Хлад между Русия и САЩ за Сирия и Украйна

Путин и Обама не се разбраха да задържи ли Асад властта
Обновена: 29 сеп 2015 06:48 | 29 сеп 2015 06:38, Елка Василева
181
Хлад между Русия и САЩ за Сирия и Украйна
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: Reuters

Хладно ръкостискане без размяна и на една дума, строги лица и взаимни обвинения по повод Сирия – така започна дългоочакваната среща между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама – първата за двамата държавници от юли 2013 г. насам.

Разговорът им продължи над час и 40 минути – много над предвидените 55 минути, като според американски официален представител половината от времето е било посветено на Сирия, а другата половина - на Украйна. Не е бил постигнат обаче значителен напредък в опита им да съгласуват позициите си за кризата в Сирия и политическото бъдеще на близкоизточната държава. Така хладният тон между Москва и Вашингтон се запази.

Путин и Обама се съгласиха да търсят дипломатическа развръзка на сирийската гражданска война, но не постигнаха съгласие по основния въпрос - дали сирийският президент Башар Асад трябва да задържи властта, обобщава агенция Ройтерс.

Още по темата

Двамата президенти се договориха за консултации между своите армии с цел избягване на стълкновение между американски и руски военни при потенциални операции в Сирия.

САЩ, Франция и други съюзнически държави бомбардират бойците от "Ислямска държава", които използваха властовия вакуум и превзеха части от Сирия и съседен Ирак с обявената цел да създадат ислямски халифат, напомня Ройтерс.

Подсилването напоследък на руското военно присъствие в Сирия, включително с допълнителни танкове и военни самолети, създаде опасения за непредумишлени или случайни сблъсъци между силите, както и въпросителни в САЩ за основните цели на Москва, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е била "много полезна и открита" и двамата са обсъдили руско участие във военна кампания срещу бойците от "Ислямска държава" в Сирия.

Путин уточни, че смята за незаконни въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в Сирия. Русия разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, заяви пред журналисти Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Сирийският народ трябва да реши съдбата на Асад, не Обама или френският президент Оланд, заяви още Путин, отхвърляйки призивите на американския президент Обама и държавния глава на Франция Франсоа Оланд за изключване на Башар Асад от усилията за постигане на политическо решение на конфликта в Сирия.

След срещата с Обама руският президент Владимир Путин каза, че Русия обмисля какво повече може да направи, за да помогне на сирийското правителство и на кюрдските сили срещу бойците от "Ислямска държава". Същевременно той изключи възможността да изпрати на терен руски войници.

По-рано през деня двамата лидери изложиха напълно различни позиции за бъдещето на сирийския президент Башар Асад в своите речи пред годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Обама каза, че е готов за сътрудничество с Русия и Иран в опит да се сложи край на четиригодишната гражданска война в Сирия, при която загинаха най-малко 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Обама описа Асад като главния виновник, докато Путин каза, че няма алтернатива на сътрудничеството с армията на Асад в борбата с "Ислямска държава".

Путин призова за създаване на по-широка международна антитерористична коалиция.

Американско-руските отношения са сериозно обтегнати след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в източна Украйна, припомня Ройтерс.

По въпроса за Украйна Барак Обама отново подчерта американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на тази страна и посочи, че САЩ виждат възможности за напредък по така наречените Мински споразумения. Обама обаче изрази тревога за изпълнението на договореностите, заради плановете на сепаратистите да организират "незаконни" местни избори.

Пред журналисти Путин заяви, че санкциите срещу Русия не могат да бъдат ефективни. "Ние от самото начало казвахме, че политиката на санкции и изолация в съвременния свят е неефективна и нейните цели по правило не се постигат", каза Путин, отговаряйки на журналистически въпрос може ли да се смята опитът за изолация на Русия за провален.
 "По отношение на такава държава като Русия, това (изолацията) е просто невъзможна, достатъчно е да се погледне на географската карта", заяви Владимир Путин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
13
 
! Отговори
bg norges преди 8 години
Русия само с базирането на самолети помага повече срещу ИД, отколкото цялата краварско-европейска сила. Щото така тези добронамерени "миротворци" няма да могат да бомбят безнаказано войските биещи се с ИДИЛ. Щото може да стане грешка, да уцелят руснаци, и тогаз...
82
1
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
"взаимни обвинения по повод Сирия"?Що взаимни?Кой ги натвори там кафевите субстанции?Безочието на запада е по-голямо от безкрайността!
81
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички западни медии определиха тази среща като боксов мач в който обама изглежда нокаутиран, а Шпигел пише че обама е бил в роля на втора цигулка ,Путин говареше спокойно и право в очи
80
0
 
3
 
! Отговори
блудник преди 8 години
Пък ли този бобипешкошоп със своите блудкави изказвания ! С една дума мъжка шисла.
79
3
 
33
 
! Отговори
До 119 преди 8 години
Абе умнико, ДАЖЕ КРАВАРСКИТЕ СМИ НИЩО ОБИДНО НЕ МОЖАХА ДА КАЖАТ ЗА ПУТИН, ИМЕННО ТОЙ ГИ ПОЛЯ ВСИЧКИ СЪС СТУДЕН ДУШ, ЗАЩОТО ИМ ПОКАЗА АЧИК-АЧИК АЗБУЧНИТЕ ИСТИНИ ОТКЪДЕ СЕ ПРЪКНАХА ТЕРОРИСТИТЕ И РАЗНИТЕ ТАМ ТАЛИБАНИ. Показа им, че с това си поведение,на СССР 2,краварите вместо СССР 1,който разнасяше "комунизъм" навсякъде по света, тия сега разнасят "демокрация" под път и над път,без никой да ги е молил Така че нито са новатори като СССР-1 нито са хуманисти а са обикновенни крадци и разбойници!
78
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всякак погледнато позицията на Путин изглежда правилната и логичната. И въобще не ми е приятно да го констатирам. Ама фактите са си факти.
77
3
 
50
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 8 години
До Анонимен 120Не бива да получавате комплекси като чуете името Путин.Той просто е политик от който всеки би могъл да вземе пример.(НЕ Е СРАМНО )
76
1
 
23
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 120"УМНИКО" КОЛКО НАЦИОНАЛНИ И СВЕТОВНИ КАНАЛИ КАКТО РАДИО ТАКА И ТЕЛЕВИЗИЯ ИЛИ НОВИНАРСКИ ИНТЕРНЕТ ИЗДАНИЯ В САЩ СА НЕЗАВИСИМИ?ОТГОВОРИ НА ТОЗИ *** ВЪПРОСНИТО ЕДИН НЕ Е НЕЗАВИСИМ ВСИЧКИТЕ СА НА НЯКОЯ МЕДИЙНА ГРУПА ПРИТЕЖАВАНА ОТ КОЙ?Най-простата връзка е с тези от ВПК те и не се крият. ВПК на САЩ какво иска да продава оръжиеЗа това какво трябва - Конфликти и/или МЕГА ВРАГ с който да се гоним във въоръжениятаКакво прави САЩ последните 25 години - КОНФЛИКТИЕто КОЙ крещи...
75
3
 
23
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
До Анонимен 111 Понеже съм готин, ще ти кажа и защо САЩ създадоха терористите, СССР беше едната цел,а другата е изказане на Бжежински, във връзка със светското правителство на Афганистан: Бжежински: "Независимостта и прогресът в Афганистан под управлението на НДПА ще се превърнат в заразителен пример за други страни в региона и съответно в заплаха, за американските интереси." т.е. САЩ компаниите няма да могат да грабят ресурсите на тези страни..голяма опасност , наистина.
74
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ЗАЩИТАВАШ САЩ ТО ЗНАЧИ ДА СИ НА СТРАНАТА НА ИДИЛ. ТЕ СА ЕДНО ЦЯЛО.
73
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жужи отиде като аслан ни се върна *** от САЩ. Само *** си мислят, че се е парфюмирал.
72
1
 
12
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
До Анонимен 111Айде още веднъж, че да видиш, кой се е изказал и кой е създал Ал Кайда и другите терористи. Изказване на на Хилъри Клинтън :novinar.bg/news/hilari-klintan-prizna-che-sasht-sa-sazdali-al-kajda_Mzc5Njs3Ng==.html"Да си припомним, че хората, срещу които днес се борим са същите, които ние самите създадохме преди 20 години. Тогава направихме това, защото бяхме участници в борбата със Съветския съюз. "cross.bg/klintun-hora-neka-1450521.html#axzz3lYhGJKoF
71
0
 
7
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
АИДИЛ прониква в Сирия като част от въоръжената опозиция срещу правителството на Башар ал-Асад, заедно с Джабхат ан-Нусра (сирийският клон на Ал-Каида), но идеологически различия предизвикват война между двете групировки.[12] През 2013 групировките от Сирия и Ирак се обединяват под водачеството на Абу Бакр ал-Багдади.
70
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тооооя па, тоооооя па, ти какъв телевизор си гледал бе? Виж, хубавите телевизори са от източното полукълбо, не са краварски. На говедцата не им трябват телевизори, те и така си пасът тревичката и акъл не им трябва. ГЛАВНИЯТ НА ТАЗИ АСАМБЛЕЯ НА ООН БЕШЕ ПУТИН и даже краварските вестници не могат това да изкривят. А ти.....какво да се прави, към такива като тебе се отнасят само СЪС СЪЖАЛЕНИЕ!
69
0
 
8
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
До Анонимен 101А ако изобщо имаш съмнение кой създаде Ал Кайда и другите терористи , може да си прочетеш това изказване на Хилъри Клинтън :novinar.bg/news/hilari-klintan-prizna-che-sasht-sa-sazdali-al-kajda_Mzc5Njs3Ng==.html"Да си припомним, че хората, срещу които днес се борим са същите, които ние самите създадохме преди 20 години. Тогава направихме това, защото бяхме участници в борбата със Съветския съюз. "cross.bg/klintun-hora-neka-1450521.html#axzz3lYhGJKoF
68
1
 
6
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
Джон Пилджър , статията "Защо възходът на фашизма отново е актуална темаcounterpunch.org/2015/02/27/why-the-rise-of-fascism-is-again-the-issue/За автора : Джон Пилджър е австралийски журналист, живеещ в Лондон, репортер и автор на документални филми, работил като военен кореспондент във Виетнам, Камбоджа, Египет, Индия, Бангладеш. Отразява зверствата и кръвопролитията в Афганистан, Палестина и Източен Тимор.
67
1
 
8
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
до анонимен 101 , продължение: "Муджахидините са предвестниците на Ал Кайда и Ислямска държава. Сред тях е Гулбудин Хекматиар, който получава от ЦРУ десетки милиони долари в брой. Негови специалитети са трафикът на опиум и заливането с киселина на лица на жени, които отказват да носят бурка. Но когато го канят да посети Лондон, министър-председателката Тачър го нарича борец за свобода.Джон Пилджър , статията "Защо възходът на фашизма отново е актуална тема
66
0
 
8
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
До анонимен 101 продължение: На 3 юли 1979 година Белият дом тайно решава да подкрепи племенните фундаменталистки групировки, известни под общото име муджахидини. САЩ им предоставя повече от 500 милиона долара на година в оръжие и друга помощ. Целта е да се свали реформаторското правителство на Афганистан. През август 1979 година американското посолство в Кабул докладва, че висшите интереси на САЩ налагат правителството на НДПА да падне, без значение какви щети ще бъдат нанесени наАфганиста
65
0
 
5
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
До Анонимен 101 . Джон Пилджър , продължение: " ...равни права за жените и социална справедливост за етническите малцинства. Повече от 13 000 политически затворници са освободени и полицейските им досиета са публично изгорени.Новото правителство предоставя безплатна медицинска помощ на най-бедните, крепостничеството е изкоренено, влиза в действие масова програма за ограмотяване на населението. Към края на 80-те години на ХХ век половината студенти в държавата са жени, почти половината
64
4
 
4
 
! Отговори
Говорит Москва преди 8 години
Доста настъпателен тон от страна на Путин. Явно е решил наемниците от боевете в Украйна да ги насочи към Сирия. Това до някъде е закономерно. След като вече е създаден наличен боен потенциал, да се използва докрай. Присъствието му в Сирия след евентуален благополучен край на войната ще бъде силно, ако французите освен въздушни удари не ползват и своите наемни чуждестранни легионери разположен в Алжир.