Външните сили ще се опарят в сирийския пожар

"FT": Намесилите се в Сирия нации са мотивирани от страх
6 окт 2015 22:10, Елка Василева
31
Външните сили ще се опарят в сирийския пожар
Снимка: архив, Reuters

Войните чрез посредници могат да са много опасни за нациите, които подхранват конфликта.

През 30-те години Испанската гражданска война привлече външни сили, като нацистка Германия подкрепяше националистите, Съветският съюз подкрепяше републиканците, а чуждестранни идеалисти се стекоха в страната да се бият в някой от двата лагера. Подобна война чрез посредници се води в Сирия днес - както руските, така и американските ВВС бомбардират цели в страната, а чуждестранни бойци се стичат в Сирия, пише Гидиън Рахман във "Файненшъл таймс".

Видоизменянето на гражданска война във "война чрез посредници" между външни сили почти неизменно е трагично и опасно развитие. В Сирия тя направи войната по-дълга, по-кървава, по-опасна за останалия свят и по-трудна за приключване. След четири години една конвенционална война можеше вече да се е изчерпала, давайки на сирийците някаква възможност да възстановят живота и страната си. След като външни сили наливат масло в огъня на конфликта обаче, е ясно, че само някакво международно уреждане може да даде надежда за слагане край на конфликта.

За съжаление изглежда все още сме във фазата на ескалацията, като външни сили увеличават усилията си на бойното поле, надявайки се било на победа за своя лагер или да увеличат влиянието си в евентуални мирни преговори.

Иран, Русия и милицията Хизбула са се намесили на страната на режима на президента Башар Асад. САЩ, Саудитска Арабия, страните от Залива, Турция, Франция и Великобритания подкрепят опозиционните сили.

Междувременно чуждестранни джихадисти продължават да отиват в Сирия да се бият на страната на "Ислямска държава".

Войните чрез посредници са пагубни за страните, на чиято земя се водят. Те обаче могат да са много опасни и за силите, които подхранват конфликта. Най-очевидният риск е, че една война, която първоначално се води чрез посредници, може да прерасне в пряк конфликт. Страните, които подкрепяха противоположните лагери в Испания през 30-те години, воюваха пряко помежду си през 40-те. Рискът сирийският конфликт да доведе до пряк сблъсък между иранците и саудитците или дори между руснаците и американците не може да се пренебрегне - особено когато съперничещи си военновъздушни сили действат в близост една до друга.

Опасностите от войната чрез посредници обаче отиват отвъд риска от пряк конфликт. Пламъците на войната са трудни за овладяване, след като бъдат нарочно разпалени. Пакистан и САЩ например водиха война чрез посредници срещу Съветския съюз в Афганистан през 80-те години, но впоследствие тежко пострадаха от "ответния удар" на ислямистките екстремисти, които бяха подкрепяли в страната.

Не е трудно да се види как сирийският конфликт може да породи подобен ответен удар за някои от замесените в конфликта държави. Правителството на Саудитска Арабия очевидно е застрашено от някои от радикалните ислямистки групировки, които насърчава и подкрепя в Сирия. Русия също рискува да разбуни мюсюлманското си население и да бъде по-дълбоко въвлечена в друга война, още докато конфликтът в Украйна продължава.

Въпреки тези рискове външните сили продължават да се месят в сирийския конфликт, опасявайки се, че тяхната сигурност и статут ще отслабнат, ако допуснат други страни или вероизповедания да поемат инициативата.

Най-очевидният пример е борбата между силите на сунитите и шиитите. Режимът на Асад е подкрепян от държавите с шиитско мнозинство, преди всичко Иран и Ирак. Силите срещу Асад са подкрепяни от сунитските държави: Саудитска Арабия, страните от Залива и Турция.

Допълнителен пласт върху този спор между регионални сили е борбата между САЩ и Русия, като Русия подкрепя Асад, а САЩ продължават да настояват той да напусне властта. Борбата Русия-САЩ отчасти е за влияние в Близкия изток. Тя обаче има и по-широки геополитически и идеологически елементи.

Русия и Западът вече водят война чрез посредници за бъдещето на Украйна. Те имат разногласия и по по-широката концепция да се подкрепя "смяна на режима" при наличие на недемократични или потиснически управления.

"Ислямска държава" също добавя допълнителен пласт на усложнение. На теория заплахата от радикалните джихадисти може да обедини всички външни сили. На практика западните сили обвиняват Русия, че до голяма степен пренебрегва ИД и вместо това удря борещите се срещу режима на Асад по-умерени групи, някои от които получават западна подкрепа.

Подобен, макар и не толкова видим спор се води между САЩ и Турция. Американците приветстваха готовността на Турция да се включи във въздушните удари срещу ИД, но с ужас установиха, че турците са по-склонни да нападат кюрдските милиции, които са сред малкото ефикасни и неджихадистки сили, борещи се срещу Асад.

Всички намесили се в Сирия нации до голяма степен са мотивирани от страх. Саудитците се страхуват от възхода на Иран, а иранците се страхуват, че съюзеното с тях правителство в Сирия ще бъде заменено с поредните враждебни към тях сунити.

Руският президент Владимир Путин, изправен пред свиваща се икономика и безизходица в Украйна, иска да осуети бъдещи спонсорирани от Запада "смени на режими". САЩ се чувстват длъжни да реагират, за да не бъде администрацията на Обама отново обвинена, че приема спад в могъществото на САЩ - възприятие, което може да се сбъдне.

Всички тези държави се страхуват, че слабостта им ще бъде изложена на показ или увеличена, ако се сметне, че тяхната страна "губи" в Сирия. Всички те изглеждат неспособни да действат въз основа на взаимния си интерес да сложат край на един конфликт, който застрашава всички тях. Докато не решат да си сътрудничат, неволите на сирийския народ ще продължат.
 

/БТА/


31
Още по темата: войнаСАЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...СПОНСОРИРАНИ ОТ ЗАПАДА "СМЕНИ НА РЕЖИМИ"... НАЙ-ВЕЧЕ И ВСЯКАКВИ ВОЙСКИ "ОСВОБОДИТЕЛНИ" СРЕЩУ АСАД И САМОТО ИД...БЕЖАНСКИЯ ПОТОК Е РЕЗУЛТАТ .ЕВРОПА СТРАДА А ВИНОВНИКА СИ СТОИ НА ТОПЛО И НАРОДА МУ НЕ СЕ ЧУДИ КЪДЕ ДА ГИ НАСТАНЯВА ТЕЗИ БЕЖАНЦИ КАКВА РАБОТА ХРАНА И ПОДСЛОН ДА ИМ ДАВАТ.ПУТИН ПРАО В ОЧИ ГИ ПОПИТА НА СРЕЩАТА ЗА ЧЛЕНКИ ООН "ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВА СТЕ Я ЗАБЪРКАЛИ"
22
0
 
6
 
! Отговори
антисорос преди 5 години
И кво сега ***? Да не се закача ИД даже и словом, а главорезите и всякакви мюсулмански *** да продължат да безчинстват като ви продават евтин петрол в замяна?Вий какви същества сте бе? От къде изпълзяхте и кой ви даде власт да съсипете света?
21
8
 
3
 
! Отговори
Лъжльо Мошеников преди 5 години
Победителят в сирийския конфликт ще е най-неочакван. Той няма да е нито една от страните които са пряко намесени там сега, или поне не се афишира. Ванга го е предрекла.
20
0
 
8
 
! Отговори
Сульо преди 5 години
До едър капитализСкоро си едър ***. Гледай като се събудиш нощем да не са ти отвити краката...
19
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувство, че сайта е собственост на ислямска държава или на хора от саудитска арабия.
18
0
 
31
 
! Отговори
ее преди 5 години
който го е страх от мечки да не ходи в гората,Явно някой не го е страх да подкрепи законното сирийско правителство,А страх е обхванало други
17
16
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
До СУ-1234 Нека да кажем ясно, че медии с десетилетие опит и изграждане на доверие в себе си от едни доста критични общества, който познават понятието политическа култура, са ти неприятни, защото си *** без никакви познания на чужди езици или пък интереси да ги четеш. Какво четеш ти ми е много интересно. Нищо извън помията, която ти стоварват наште т.н. медии, нали? Седи си, трови се, но не се репчи.
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елче, какви жални и жалки опела си превела този път?
15
1
 
31
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Изключително болен мозък. СССР. Такова животно отдавна няма. Може би под въздействието на наркотиците биологичният ти часовник е спрял.
14
4
 
46
 
! Отговори
СУ-1234 преди 5 години
Поредната помия на представители на официалната западна журналистика.Нека д акажем ясно: на BBC, на DW, на CNN и на другите такива гнусни манипулатори - нито секунда доверие.
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте това видео и ще ви стане ясно как САЩ си играе с Европа и целия свят https://youtube/watch?v=D0Gs0X8KBhA&sns=fb
12
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хихи, егати платената статия :)3 години щатите подкрепяха терористите от ИДИЛ, а вие пишехте "подкрепят демократичната опозиция в Сирия".Но когато дойде и Русия да помага на легитимната власт, веднага има статии колко било опасно чужди сили да се месят :D
11
2
 
47
 
! Отговори
нн преди 5 години
Кюрдите са последния народ, който трябва да се освободи от Османското / турско / робство. Стискам им палци. До сега два пъти са правили опити, дано сега стане.
10
2
 
46
 
! Отговори
Кольо преди 5 години
Ел Василева е на доларови ясли !! Намерила помия от FT да ни залива ?! Ние не сме индианци бе , како ! Четем и други вестници !
9
2
 
37
 
! Отговори
нн преди 5 години
След войната ще има нова държава. Кюрдите от Ирак и Сирия ще я направят. Да му мислят Турция и Иран. Докато се усети Турция, може да ги загуби.
8
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво всъщност казва авторката на статията? Оставете ИД да прави каквото си поиска, докато не започне да тропа на вратата ви? Оставете ги да гонят сирийците към Европа?Положението и без това е изпуснато от контрол, дайте ножа не само да опре в кокала, ами и да го пробие? Що за статия?
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В менюто да слагат вече пясъчен арабски шейх-специалитет по руски
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците ще го полеят със студена вода тоя пожар и ще си отшуми. За всяко действие има противодействие
5
0
 
41
 
! Отговори
без скрупули преди 5 години
На времето нашите дядовци са били интербригадисти и, рискувайки живота си, са се били срещу фашисткия режим на Франко. Защо сега да няма интербригадисти, да се бия срещу ИД и техните съюзници от САЩ?
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се разбутаха нещата в Близкия изток-шейк стана. Но само руснаците да не пипат.Арабите да скачат срещу турците, които играят двустранна политика-хем съюзници, хем предатели. Днес Ердоган беше в Брюксел да взимат мерки срещу русия, а цялата търговска улица беше затворена, за да може жена му да си пазари дрехи. Представяте ли си колко лизачи са европейците?