Путин ще може да изпрати армията в Сирия, парламентът разреши

Асад е поискал военна помощ от Путин
Обновена: 30 сеп 2015 12:49 | 30 сеп 2015 10:55, Елка Василева
341
Путин ще може да изпрати армията в Сирия, парламентът разреши
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин поиска парламентът да разреши използване на контингент от въоръжените сили извън територията на страната на основата на общопризнатите принципи и нормите на международното право. Това предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Още по темата

Горната камара на руския парламент единодушно гласува за използване на руските войски в чужбина.

Президентът на Сирия Башар Асад е отправил към Путин молба за оказване на военна помощ срещу "Ислямска държава", съобщи шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов,цитиран от РИА Новости.

Иванов подчерта, че става дума изключително за операция на руските военновъздушните сили в Сирия, а използване на военни по суша е изключено.

"Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта той.

Иванов обърна внимание, че гражданите на Русия и на държавите от ОНД, които се присъединяват към терористичната групировка "Ислямска държава", стават все повече "с всеки ден и час" и вече са "хиляди". Част от тях вече са се завърнали в Русия, ще се върнат и други, затова е "целесъобразно да се действа превантивно (. . .), по далечните граници", без да се изчаква връщането им, каза руският представител.

Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация", увери висшият служител.

„Става дума за участие в антитерористичната операция на самолети и хеликоптери на ВВС на Русия, които вече са базират на летището в Латакия и изпълняват опознавателни полети. Те ще осигуряват подкрепа по въздуха на действията на сирийските правителствени войски“, каза източник на Интерфакс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че наскоро създаденият център в Багдад помага за координирането на въздушните удари и сухопътните войски в Сирия, предаде Интерфакс.

Съветът на федерацията обсъди искането на Путин на закрито заседание. "Преминаваме към обсъждане на въпроса за използване на въоръжените с или на Русия извън пределите на Русия", каза шефът на парламента Валентина Матвиенко. Съгласно конституцията на Русия разрешаването на използване на армията в чужбина извън страната е от компетенциите на Съвета на федерацията.

За последен път горната камара на руския парламент се възползва от от това си право на 1 март 2014 г., когато разреши на президента на Русия армията да бъде използвана на територията на Украйна за нормализиране на ситуацията там. През юни същата година разрешението беше оттеглено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още по темата: армияВладимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Не си слушал!Путин каза че няма да праща войски, ако не го помоли законното правителство на съответната държава!(за разлика от краварите!)Освен това каза че ще ограничи наземните операции!:) е разбира се доколкото е възможно и целесъобразно...:)
4
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха !"Путин поиска да може да изпрати армията извън Русия" -следващ ход!- демег все пак Путин игре шах, а не покер като Обонго!Става ли ясно как зелените човечета ще разкарат зелените хранилки на ИД поставени от краварите!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на основата на общопризнатите принципи+++Принципа е ... всичко е руско което граничи с Русия.
2
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже обеща да не праща войници в Сирия.. затуй иска.
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZAPOCVA SE VELIKATA TRETA SVETOVNA VOINA.PUTIN SVETOVEN PREZIDENT--TOVA GO ISKAT 8 MILIARDA--NASELENIETO NA ZELIAT SVIAT.