Русия рискува да се въвлече в голяма мюсюлманска война

Газета.Ru: Нещата може да не се ограничат само със Сирия!
1 окт 2015 21:15, Елка Василева
280
Русия рискува да се въвлече в голяма мюсюлманска война
Снимка: архив, Reuters

Съветът на федерацията даде разрешение на президента на Русия Владимир Путин да използва армията извън Русия – този път за борба срещу Ислямска държава. Засега става дума само за Сирия и само за въздушни операции. Никой обаче не знае и не може да каже къде, кога и как ще завърши включването на Русия във военната кампания в Близкия изток, пише Газета.Ru.

Русия нанесе първите си въздушни удари в Сирия. Рублата укрепна. Повишиха се борсовите индекси. Финансовите пазари възприеха официалното легализиране на военното присъствие на Русия в Сирия като следствие от договореност между Путин и Обама, което означава по-голямо взаимодействие между двете страни след фактически едногодишен мораториум.

Още по темата

Възможно е Обама и Путин наистина да са постигнали някакви договорености. Вероятно има някакво сближаване и по въпроса за личната съдба на Башар Асад. Неслучайно настъпи промяна в американската позиция, която огласи държавният секретар Джон Кери. „Докато Асад е на власт, мирът е невъзможен. Точка“, каза Кери. Но добави, че макар и САЩ да продължават да настояват за оттегляне на Асад, те сега не настояват той да направи това незабавно. Вместо това, добави Кери, трябва да бъде осигурено плавно предаване на властта в страната, тъй като прибързано отстраняване на Асад от власт може само да усложни ситуацията в Сирия и да навреди на населението й, провокирайки нови жертви.

Така проблемът с Ислямска държава и терористичното й плъзване в целия регион беше поставен над конкретната личност на власт.

Но не бива и да се преувеличава степента на сближаване между Москва и Вашингтон по сирийския проблем.

Това не е обща „антихитлеристка коалиция“ срещу Ислямска държава, както предлагаше Путин от трибуната на ООН, а самостоятелни действия на Русия в Сирия след съгласуване с администрацията на САЩ.

Освен това Кери предположи, че въвличайки се в сирийския конфликт, Москва се поставя в сложна ситуация и рано или късно ще бъде принудена да промени политическия си курс. „Ако той /Путин/ открито застане на страната на Асад, Иран и Хизбула, той ще има много сериозни проблеми с близкоизточните страни, мнозинството от населението на които са сунити. А това означава, че той самият може да стане мишена на джихадисти-сунити“, каза Кери.

Към това може да се добави, че ако руското оръжие в Сирия попадне в ръцете на Хизбула и бъде използвано срещу израелски селища, както неведнъж се е случвало, във войната може да се включи и Израел, за който Асад е не по-малък враг от Ислямска държава.


Засега Русия не се готви да участва в наземни операции. Това заяви Путин в интервю за американския журналист Чарлс Роуз преди 70-ата сесия на Общото събрание на ООН и след това още веднъж след срещата си с Обама. За това говори и шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов в сряда, обяснявайки искането, отправено от Путин към Съвета на федерацията.

Всяка война обаче има своя логика и нито един военачалник не може да я предугади – цялата и веднага. Той може само да я следва или да се противопоставя.

В разрешението, дадено от Съвета на федерацията, неслучайно е посочена конкретна страна – Сирия.

Събитията може да се развият така, че нещата да не се ограничат само със Сирия. Ислямска държава вече се е окопала в Ирак. Самите иракски власти вече изразиха надежда, че руските бомбардировки срещу Ислямска държава по границата между Ирак и Сирия ще помогнат в борбата срещу терористите и в тяхната страна.

Талибаните тези дни сензационно с мълниеносен щурм превзеха град Кундуз – най-големия град на Афганистан на границата с Таджикистан. А в Таджикистан се намира най-голямата извън Русия 201-ва руска военна база.

Ако афганистанската война се прехвърли с Таджикистан, което не може да се изключи, това вече ще стане проблем не на НАТО, а на Москва – Русия е длъжна да защитава Таджикистан съгласно Договора за колективна сигурност.

И ако военачалникът следва логиката на войната, политикът винаги помни цената на тази война. А това означава, че докато войната не се води на собствена територия, всеки политик може да каже: стига, отвъд тази линия не бива да се отива, защото ще платим прекалено висока цена.

И няма основания да се смята, че руските лидери не осъзнават тази цена.

Обективни идеологически основания за участие на Русия в сирийската война има повече, отколкото в украинската. Заплахата за света и по-специално за Русия от страна на ислямистите е много по-реална от „украинските фашисти“. Но ако рускоезичният Донбас е близък и разбираем за руския електорат, то идеята за „Дамаскска народна република“ е много по-далечна за руския избирател. Неслучайно по последни социологически данни само 18% са се обявили за пряка военна подкрепа за Асад.

Гражданите на Русия като че изобщо са уморени от война. Още не са се измъкнали от Украйна, а вече и Сирия.

Освен това не е много ясно дали в тази война Русия има реални съюзници или американците искат с руските ръце да разрешат част от своите проблеми в Близкия изток, както впрочем и останалите играчи в региона. Нали в съществуващата коалиция срещу Ислямска държава участват над 60 страни от цял свят – повече, отколкото са участвали във Втората световна война.

Тази коалиция е неефикасна и Русия засега не се кани да влиза в нея.

Военните уверяват, че в операцията срещу ИД ще бъдат привлечени само офицери и професионални войници, които сами са пожелали да станат доброволци. Според източник на Интерфакс „към операцията по военно противодействие на ИД ще бъдат привличани главно офицери от Генщаба, ВВС и военно-технически персонал за обслужване на авиотехниката“.

Думите на Путин, че „не се готвим да скачаме с главата надолу в този конфликт“, „ще поддържаме сирийската армия само по въздух, само по време на настъпателни операции и само срещу терористите“, че причината за руското участие е „безцеремонна намеса отвън“, в този случай трябва да бъдат подкрепени от конкретни стъпки, пише руското издание.

Първо, Русия също се намесва отвън, макар и по молба на официален Дамаск. Второ, всеки неуспех на Русия в тази военна кампания несъмнено ще бъде използван от политическите й противници както на Запад, така и в ислямския свят.

Тоест, Русия няма право на поражение и дори победа не й гарантира защита от отмъщение от страна на ислямистите.

Трето, никой не знае колко ще продължат тези настъпателни операции и ще може ли армията на Асад бързо да победи ИД дори с подкрепата на руската авиация.

Ако Русия бомбардира не ИД, а сирийската опозиция /за което съобщи по-специално Ройтерс още след първата бомбардировка в провинция Хомс, макар че е общоизвестно, че в Сирия има територии, за контрола над които няма достоверни данни дори самата коалиция, да не говорим западните медии/, това може да предизвика нови санкции срещу Русия и дори случайни преки сблъсъци между силите на Русия и САЩ поради лошо координиране на действията.

Главното е, че Русия дори против собствената си воля рискува да се въвлече в голяма мюсюлманска война, която би засегнали много страни.

И ако тази война бъде продължителна, Русия може да получи и изблик на ислямски екстремизъм вътре в Русия.

Колкото и цинично да звучи, ако тази война се окаже кратка и успешна, руското участие има и плюсове. Тя може да стане де факто легитимиране на Крим в състава на Русия в очите на международната общност и ако бъдат изпълнени Минските споразумения и Украйна си върне контрола над границата, е възможно и смекчаване на санкциите, особено от страна на Европа.

И накрая, за първи път от година и половина западните страни разговарят, правят планове заедно с Русия. Русия координира с тях своите действия, всички те обменят информация.

Войната  винаги е беда, за всички. Но тя може да даде шанс на всички за възстановяване на отношенията и поне минимално доверие един към друг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: войнаРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гетовРусия е последната държава която ще фалира драги.Последната.
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платените *** толкова се увлякоха ,че вече открито защитават скъпата си ИД плюейки по Русия
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е най- великата държава и първа се опъна на най-голямото зло на планетата наречено "демокрация"
135
6
 
2
 
! Отговори
гетов преди 8 години
РЕСИЯ Е ПРЕД ИКОНОМИЧЕССИ, НЕИЗБЕЖЕН ФАЛИТ! !! ТАЗИ НАМЕСА В СИРИЯ САМО ЗАБАВЯ НЕМИНУЕМОТО ДО НЯКОЛКО МЕСЕЦА! ТАЗИ АНТИРУСКА ПОЛИТИКО НА КРЕМЪЛ МЖЖЕ ДА ЗТРИЕ ТАЗИ ВИЛИКА НЯКОГА ДЪРЖАВА! ЖАЛКО! !!!!
134
10
 
4
 
! Отговори
баба wc преди 8 години
путин вече настъпи ***
133
2
 
7
 
! Отговори
Поп преди 8 години
Много интересно стрелят Американците ,убиват само джихадисти,когато стрелят Руснаци убиват мирни жители.Егати теорията.
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след унищожението на противниците на асад русия и иран заедно със хизбула ще видят сметката и на израел за радост на всички нормални хора по света.довиждане запад
131
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сетих се за един брадат виц. Бяга Асан през пустинята с калашник, а подире му Моше с танк. Дълго се гонили. Чат-пат по някой изстрел от двете страни. По едно време Асан, вдигнал ръце и казал "Е, не мога повече, предавам се" "Що, бе да не свършиха патроните? - попитал заинтригувано Моше. "Да" - въздъхнал Асан. "Че, що не казваш! Ще ти продам!" Та така е с всяка война - пари, нефт, диаманти - каквото и който да казва. Винаги така ще бъде.
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия май като папагали "асад плавно да предаде властта". чакайте някой да ви нарежда на вас Обама плавно да предаде властта?
129
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospa 188Леле и експерт се извъди да те светна малко. За прототипи 1,2,3 си напълно прав имат само пилотажно оборудване двигателите са АЛ-41Ф с изменяем вектор на тягата и само горнаъа повърхност има стелт свойства. Прототипи 5,6,7 са си вече боеспособни машинки. Даже на 5 номер имаше пожар в електрониката ана земята. 6 и7 са с прототипи на новите двигатели или изделие 117. 5,6,7 носят вътрешно и външно оръжие и стрелят. Следващите 4 ще са нулева серия или първи производствен стандарт
128
3
 
0
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
До БобиЗКПЧ се появи!!!Само за сведение -Т-50 е демонстратор двигателите му са още на чертожната маса,няма и предвиденото електронно оборудвене.На борда му няма и пистолет та камоли въоръжение!Все още се уточнява софтуера с който лети в момента.При най-оптимистична прогноза сериен такъв ще има през 2020-2025.Руска прогноза??????
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да си говорим, Ушанките са дупе и *** с Американците. Факт е че колкото и да се ритат, винаги първо опустошават някой народ и после се скарват за плячката.
126
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospaАйде сега кажете ми колко струва военна операция на 40 самолета и 40 хеликоптера(толкова са). Рашките в момента сменят ВСИЧКИ УПРАВЛЯЕМИ ОРЪЖИЯ СССР ПОКОЛЕНИЕ С НОВИ СЪВМЕСТИМИ С Т-50 Стелт Проекта. Модулната Х-38 смени всички х-61,23,25(модулна),27 средни ракети въздух земя. Същото важи и за бомбите. Всички складове в момента се чистят и отиват за учения и в Сирия.За пръв път в историята рашките ползват 100% управляемо въоръжение това означава 95% точност на ударите от първа атака.
125
4
 
10
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Това че руснаците вземат страната на Хисбула не е добре. Дълги години с руско оръжие тези екстремисти воюват с Израел.Черните ирански *** са не по-малко опасни от ИД.Никъква икономическа облага не би имала Русия от играта и в Сирия.Единствено запазване на базите си в Сред.море.Харченето на огромни суми за операцията още повече влошава икономическия и баланс.Остава ни само да чакаме....
124
2
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Россельхознадзор: в России 78,3% сыра является фальсификатом
123
5
 
22
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Доста подробен и точен анализ. Авторката на статията се е потрудила. Желая на Русия успехи бързо приключване на акцията (нарочно не казвам война). Ако са се подготвили добре, ще успеят бързо и рейтингът на Путин ще се вдигне още. Европа също започна да разчита на Русия, иначе няма управия с ислямизма.
122
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"До 218,като казваш,че основните удари са срещу опозицията на Асад,ясно е че е така.Създадената от САЩ и Саудитска Арабия "Сирийска освободителна армия" много добре си партнира с другото им отроче"ИДИЛ"а а ДОСЕГА НАНАСЯНИТЕ УДАРИ ОТ САЩ и Турция просто бяха срещу Кюрдите,които воюват с ИДИЛ.Положението с емигрантите в Европа стана нетърпимо и Путин използва моента да унищожи злото създадено от САЩ!"АБСОЛЮТНО ТОЧНО. Янките имат интерес конфликта там да не спира.
121
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4x4ушанките не могат да са ни сънародници, защото всяко дете знае, че няма по-гнусна от проруската.
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коалицията РаСША раздава мир на арабите !
119
23
 
13
 
! Отговори
4x4 преди 8 години
Наистина е шокиращо, виждайки коментарите във форума, човек да разбере, че злодеите от Тайгата, донесли единствено вреди, погром и опустошение на милото ни Отечество, се оказват най-любимите същества на моите сънародници??? Моля ви, обяснете ми този парадокс, който аз не мога, не искам и отказвам да разбера.