Сирия - най-голямото предизвикателство на Обама

Ще си отиде ли Башар Асад или ще бъде оставен?
Обновена: 29 сеп 2015 17:22 | 29 сеп 2015 17:16,
74
Сирия - най-голямото предизвикателство на Обама
Снимка: Reuters

Всеки американски президент си има свой личен външнополитически проблем, сякаш създаден специално за него. Проблем, който не може да бъде решен с една резолюция, който подлага на изпитание стратегиите на Белия дом, и най-вече надвисва като буреносен облак над легитимността на президента на САЩ.

Джими Картър си имаше Иран, Роналд Рейган си имаше Ливан, Клинтън се занимаваше с Балканите, а Буш започна войната в Ирак. За президента Обама явно това е Сирия, пише "The Wall street Journal". Кашата там си е все същата, докато 70-тата сесия на Общото събрание на ООН приюти исторически разговор между Обама и Путин.

Войната в Сирия вече над 4 години създава главоболия на световните лидери. Обама взе решение, което стана знаково за неговата външнополитическа доктрина, а именно - да не се намесва директно. От тогава конфликта роди екстремистка армия, отвори вратата за създаването на "Ислямска държава" и подпали бежанска криза, която прогаря дупки в килима на Европа.

Разбира се, не е ясно до каква степен и дали въобще тази ситуация можеше да бъде предотвратена с евентуална намеса на САЩ. Очевидно е, че намесата в съседен Ирак не доведе до нищо добро, но пък беше изключитено скъпа операция.

Обама опита да насочи Сирия към по-добро бъдеще. Не сработи. Сирия се превърна в неразрешим проблем и междувременно постави предизвикателство пред основните принципи на доктрината за сигурност на Обама.

В обръщението си към ООН от понеделник Обама призна, че Сирия е основен дълг на междунардната общественост. Той каза, че по пътя към мир в Сирия е готов да работи с "всяка нация, включително Русия и Иран", за да се намери решение.

Войната в Сирия избухна през 2011 година, по време на революциите от Арабската пролет и веднага се превърна в заплаха за президента Башар ал-Асад. На теория, премахването на Асад съвпада с американските интереси. Той не е приятел на САЩ, а бунтовете от Арабската пролет бяха безмилостни към режими като този на Асад.

И администрацията на Обама отсече - време е Асад да си отиде. Зад този призив стоеше надежда, че САЩ могат да се справят със ситуацията без да е нужно да се намесват директно.

Най-важният момент дойде през лятото на 2013, когато Обама беше на ръба да нареди въздушни удари в Сирия в отговор на използването на химически оръжия от режима на Асад. После обаче се отказа.

Това решение отрази много от промените, които Обама се опита да внесе в стратегическия си подход към международните отношения. Отчасти това породи надежда, че се съставя нов модел - в който Америка повлиява събитията без задължително да се намесва с военни средства.

Но освен това, решението да не се намесва обнадежди мнозина, че е дошъл края на безкрайните интервенции на САЩ в Близкия Изток. Надеждите бяха, че Америка ще обърне внимание на проблемите на бъдещето - нарастващото влияние на Азия, международното сътрудничество в областта на климатичните промени, икономическа глобализация.

Ненамесата в Сирия показа и мнението, че един далечен проблем може да си остане точно това - далечен. Сега се изпарява възможността Асад да бъде свален без да се позволи на "Ислямска държава" да запълни вакуума. Оказва се, че политиката на САЩ е нестабилна и по двата въпроса.

В понеделник Обама настоя, че Асад трябва да си отиде, но най-вероятно е в краткосрочен план той да остане, но да не се позволи на "Ислямска държава" да напредва с позициите. Междувременно Русия и Франция не чакат, а предприемат действия. Вероятно с надеждата най-накрая да се създаде международна коалиция, която да спре терористичната организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
ASD преди 8 години
Днес заглавието трябва да бъде " Сирия, най-голямата издънка на Обама"САЩ инвестираха трилиони долари във войната в Ирак, помощи за Египет, цветни революции в Сирия, Либия и тн. Сега Путин с минимални инвестиции ще получи цялото влияние в Близкия Изток, благодарение на разумната си и последователна политика. Египет стана проруски, Иран и Ирак също така, Сирия ще баде бълзо освободена от ИДИЛ. Оставан само СА и Либия, които не са под руско влияние... за сега. П.П. Иемен е под иранско-руско.
40
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 8 години
Koito iska trqbva i da dade, A kakvo davate na USA.
39
0
 
0
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
До РУСКАЯ ПРАВДАKolkoto pove4e oednjavat xorata, tolkova pove4e idejata za komunizma ste stava aktualna.PONJAL?
38
5
 
0
 
! Отговори
РУСКАЯ ПРАВДА преди 8 години
ЖАЛКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЩЕСТВА НА ИЗЖИВЯВАНЕ ОЩЕ ЛИ ДИШАТЕ .УМОРИХТЕ МНОГО ХОРА НЕ САМО В БЪЛГАТИЯ НО И В ВЕЛИКИЯТ ЗА ВАС ссср . ДАНО ПОСТЪПЯТ С ВАС ПО ВАШИТЕ ЗАКОНИ И ДА ГЛЕДАТЕ УМНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ
37
2
 
4
 
! Отговори
Евроинтегрист преди 8 години
Трябва Русия да влезе в Европейския съюз ,иначе Европа не я виждам ..,а в основата на съюза трябва да бъде приятелството между Германия ,Франция и Русия .Британците са американски г.......лизци .Да създадат една силна държава с могъща икономика и армия .Стига с тая прехвалена амирикаанска демокрация ,прилича на някоя развалена диня ,отвън изглежда долу горе добре ,обаче отвътре и ла..ната миришат по хубаво Европа ОТ АТЛАНТИКА ДО УРАЛ и ЕВРОПА ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиТо целия свят вече знае финансовото състояние на Путин само вие русофилите се правите на гръмнати тапи от шампанско.
35
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 53Ти май си запознат с финансовото състояние на световните лидери по-добре от тях...Леле повярвах ти
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПутин ще предпочете жалкия си живот в затвора...На много тежка съдба го обричате този човек, бе хора! То не беше трибунал в Хага, то не беше рак, то собствените олигарси ще го погубят...Високото грозде и лисицата, Знаете ли я тази притча?
33
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 8 години
Този 41 и 52 е бил зад завесата при срещата между Обама и Путин и всичко си е записал.Сега ни светка и нас, да знаем...:):)))
32
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 52Не знам в каква позиция са американците, но позицията на Путин е за оплакване има и още някои любопитни подробности.-На частната молба на Путин да бъдат разблокирани някои сметки защото били благотворителни е получил отказ поради наличието на информация от финансовото разузнаване на САЩ, че няма нищо благотворително в тези сметки.- Също така му е показано нагледно на графика, че ако продължава така режима му свършва в края на 2017 година и следва нов голям разпад на РФ.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ отдавна не се държи като демократична страна , поведението и прилича по скоро на ИМПЕРСКА държава , това рано или късно ще обърне целия свят срещу тях .
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросът е, че вече никой не търпи осама. Време е да се връща в родната си джунгла.
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирия няма да бъде последното геройство на САЩ, нито пък Украйна. Нали ви е ясно, че след като янките си печат пари без всякакво покритие и с тях си купуват каквото желаят, все някой трябва да плати за масрафа. Плаща целият свят, чрез икономически кризи и войни.
28
1
 
12
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Безверието , моралния упадък в обществото завляда хората и някои няма да се успокоят докато не предизвикат война с много жертви.
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обамата да вземе впредвид и сушките които руснаците приземиха в Сирия, пък тогава пак да помисли... Защото зад руските сушки стоят тополите, ярсовете и все такива хубави неща които сдържат каубоите...
26
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 41Путин и Китай казаха на ОИЗМАМА НИЕ НЯМА ДА ТОЛЕРИРАМЕ ИД - Китай е на път да стане втората страна с тотален БАН на Исляма - Тоест край на Петролните контрабанди. Край на ТЕРОРА.Украйна е ФАЛИРАЛА - Как смятате КОЙ ще плаща за ФАЛИТА? САЩ айде бе. НАТО хе хе хе. ЕС те Италия и Португалия са на пътя на Гърция не им трябва и Украйна.Ще го дадат на Русия със всичките дългове като Икономически воденичен камък на руската Шия.
25
0
 
20
 
! Отговори
!!!!!!!!!! преди 8 години
До 500 милиона долараТе нямат съюз с ИД.ИД просто е създадена от САЩ.
24
1
 
9
 
! Отговори
стига три без причин преди 8 години
Що трийш без причина бе? ГОНИШ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СИ ЛИ? ВИЖ СИ УНИКАЛНИТЕ ПОСЕЩЕНИЯ НЯМА НОРМАЛНИ ПОТРЕБИТЕЛИ САМО ПЛАТЕНИ ,И АЗ ТЕ СМЕНЯМ ЖИВЕЙ СИ В ИЗМИСЛЕНАТА РЕАЛНОСТ. ПОСЛЕ НЯМА ДА СЕ ПЛАШИШ КАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТЕ ДЕ ВИКАШЕ МАДРИТСКИЯ КРАДЕЦ, АКО ПОМНИШ
23
2
 
28
 
! Отговори
ево преди 8 години
Докато кървавия долар не бъде изхвърлен на ***, престъпленията на наглеците няма да имат край .
22
1
 
32
 
! Отговори
500 милиона долара преди 8 години
Сащ толкова много мразят Асад, че са се съюзили с ИД срещу него. Сащ въоръжават и финансират ИД. Неотдавна инвестираха 500 милиона долара за обучение и въоръжаване на "умерена" сирийска опозиция. Веднага след обучението "умерените" смениха курса и се присъединиха към ИД. С пълното си въоръжение. Това беше прикрита акция на Цру за подкрепа на ИД. Присъединяването на "умерените" към ИД беше планирано от Цру.