-добре от нас, защото там гражданското общество е сила.
11
1
 
5
 
! Отговори
говорит москва преди 8 години
Другари, на "тролгеносен" само 7 минуса сте му изшлякали!! До сега трябваше да са поне 15!! Ще се наказваме, ей!!
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВПЕРЬОД ТОВАРИСЧ ЦИПРАС МЬI С ТЕБЯ.ДЕНЬГИ НЕТ.
9
3
 
3
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
До Анонимен 18 Тц. Володя първо си "такова" магарето, после му дава зоб......
8
4
 
3
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
До Анонимен 15абе ти под "Европа" да не разбираш европейската част на русия бре????? хихихихи, смешен ***
7
10
 
2
 
! Отговори
Шишман преди 8 години
Абе другарю, какъв Евразийски съюз те е подгонил? Това чудо на съвременната икономика се разпадна преди да бъде създадено. Бързо слагай алуминиевата шапка, че тия кемтрейлси ...
6
3
 
6
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
До Анонимен 11Живея от години в Европа, смешкооооооооооооо.Знам, знам...ся ша напишеш, че мия чинии:)))) Ъп си като Ъз