Плевнелиев обеща: Ще изкореняваме бедността

Това предвижда новия Дневен ред на ООН
27 сеп 2015 19:41, Александър Попов
199
Плевнелиев обеща: Ще изкореняваме бедността
Снимка: Reuters

Международната общност да се фокусира върху постигането на резултати по целите на устойчивото развитие, сред които са изкореняването на бедността, изграждането на устойчива икономика и развитието на мирни и стабилни общества.

За това призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк.

Новият дневен ред на ООН, посветен на целите на развитието, е изготвен от държавите-членки на Организацията с подкрепата на представители на гражданското общество, на неправителствения сектор и на академичните среди.
Документът е озаглавен "Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие."

Президентът приветства, че за първи път се прави подобно глобално и всеобхватно усилие светът да се извади от бедността и да се постигне устойчиво развитие с грижа за всички живи същества на планетата, като се отчита и екологичната страна на въпроса.
 
Сред някои от формулираните цели на устойчивото развитие са: прекратяване на бедността във всичките й форми, постигане на хранителна сигурност, постигане на равенство на половете, устойчиво управление на водите, осигуряване на достъпна, надеждна и модерна енергия за всички, насърчаване на устойчив и включващ икономически растеж, намаляване на неравенствата в и между страните, опазване и устойчива употреба на океаните, моретата и морските ресурси.

Като цели на ООН са заложени и насърчаването на мирните и включващи общества за устойчиво развитие, предоставяне на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни и отговорни институции, както и укрепването на средствата за изпълнение и ревитализиране на глобалното партньорство за устойчиво развитие.
 
България беше една от страните, които се застъпиха за приемането на нов Дневен ред за развитие на ООН, основан на защитата на човешките права, припомни президентът Плевнелиев и подчерта, че за пръв път в подобен документ се поставя ударение върху благополучието на всеки отделен човек без никой да бъде пренебрегнат.

Дневният ред поставя в центъра хората и се основава на принципите на универсалност, всеобхватност и споделени отговорности. „Като съпредседател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие България работи усилено за интегрирането на правата на децата във всички аспекти на развитието, поставяйки децата в центъра на Дневния ред“, заяви още държавният глава.
 
Президентът Плевнелиев увери, че България ще положи всички усилия за изпълнението на новия Дневен ред и за постигане на целите за премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни, справедливи общества, основаващи се на върховенството на закона.

Росен Плевнелиев определи като успех за международната общност демонстрираната политическа воля за приемането на новия Дневен ред за развитие, но настоя Организацията на обединените нации и нейните партньори да останат ангажирани и да осъществяват постоянен мониторинг на конкретните постижения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: оонРосен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
32
 
! Отговори
До пенсионер (№8) преди 8 години
Пропуснал си две важни неща, които ежегодно поглъщат милиарди, ограбени от нашия джоб:- Ромка с три деца, която няма законен брак - около 1 200 лв месечно;- Месечната издръжката на дете, оставено в социален дом е приблизително равна на сумата, която месечно ни струва един мигрант. Повечето от тези деца си имат живи, здрави и млади родители, които не работят и не плащат данъци, но продължават да произвеждат деца като на конвейр и да ги изоставят, за да храни държавата, тоест данъкоплатците.
13
0
 
19
 
! Отговори
работник преди 8 години
Заплатите ли ще увеличава !?
12
1
 
19
 
! Отговори
kvazi преди 8 години
А ти каква пионка си само...чехлин!
11
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
отвличане на вниманието дневният ред на света е друг моят дневен ред е даоцелея в българия
10
0
 
24
 
! Отговори
Айше преди 8 години
Край с бедността !многодетна майка съм без мъж какво са 1000 лв. от държавата
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този лакей защо не престане да си показва мутрата, само ни излага и ни е срам от него. Мандата му няма край, времето сякаш е спряло. Най-голямата грешка която се е случвала някога на избори.
8
0
 
15
 
! Отговори
Чукча читател преди 8 години
Е, щом от ООН са казали....
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BRAVO ROSENE-AMERIKANSKIAT PREZIDENT POLUCAVA 280 000 DOLARA GODISHNA ZAPLATA,A TI SAMO 25 000 DOLARA.DA I TI TRIABVA DA BADESH BOGAT PREZIDENT,A NE ZARKOVNA MISHKA.NO TI SI UMSTVENO TAKAV.
6
2
 
30
 
! Отговори
До г-н Президента преди 8 години
Направете първата крачка към изкореняването на бедността, лесно е:1/ Спирате раздаването на соц. помощи на здрави, пълнолетни хора, които не са достигнали пенсионна възраст;2/ Пращате ги да работят на село - земеделие и скотовъдство;3/ Който бежанец напира да остане в България, но няма специалност, по която да работи, също отива да работи в селското стопанство.В резултат:1/ Милиардите, отделяни за соц. помощи, ще се дадат на трудовите пенсионери;2/ Ще ядем по-евтини и по-вкусни храни.
5
38
 
7
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Поклон! Плевнелиев е Левски!
4
0
 
44
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
Искам Плевнелиев да се обади на домашния ми телефон - 166, когато изкорени бедността в България.Ето данни от НСИ за месечните разходи на : пенсионер - 158 лева; за служебно куче - 300 лева; за мигрант - 1100 лева; за затворник - 1300 лева.Искам да съм мигрант или затворник - лек режим.
3
0
 
27
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Тоя може да си изкоренява само космите утре новия шериф ще каже каквото има за казване пък който разбрал , разбрал и ще се тръгне на някъде дано да е за добро.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е истина кой го казва само !става въпрос обаче за новите ЗАСЕЛНИЦИ на Българиястарите ще бъдат ...
1
1
 
47
 
! Отговори
:) преди 8 години
Плевнелиев обеща: Ще изкореняваме бедността... в герберските обръчи от фирми :)