Навигационна грешка пратила руския СУ-30 над Турция

Самолетът бил навлязъл едва на няколкостотин метра
Обновена: 5 окт 2015 14:49 | 5 окт 2015 13:15, Елка Василева
247
Навигационна грешка пратила руския СУ-30 над Турция
Снимка: архив, Reuters

Русия е информирала Турция, че нарушаването на турското въздушно пространство край сирийската граница на 3 октомври е било резултат от "навигационна грешка", съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на източници от турската армия.

Още по темата

Според източниците руски СУ-30 е навлязъл на няколкостотин метра в турското въздушно пространство над град Яйладагъ, окръг Хатай, в събота, но се е върнал в пространството над Сирия след получено предупреждение.

Руските власти са информирали турския военен аташе в Москва за грешката, съобщиха пред "Хюриет дейли нюз" източници от руското посолство в Анкара.

Руският летателен апарат е напуснал турското въздушно пространство в посока Сирия, след като е бил прехванат от два изтребителя F-16 на турските ВВС, които патрулирали в района, бе посочено в огласено днес изявление на турското външно министерство.

Министерството е повикало посланика на Русия, за да протестира срещу нарушението, а външният министър Феридун Синирлиоглу е разговарял с руския си колега Сергей Лавров, както и с ключови партньори от НАТО.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
4
 
4
 
! Отговори
Турчин от Измир преди 8 години
До КОСТАС ЛИНКЕКоста, гледам да си купя няколко острова в Егейско море. Но все още са малко скъпички. Набелязал съм си няколко и до година-две ще ги купя! Барабар с раята на острова!
128
5
 
10
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 8 години
ГРЪЦКИТЕ МИРАЖИ И Ф 16 ВИНАГИ ПОБЕЖДАВАТ ТУРСКИТЕ НЕЗАКОННИ НАХАЛНИЧЕСКИ НАРУШИТЕЛИ НАД ГРЪЦКОТО ЕГЕЙСКО МОРЕ И НАД ГРЪЦКОТО ДДЪРЖАВНО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНССТВО.ПОСТОЯННО ГИ СТРЕЛЯТ И ИМАШЕ 3 СЛУЧАЯ СЪС КАТАПУЛТИ НА УПЛАШЕНИТЕ ТУРЧЕТА. ТОВА Е САМО СЛЕД 2006 ГОДИНА...А ПРЕДИ ТОВА ИМА ПОНЕ 10-15 СЛУЧАИ СЪС СВАЛЕНИ САМОЛЕТИ.ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ТУРЦИТЕ ПРАЩАХА СВОИТЕ СТАРИ САМОЛЕТИ Ф-4 ФАНТОМ СРЕЩУ ТОГАВА НОВИТЕ Ф-16 НА ГЪРЦИЯ...ГОВОРЯ ЗА 1995 И 1996 ГОДИНА.
127
5
 
5
 
! Отговори
нереза преди 8 години
Сигурен съм, че са нацапали гащите и са уведомили или направо помолили най-учтиво самолета да не навлиза в тяхното въздушно пространство.
126
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен---------Никой няма да посмее да свали Руски самолет, това е немислимо------Нека *** да влезат пак пък ще видят....Никой няма да посмее да свали Руски самолет, това е немислимо. Руски СУ-30 е навлязъл на няколкостотин метра в турското въздушно пространство над град Яйладагъ, окръг Хатай, в събота. Натовските травестити сигруно са сменили памперсите и това е били всичко.
125
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Образовам безплатноДърти господине, живеете в един виртуален свят в който руската технология е велика.
124
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 148Ясно .. Русия не започва войните, търпелива е и не нарушава чужди граници ... освен в Украйна, Сирия и Турция.
123
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците оня ден погрешно бомбардираха болница в Афганистан, избиха сума ти хора, жертвите ги писаха колатерални а операцията успешна. Ама медиите не пишат и ред за този успех на американската авиация.
122
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой няма да посмее да свали Руски самолет, това е немислимо.
121
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туко така Русия не греши във военното дело!ПО-скоро проверяват ПВО на Турция при определени обстоятелства!Истинатае че Русия е супер търпелива и не започва войните,но винаги ги завършва!
120
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Страх лозе пазиEdna toplinno nasochvashta se anti samoletna raketa,,girit,,i ot samoleta nqma da ima sleda
119
0
 
25
 
! Отговори
Образовам безплатно преди 8 години
Млади господа, опитах се да ви вдяна мисълта, че защитеността на летателните апарати на ВКС на РФ не зависи от марката или модела на самолета (Су-24, Су-25, Су-27, Су-30, Су-34, Су-35, МиГ-29, МиГ-31 или МиГ-35) или въртолета (Ми-8, Ми-24, Ми-26, Ми-28Н, Ми-35, Ка-52) и колко е стар или нов, а от наличието на борда на всяка една от тези машини на супертехнилогични РЕБ-системи, осигуряващи необходимата и достатъчна безопасност при изпълнение на бойните задачи.
118
5
 
31
 
! Отговори
Страх лозе пази преди 8 години
До 143Било е проба, не грешка. Проверяват колко бързо и адекватно реагират турските ВВС. И руските изстребители не са беззащитни като сирийските. Обучавани са да се бият срещу F-16. Имат няколко скрити изненадки в ръкава и турците са наясно с това.Турците беснеят, защото те досега безпрепятствено влизаха на сирийска територия да бомбят кюрдите там. Май вече не са най-големия доган в небето и това "леко" ги изнервя ;-)
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Страх лозе пазиSamo da ima povtorenie i shte vidish ,shube li e predupejdenie li
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 135НАШИТЕ СА ПО-ДОБРИ. НАЛИ?
115
8
 
30
 
! Отговори
Страх лозе пази преди 8 години
За същото провинение, сирийски самолет беше свален от турските изтребители. Някои твърдят, че сириецът дори не е прекосил границата, но турците са го свалили. После главорезите от ИД го изгориха жив пред камерите.Сега обаче турските ВВС не са посмели да предприемат нищо срещу руския самолет ;-)А дали въобще са го прихванали или руснакът им е показал среден пръст и е отлетял, трудно е да се каже.Важното е, че това шубето си е голям страх :-)
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 134Едва 14% от сирийците са християни. Колкото от тях са православни е друга тема
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 134Православието в Русия е дошло с библия на български. 50% от руските думи са с български произход. Да чакаме ли вежливи зелени човечета ?
112
3
 
27
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Каква грешка???? :)))))))) Това си е малко, леко разузнаване:)))) Руснаците да не са абдали като краварите да бумкат по болници?!:)
111
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските ВВС са силни само в официалните пропагандни материали на Кремъл, иначе са гопа вода както като техника, така и като опитност на летците
110
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"тази държава е родина на православието и следователно на руската цивилизация"=====Само необразован човек може да твърди, че това не е истина. Половината от населението на Сирия са християни, Антиохийски патриархат. Имам снимка на жената на Асад, Асма ал Асад, която е мюсюлманка от стар сунитски род, в черква със свещ в ръка и с православни икони зад гърба и. Сирия беше удивително толерантна в религиозно отношение страна до външната намеса на сатанистите.