САЩ настояват за управляем преход в Сирия

Вашингтон се отказва от искането за незабавна оставка на Асад
30 сеп 2015 10:48, Елка Василева
23
САЩ настояват за управляем преход в Сирия
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

САЩ се отказват от искането за незабавна оставка на сирийския президент Башар Асад и настояват за методичен, управляем преход на властта в тази страна. Това заяви в интервю за Си Ен Ен държавният секретар на САЩ Джон Кери, информира руският електронен в. "Лента".

Кери отбеляза, че сирийският конфликт не може да бъде решен, без да се включат и сунитите в политическия живот на страната, което ще изисква "известно време".

Той призна, че досегашният подход на Вашингтон се е оказал нежизнеспособен. По думите на Кери незабавна оставка на Асад би могла да предизвика "крах" и разрушаване на гражданските институции в Сирия, посочва изданието.

Още по темата

"Трябва да се гарантира подреден преход (на властта), управляем преход, за да няма страх от възмездие, отмъщение, опасения за собствения живот", цитира "Лента" американския държавен секретар.

Кери нарече "възможност" за САЩ включването на Русия в решаването на сирийския конфликт. Според него обаче, ако Москва продължи да подкрепя алауитското правителство на Асад, ще си има проблеми с близкоизточните страни с преобладаващо сунитско население. "Това означава, че тя (Русия) също може да стане мишена за джихадистите", предупреди висшият дипломат на САЩ.

Вашингтон смята за сравними заплахите, произтичащи от терористичната групировка "Ислямска държава" и от президента на Сирия Башар Асад, пише обаче "Комерсант". Такъв сигнал е отправил според всекидневника американският вицепрезидент Джо Байдън, отговорил на негов въпрос в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Така стана окончателно ясно, че нюйоркската среща между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама не е довела до промяна в позициите по сирийския въпрос", гласи изводът на изданието.

"Имаме две битки - с "Ислямска държава" и с Башар Асад, който трябва да се оттегли", заявил Байдън, запитан дали е възможно сътрудничество с Русия по сирийския въпрос.

Москва твърди, че ефикасна борба с терористите не може да се води без сирийските правителствени войски. Властите на Русия обаче неведнъж са отбелязвали, че съдбата на Асад трябва да бъде решена от самите сирийци и никой друг, напомня "Комерсант", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 8 години
Слава на Русия!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиците от САЩ и техните слугински страни, включително и България, живеят в тяхната си паралелна вселена. Докато хората ясно виждат какво направиха те (сринаха Близкия Изток до основи с бомбите си, сринаха Либия по същия начин), политиците им говорят коренно различни неща. Сега САЩ разбраха, че тотално объркаха нещата и се чудят как по-тихо да избягат и да оставят друг да оправя разрушенията. Трябва да се махнем от НАТО час по-скоро, членството там е толкова срамно, колкото съюза с Хитлер.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джон Кери смесил анаболи, дрога и доста алкохолПрочети още на: dnes.bg/crime/2015/09/30/djon-keri-smesil-anaboli-droga-i-dosta-alkohol.278097
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ ли са избрали Асад, че да му искат оставката?И кой ще го замести, като го махнат ... "умерената" сирийска опозиция, на която основната роля е като я обучат и въоръжат да мине на страната на ИДИЛ. Каква е политическата платформа и ориентираност на тази сирийска опозиция, или може да борави само с оръжие.Ако има избори и сирийците пак изберат Асад ... какво правим?Или важното е да го махнем, защото не ни слуша и не ни позволява да си разиграваме коня там!
12
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 8 години
да де, ама САЩ вече не са в позицията да настояват за каквото и да било в Сирия... :)Кери може само да хване Путин за каластирката
11
1
 
14
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Взеха да им увират главите на янките накрая. Както разказваше навремето Шкумбата, как се готви шопска глава по свински - както се прави свинска глава по шопски - слагаш на огъня главата в казан с вода и я затискаш с няколко едри гранитни пирински какъка и вариш, докато омекне камъка. След два-три дена главата е полусварена.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечката направи на пух и прах и орли и соколи и жаби и петли .....Аах ах ах ...защо ви трябваше да пипате мечето (Украйна) на мечката ....защо я събудихте с крякане и кряскане ....Сега дупе да ви е яко !
9
2
 
11
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
*** с подвити опашки!
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано да се откажат и от други неща. Но стотиците им бази са като метастази по цялата планета Трудно ще бъде.
7
3
 
32
 
! Отговори
кк преди 8 години
Слушах коментар за изказванията на Обама и Путин пред Общото Събрание на ООН, и то от техен, американски наблюдател.Обама, казва той, не знайно защо продължава да държи тон, сякаш ООН са структура, подчинена на САЩ. Личеше, казва, назидателността в изказа му.Докато Путин в цялата си реч показваше уважение и респект пред ООН, че това е единствения върховен орган в света, без санкцията на който никой няма права да се държи като господар на света.Оценката му беше 1:0 за Путин.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БжежинскиЯ камилата - я камиларя!Янките вече си обират крушите и спират да хранят талибанските си кучета - времето на безнаказано грабене свърши!А ти - храни празни надежди!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
hahha kravarite dago duhat svarshi se s tqqhnata fashiska politika i grabeje .bravo elke 4eme nakara da napravq oshte pove4e gnusnite amerikanci
4
1
 
29
 
! Отговори
ОПАСНИ ЗАВОИ преди 8 години
ЗАЩО УСА направиха тези резки завои?Ще им стане лошо на много уса полити и ще оповръщат пейзажа!
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"САЩ се отказват от искането за незабавна оставка на сирийския президент Башар Асад"Ха ха ха !Та за какво са си говорили Путин и Обама?И що крварите си събират хранилките на стадата талибани ?Я вещите там зелени Одисерчо 1, Срамджата и др. да кажат!
2
1
 
33
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Наркотиците май отслабват действието си и е започнал да изтрезнява
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно си мисли камилата Кери , друго камиларя Путин...