Целта на Русия в Сирия е да се изгради крепост за Асад

Западняците и израелците са прогонени от сирийското небе
7 окт 2015 20:31, Елка Василева
265
Целта на Русия в Сирия е да се изгради крепост за Асад
Снимка: архив, Reuters

С напредване на операциите Русия разкрива стратегията си в Сирия, която според някои експерти има за цел да се изгради зона за сигурност около Башар Асад, като се смажат най-умерените бунтовници и се затвори въздушното пространство за западните сили, пишат Валери Льору и Ерик Рандолф от Франс прес.

"Целта е да се осигури алауитска зона (религиозното малцинство, към което принадлежи Асад) на територията на "полезна Сирия" - гъстонаселения запад, където са съсредоточени промишлеността и земеделието - и да се остави пустинния изток на групировката "Ислямска държава", обобщава Игор Сутягин, военен експерт в британския Кралски институт на обединените служби (за изследвания в областта на сигурността и отбраната (Royal United Services Institute – RUSI).

Още по темата

Руските бомбардировачи атакуват както ислямистите ("Ахрар аш Шам", Фронт "Ал Нусра" и т.н.) в пряк контакт с контролираната от Дамаск зона в северната част на страната, така и бунтовническите анклави в сърцето на тази територия, между Хомс и Хама.

"Те се опитват да спасят положението, подкрепяйки силите на Асад и неговите съюзници на фронта, надявайки се може би да си възвърнат терена", казва военният историк и изследовател в Института за политически науки в Париж Мишел Гоая.

Въздушната операция може да бъде допълнена от сухопътно настъпление на сирийската армия, подкрепено от ирански сили и от ливанската организация "Хизбула", смята Сутягин.

Западът упреква Москва, че твърде малко се занимава с групировката "Ислямска държава" в източната част на страната. "Руснаците нанасят удари и срещу ИД, за да оправдаят действията си, но в действителност това не е техен приоритет", смята Гоая.

За разлика от оглавената от американците коалиция, която извършва удари на голяма височина с най-съвременни изтребители-бомбардировачи, руснаците използват щурмови самолети Су-25 и хеликоптери във възможно най-голяма близост до противника.

Със своите 12 самолета Су-25 и 16 бойни хеликоптера, базирани само на няколко минути от фронтовата линия, в Латакия (Западна Сирия), Москва разполага с мощна и гъвкава ударна сила, но и рискът за пилотите е по-голям.

Не особено прецизни?

"Ефикасността им на фронтовата линия е неоспорима", извършват множество ротации и набелязват лесни, подвижни мишени, докато един френски "Рафал" или американска машина ще се нуждаят от много по-тежки и по-скъпи помощни средства, отбелязва Мишел Гоая.

Това обяснява и ефекта на натрупване при руските удари, които продължават без прекъсване от 30 септември насам. "Количествено активът им е много по-голям", отбелязва експертът.

Освен това руснаците и сирийците не са толкова прецизни по отношение на страничните поражения, докато от западна страна голяма част от разузнаването цели да се прецени рискът и да се откаже мисия, ако той е твърде голям, обяснява той.

Руската армия най-сетне има достъп до сирийското разузнаване, докато коалицията разчита изключително на свои средства, сателитни снимки и електромагнитно следене.

Всички тези преимущества компенсират някои слабости на руската авиация, строила в Сирия смесица от поостарели машини (дванадесет Су-25 и също толкова 12 Су-24), разработени през 60-те - 70-те години на миналия век, и многоцелеви машини най-ново поколение (четири Су-30).

Западняците и израелците са прогонени от сирийското небе

Бомбардировачите Су-24 с голям обсег на действие могат да достигнат и да нанесат удари дълбоко във вътрешността на Сирия, чак до Ракка - крепост на организацията ИД. Те обаче няма да са по-ефикасни от самолетите на ръководената от Вашингтон коалиция, която за една година вече нанесе 2500 удара в Сирия, подчертават специалистите.

Обсаждайки сирийското небе и разполагайки мобилни средства за противовъздушна отбрана (Панцир и Тор М1), Русия налага зона, забранена за полети (no fly zone), която на практика укрепва защитата на режима в Дамаск.

"Коалицията, турците и израелците на практика са прогонени от небето", отбелязва Мишел Гоая.

Командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав изрази публично смущението си от такава перспектива, припомняйки, че Москва вече създаде такъв тип "балон" в Черно море, след като завладя Крим.

В последните дни беше съобщено за инциденти между турски и руски самолети, което увеличи безпокойството на западняците, въпреки че Москва ги омаловажи.

"В интерес на всички е да се направи така, че да не се случва нищо неприятно, особено в настоящия контекст на "хладни отношения" между Запада, НАТО и Русия", подчертава Дъглас Бари, експерт по военно въздухоплаване в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
А нещо относно тези 16 бойни хеликоптера? Те би трябвало да са тези, които удрят по високоманеврените техникъли на ИД.
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
neka da se izgradi krepost v siria ,ne kato v bg razgraden dvor ot prodajnici niamate i edin samolet tank oradie daje i armia kato horata ,za raketi da ne govorim ....
120
0
 
10
 
! Отговори
Одобряващ преди 8 години
Само така ще се научат "демократизаторите" да престанат да прекрояват света по свое желание и усмотрение, да свалят неудобните им правителства и да смучат чуждите ресурси!
119
11
 
4
 
! Отговори
пешо преди 8 години
бухайте, бухайте коментари да си заработвате рублите и тичайте после да ги обменяте в стотинки докато не е паднал още курса. откак путин изпрати войски башар асад изведнъж го превърнахте в ангел. законно правителство било. законно е, стига да приемате диктатурата и избиването на идеологическите противници и обгазяването на протестиращи за законно. но вие се кланяте на путин и ссср, разбира се, че го смятате за законно... ***.
118
4
 
52
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименЕдинствено Русия е поканена от законното правителство...сащ са нежелани. ..сащ се явяват агресор...Да отворим западни и американски публикации за Башар преди 5 г. ..защо тогава не бе третиран като диктатор...ИМАЛИ ДЕМОКРАЦИЯ В САУДИТСКА АРАБИЯ. .КАТАР...ОМАН...И ЗАЩО САЩ НЕ ВЪОРЪЖАВА ТАМ ОПОЗИЦИЯ. .СТИГА МАНИПУЛАЦИЯ И ДВОЙНИ СТАНДАРТИ. ..
117
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Освен това руснаците и сирийците не са толкова прецизни по отношение на страничните поражения, докато от западна страна голяма част от разузнаването цели да се прецени рискът и да се откаже мисия, ако той е твърде голям, обяснява той."Мисията която запада и Сащ прецениха,не отказаха и извършиха: болницата в Кундуз!Останалото е да хвърлим тонове кал по Русия и Асад.
116
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"докато от западна страна голяма част от разузнаването цели да се прецени рискът и да се откаже мисия, ако той е твърде голям, обяснява той."много прецизни, миналата седмица бомбардираха болница в Афганистан.
115
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На сирийският глиcт Асад дните му са преброени. Путин ще го спаси колкото успя да спаси Янукович. В най-добрият случай ще си го вземе в Москва, в по-лошият случай ще го линчуват в Дамаск.
114
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След години в учебниците по история ще пише за Путин с златни букви....и за нашия президент ще пише ама в учебника по биология..раздел женска полова система...в бутаническия раздел пък ще споменават премиера ни...
113
1
 
45
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
"Западняците и израелците са прогонени от сирийското небе"........ами нормално, то си е сирийско, не е нито американско, нито израелско, нито на НАТО........що реват като делиормански мечки , а ? щото им го туриха мощно в посраните дупенца !
112
2
 
19
 
! Отговори
Иван преди 8 години
я важная новость дня совершенно неожиданный удар, который Россия нанесла по позициям "Исламского государства" при помощи высокоточных крылатых ракет. Причем здесь Россия использовала все преимущества своей огромной территории. Ракеты были выпущены с военных кораблей, находящихся в Каспийском море. То есть, примерно за полторы тысячи километров до целей в Сирии, которые были успешно поражены. Это было первое в истории России боевое, а не учебное применение крылатых ракет. Корреспондент "Вестей" Андрей Григорьев в этот момент находился на борту одного из кораблей.
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО СА ЯЗДЕНИТЕ ОТ ВАВИЛОНСКАТА БЛУДНИЦА,ВЪРШЕЩИ СРАМНИТЕ И ДЕЛА И БЛУДСТВАЩИ С НЕЯ,НЯМА ЗАПАД ИЗТОК,ИМА САМО ХОРА СЛУЖЕЩИ НА ЛЪЖАТА И АНТИХРИСТА И ХОРА КОИТО НЕ МУ СЕ КЛАНЯТ.
110
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАД КОНСПИРАЦИЯТА ЗА РАЗРУШЕНИЕ НА СИРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ СПОРЕД САТАНИСТКИЯ ПЛАН ЙИНОН СТОИ ФАЛШИФИКАТА "ИЗРАЕЛ"ЧИЯТО КРАЙНА ЦЕЛ Е ОКУПАЦИЯ НА ЙЕРУСАЛИМ,ХРАМА И АНТИХРИСТА,КОЙТО ДА ПОДЧИНИ ЦЯЛ СВЯТ ДОКАТО ИСУС ГО ХВЪРЛИ В ЕЗЕРОТО ОТ ОГЪН СЪС СЛУГИТЕ ИМ. https://youtube/watch?v=YHGZd2Kuvrg, 7for70.net/en/?topic=sevenlaws&id=10
109
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..."израелците"прогонени?Заради тези ционистки сатани става всичко в Сирия!Колко кръв още ще тече на реки заради тези сатани,едва сега започва май,като се има предвид сатанисткия план на Одед Йинон с идеята още от Херцел и кабалистичните ноахайдистки закони за обезглавяване на всеки,който признае истинския Господ Месия Исус.Статията показва де факто терористичните "израелски"бомбардировки над суверенна Сиря базирано на веруюто им-ЛЪЖАТА.
108
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 231Ами те вече я свършиха Източниците дето ползваш май не са достоверни. Малко са ти промили мозъчето. Не ставай папагал!'
107
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Освен това руснаците и сирийците не са толкова прецизни"- щото нямат уцелена и една болница ли :)
106
1
 
35
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
"Умните и красивите" от Запада не постигнаха нищо през тези години!Сега е ред на "грозните и глупавите" да свършат работата.
105
1
 
34
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Отново двойният аршин на същите наглици.Извършели били 2500 удара по позициите на ИД.Дрън,дрън прах в очите на хората.Ама хората не са вече толкова заблудени,разбират от къде идва злото.
104
24
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Парадокс... - за 25 години една уж "империя"... - рухва два пъти...
103
23
 
10
 
! Отговори
куру преди 8 години
Целта на СССР е Социалистическа Република Сирия.