Плевнелиев обеща: Ще изкореняваме бедността

Това предвижда новия Дневен ред на ООН
27 сеп 2015 19:41, Александър Попов
199
Плевнелиев обеща: Ще изкореняваме бедността
Снимка: Reuters

Международната общност да се фокусира върху постигането на резултати по целите на устойчивото развитие, сред които са изкореняването на бедността, изграждането на устойчива икономика и развитието на мирни и стабилни общества.

За това призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк.

Новият дневен ред на ООН, посветен на целите на развитието, е изготвен от държавите-членки на Организацията с подкрепата на представители на гражданското общество, на неправителствения сектор и на академичните среди.
Документът е озаглавен "Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие."

Президентът приветства, че за първи път се прави подобно глобално и всеобхватно усилие светът да се извади от бедността и да се постигне устойчиво развитие с грижа за всички живи същества на планетата, като се отчита и екологичната страна на въпроса.
 
Сред някои от формулираните цели на устойчивото развитие са: прекратяване на бедността във всичките й форми, постигане на хранителна сигурност, постигане на равенство на половете, устойчиво управление на водите, осигуряване на достъпна, надеждна и модерна енергия за всички, насърчаване на устойчив и включващ икономически растеж, намаляване на неравенствата в и между страните, опазване и устойчива употреба на океаните, моретата и морските ресурси.

Като цели на ООН са заложени и насърчаването на мирните и включващи общества за устойчиво развитие, предоставяне на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни и отговорни институции, както и укрепването на средствата за изпълнение и ревитализиране на глобалното партньорство за устойчиво развитие.
 
България беше една от страните, които се застъпиха за приемането на нов Дневен ред за развитие на ООН, основан на защитата на човешките права, припомни президентът Плевнелиев и подчерта, че за пръв път в подобен документ се поставя ударение върху благополучието на всеки отделен човек без никой да бъде пренебрегнат.

Дневният ред поставя в центъра хората и се основава на принципите на универсалност, всеобхватност и споделени отговорности. „Като съпредседател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие България работи усилено за интегрирането на правата на децата във всички аспекти на развитието, поставяйки децата в центъра на Дневния ред“, заяви още държавният глава.
 
Президентът Плевнелиев увери, че България ще положи всички усилия за изпълнението на новия Дневен ред и за постигане на целите за премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни, справедливи общества, основаващи се на върховенството на закона.

Росен Плевнелиев определи като успех за международната общност демонстрираната политическа воля за приемането на новия Дневен ред за развитие, но настоя Организацията на обединените нации и нейните партньори да останат ангажирани и да осъществяват постоянен мониторинг на конкретните постижения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: ООНРосен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
23
 
! Отговори
Иван Пешев преди 8 години
Нямам търпение да накажа този .......... на изборите 2016, то бива дребни човечета да се издигат в политиката ама такова чудо не съм виждал никога.
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще изкореняваме бедноста като вдигаме данъци и такси , винетки , ток и др , нема лабаво гарантирано от гроб
32
7
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
43 Ми Румбо ако можеш да я сравниш с бордеите в Рио де Жанейро или Ню Мексико , да не говрим за бидонвилите в Найроби или Ню Делхи.
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борим бедността с офшорни сметки инвестиции в гръцки имоти.Тоя такива алабалистики приказва,че и неговите му се присмиват.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаха Това най големия за деня! Тоя лъже на най голямо ниво!
29
0
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Одисей 1до 35 Тая собственост на хората(най-вече жилища),много боде очите на твоите работодатели!Даже през 90-те години един от западните ментори,дето се изреждаха да ни дават акъл,се възмути как може 80% от хората да живеят в собствено жилище!Това пречело на пазарната икономика!И предлагаше начини как да бъдат лишени от тая собственост и да заживеят под наем!Найс,а?
28
0
 
29
 
! Отговори
AK-47 преди 8 години
Ще изкореняваме бедността ???!!! Това го обещавате вие и всички онези крадци от парламента от вече 1/4 век ....... жалки продажници !!!!!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсурд бизнеса протестира
26
3
 
13
 
! Отговори
Ами,замислете се, преди 8 години
защо помаците са напред,Маргините,Трактора,Плевналиев,и други знайни и незнайни ;ГЕРОЙ;в техните гени е закодирано предателството
25
0
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
За да се постигнат тези иначе добри неща най-първо трябва да се спрат безкрайните войни предизвикани и поддържани от САЩ!Как да стане тая работа,след като Америка смята и занапред да благоденства на гърба на целия свят!Нещо повече,смятат чрез пълен световен контрол да закрепят това положение завинаги!
24
10
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
35 Койчо и идея си нямаш какво значи мизерия , може да сме на опашката на ЕС но сме в Европа ,а да не говрим колко българи имат СОБСТВЕНОСТ , имаш ли собственост значи не си беден
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
34 Защо ти мозъка какво предлагаш
22
0
 
27
 
! Отговори
койчо преди 8 години
На фона на мизерния ни живот в България думите ми звучат направо нагло и безочливо.
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори не мога да се засмея на тази велика глупост. При неолиберален капитализъм?...
20
2
 
34
 
! Отговори
оставка, предател ! преди 8 години
Колко хора се запалиха пред вратата му, тоя сега се сети да изкоренява бедността ! Пълен *** .
19
0
 
26
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Това да не е някакъв колаж? Кой е пуснал тая *** да говори? Изобщо слушал ли го е някой? На ООН все повече пада ренумето, добре , че утре Путин ще говори.
18
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край на бедността!!!! Пенсии-150лв. Помощ за имигрант-1000лв! Този клоун вече дори не е смешен.
17
0
 
27
 
! Отговори
БГ Пенсионер преди 8 години
Как се оцелява с 150 лв. пенсия ако не са децата!?Компютъра е на внука баща му плаща Интернет атова пиша за тези които ще ме питат откъде имам пари за Интернет с тази пенсия
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Плевнялиев е нема такава жалка мишка.. президент само на феновете на герб.. разединител на народа.. с къща г гърция за няколко милиона евро... да казва откъде са парите...
15
0
 
26
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Грешка на природата и човешката еволюция.