Русия предлага участие в решаване на сирийската криза

Руският печат за засилващата се роля на Москва
28 сеп 2015 10:22, Елка Василева
65
Русия предлага участие в решаване на сирийската криза
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Русия предлага на Запада като опция руско участие в решаването на сирийската криза. Това пише "Ведомости" в редакционна статия за предстоящата днес среща между Владимир Путин и Барак Обама. Американският президент пръв ще се опита да научи за какво точно участие може да става дума, предполага вестникът.

"Стремежът на Русия е да демонстрира, че влиянието й върху ситуацията в Сирия расте, да убеди света, че разполага с един вид блокиращ пакет акции и без съгласуване с техния собственик няма начин кризата да бъде уредена", посочва изданието. Според него не е ясно всъщност каква роля може да изиграе Русия, тъй като "идеята за широка коалиция срещу ИД с участието на Иран изглежда трудно осъществима".

Още по темата

Не е лесно например да си представим как сунитските страни Мароко и Йордания биха действали съвместно с шиитски Иран, отбелязва политологът Алексей Малашенко. Трудно ще е и създаването на единно командване, добавя той.

"Ведомости" смята, че Москва цели да получи като опционна премия смекчаване на западните санкции и подновяване на политическите контакти. "Способни ли сме обаче да изпълним ангажиментите си по тази опция - това е големият въпрос", пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

По данни на социологическия център "Левада", публикувани от "Ведомости" в деня, когато Владимир Путин ще говори пред Общото събрание на ООН, в момента над две трети от хората в Русия имат негативно отношение към САЩ, 60 на сто - към ЕС, 56 процента - към Украйна. Антиамериканските и антиевропейските нагласи в Русия достигнаха върха си в началото на годината, но делът на отрицателните оценки в анкетите постоянно спада, коментира вестникът.

"Ако обаче Западът не оцени миротворческите усилия на Москва, той пак ще стане враг" в очите на руското население, предупреждава изданието. Общественото мнение в Русия винаги е било манипулирано, обяснява аналитикът Дмитрий Орешкин.

"Сега Путин говори от позициите на миротворец в Сирия, призовава за разработване на съвместна стратегия за борба с един общ враг. Затова антиамериканската пропаганда вече не е толкова яростна. Ако обаче САЩ не проявят гъвкавост и не съдействат, този напън пак ще се засили", казва експертът.

Ролята на Русия в сирийското уреждане се засилва, заявява "Независимая газета" по повод съобщенията за създадения в Багдад информационен център, в който ще работят военни от Русия, Ирак, Иран и Сирия и който ще координира в Багдад усилията в борбата с ИД.

Въпросът за оттеглянето на сирийския лидер Башар Асад си остава ябълката на раздора в отношенията между Русия и Запада, пише всекидневникът, но смята, че има изгледи за напредък в решаването на този въпрос.

"Франция и Великобритания наистина настояват Асад да напусне (президентския) пост и да не участва в преговорите. Но видяното в Сирия лично от мен сочи, че Асад е истинският лидер на страната, че алтернативен няма и в Русия чудесно разбират това", казва ориенталистът Борис Долгов.

"Мисля, че Париж и Лондон ще изберат компромиса и ще открият допирни точки с Москва по този въпрос, защото без сирийската армия начело с Асад е невъзможна ефективна борба с ИД. Нещо повече, доколкото знам, европейски парламентаристи са посещавали Сирия и са имали срещи с Асад, при все че това не е било съобщено официално", добавя експертът.

Европейските страни постепенно минават от словесни интервенции към реални действия в борбата срещу групировката - през уикенда френските ВВС за пръв път нанесоха удари по цели в Сирия. Според секретен доклад на американското разузнаване до Белия дом, цитиран в "Лос Анджелис таймс", Русия също е готова "всеки момент" да започне бомбардировки в Сирия, пише "Независимая газета".

Източници от Пентагона заявили пред изданието "Дейли бийст", че по данни на ведомството руски бойни самолети и дронове, базирани в Латакия, вече са започнали полети над Сирия за запознаване с местността. Военните в САЩ допускат, че първите операции на руските самолети няма да са насочени срещу терористите, а срещу сирийската опозиция, допълва всекидневникът.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви пред "Монд", че Франция координира своите удари с американските си колеги, но само що се отнася до сигурността на полетите, за да няма случайни сблъсъци в небето. По думите му обаче нищо не се координира с Русия и със Сирия, пише "Новая газета".

Съответно "по-добре да не правим предположения какво може да се случи в сирийското небе, а да се надяваме, че в кулоарите на лидерската среща в Ню Йорк представителите на водещите силови държави ще се споразумеят. Ако не да стрелят в една посока, поне да не стрелят една срещу друга", коментира руското опозиционно издание, цитирано от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: РусияСирияЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 57Въпросът е какво бомбардираш. РФ ще почне да бомбардира кладенците и "КОТЕЛИТЕ" за правене на петрол под контрола на ИД.САЩ ще бомбардират няколко позиции на някакви поделения. Има ли там оръжие и какво оръжие има няма значение докато не врътнеш кранчето на продажбите на петрол от ИД.
31
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 50Сирийската криза Ще се разреши защото:1. Ниските цени на нефта са неизгодни дори и за САЩ(САЩ икономика не правителство)2. Унищожаваене или ограничаване на ИД няма да подпали Кавказ и Средна Азия и Западен Китай - КИТАЙ е на път да стане втората страна в света ЗАБРАНИЛА ТОТАЛНО ИСЛЯМА(Япония е забранила Исляма от десетилетия и няма проблеми)3. Намаляване на натиска върху ЕС както Мигрантски така и Икономически - достъп до повече ресурси(САЩ ще трябва да го преглътнат).
30
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 51Пиши си името да ти се смеем персонално защото нищо от ИСТОРИЯТА не си чел1. ПСВ - повода е убийството на астр-унг наследник като Сръбския Терорист е от никому незнайна организация споннтанно изникнала. Тоест повода можеше да е всякакъв2. ВСВ - Подготовка - Насъскване от западните сили Англия и Франция на Германия да нападне СССР - Помощ от САЩ Еврейски капитали за Германския ВПК за да извадят САЩ от Изолационистическата политика на Рузвелт. Повод "Полско нападение" над ГЕРМАНИЯ
29
2
 
2
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
"Не е лесно например да си представим как сунитските страни Мароко и Йордания биха действали съвместно с шиитски Иран" Значи това ислямът е една много мирна и толерантна религия. След като двете му най-големи фракции се ненавиждат и са готови да се избият, какво остава за изповядващите други религии. Примерно аз не виждам проблем православна България да си сътруднични с католическа Испания, да кажем, особено на фона на някаква сериозна външна заплаха.
28
0
 
4
 
! Отговори
Ганджата преди 8 години
А Странджата денонощно блъска с чепика по клавиатурата и какво?Нищо.
27
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 8 години
"Общественото мнение в Русия винаги е било манипулирано, обяснява аналитикът Дмитрий Орешкин" - хахаха, на Запад никак не е манипулирано. Само независими медии, някои и така се казват за авторитет. ***....
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирийската криза няма решение защото:1. Единствения легитимен президент на Сирия е сатрапа Асад2. САЩ нямат нямат никакъв пряк интерес за промяна на статуквото3. Русия си запазва военната база и без да интервенира4. Турция ползва ситуацията за прикритие за разправата и с кюрдите5. Иран си има своят Асад6. Еропа прие бежанците така, че края на кризата е "след дъжд качулка"7. Израел винаги печели докато арабите си бият помежду си
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44 А твоята диагноза е :Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И китайския самолетоносач е в бреговете на Сирия - та времето за вклщчване към коалицията на победителите вече е ограничено. Операцията по чистотата ще се проведе до края на годината.
23
7
 
6
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Грешката на българо - съветската дружба и сътрудничество беше, че делихме всичко по братски, а не по равно.
22
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре жужето дигна белио байрак,нямало да воюва в Сирия и да кво беше тоя шум,как ще победи касапите?пълна излагация.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАА ти ще виеш срещу луната през решетките на прозореца в Кукувичето гнездо. После ще дойдат едни батковци и ще те надянат бяла риза с дълги ръкави и вързанки и ще ти набият отзад ... не се надявай! Една голяма спринцовка с успокоително.
20
14
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Конфликтът в Украйна показа истинското лице на Путин и Русия. Това накара и малкото им приятели да преминат на отсрещния бряг. Единствено българските русофили му остават верни до гроб.
19
16
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До С Русия в сърцетоВизитата на *** ще бъде разширена и навръщане ще се отбие за малко и в Хага... - да се запознае с бъдещата си квартира... - килията на Милошевич...
18
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците на пиар го докарват добре. То само той им остана и ракетите...
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е по-голямият проблем от Асад !
16
0
 
12
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
запада иска да свали законо избраният президент асад.русия помага на законият президент.сащ.иска да свали асад тогава да помага на сирия.путин казва отначало ид.а за асад това е воля на сирийският народ.като руското обучениена сред.море блокира морето и небето и идил не получава дажбите не може да продава петролсащ веднага взе да протестира срещу русия защо помага на асад.тероритстие са подържани от сащ.без съгласието на сирия никои няма право да си хвърля бомбите на сирийска земя.а ние бг гъзом
15
12
 
2
 
! Отговори
коко преди 8 години
Ехе Русия в очите на света иска да се превърне в нещо като обединител на всички сили борещи се с ИД.Да се превърне в спасител на света!!!Хитро изпълнение от страна на Путин.Но за това трябва да е готова на компромиси и отстъпки.Опитите за сближаване с САЩ говорят именно за това.В новия световен ред да участва и Русия.....че сателитите и силно намаляват
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев (17)С едно уточнение - директен сблъсък не означава война в примитивния смисъл, а отстояване на на суверенитета и националните интереси на Русия лице в лице с Анакондата. Путин точно това прави поне от осем години. И бележи успех след успех.
13
0
 
14
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 8 години
Още малко търпение и ще чуете какво казва В.В.Путин в ООН! За голямо съжаление на едно мучащо тук хайванче, няма да удря с чепика по банката и да разправя за Кузькината мать. Нея вече я показват на ИД. А на тези, които гледат, тихо им тече в панталоните и разни техни мераци се изпаряват!