Турция настоя Русия да зачита границите й

Давутоглу: Само 2 от 57 въздушни удара на Русия поразили ИД
7 окт 2015 13:22, Елка Василева
72
Турция настоя Русия да зачита границите й
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки, че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й, предаде Асошиейтед прес.

Давутоглу отново разкритикува въздушните удари на Русия срещу Сирия, подчертавайки, че те поразяват цели на умерената сирийска опозиция и подсилват "Ислямска държава".

Още по темата

По думите на премиера само два от общо 57 въздушни удара на Русия в Сирия са поразили "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Турският правителствен глава заяви, че не желае сирийският конфликт да се превръща в криза между НАТО и Русия. Той настоя Москва да уважава позициите на Турция по отношение на сигурността.

Руски военни самолети нарушиха турското въздушно пространство в два случая през уикенда, предизвиквайки остри протести на съюзниците на Турция в НАТО. В отговор Турция вдигна свои изтребители F-16 и повика посланика на Русия, за да му връчи протест.

По-рано министерството на външните работи на Турция съобщи, че Турция е отворена към идеята за среща между турски и руски военни представители в Анкара, за да се избегне бъдещо навлизане на руски самолети в турското въздушно пространство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
34
 
! Отговори
компетентен преди 8 години
Вижте колеги от форума не сте запознати с рамките на международното право.Единствено и само самолети на Нато имат правото да нарушават което и да е било въздушно пространство и по тяхна преценка да нанасят удари.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН...МНОГО ВИ СЕ ЩЕ ДА СА 2 ПОПАДЕНЯ АМА НЕ СА 2 ...СЪС СИГУРНОСТ Е ОБЪРКАЛ ИНФОРМАЦИЯ - ЩАТИТЕ ЗА 4Г
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Засукал мустака тоз. Абе турците що са все така подмолни щом става въпрос за политика. Никой не ги пита за геноцида на кюрдите. Дано Русия се застъпи за тях им съдейства за създаване на собствена държава.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя фъстък все голям го вади обаче като излезе пред камерите.
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турски поток ще се случи след 100 години
5
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иначе какво.....? Турците все са свикнали да се държат като господари, султани, за справка-посещението на Ердоган в Белгия и какво подмазване пада от страна на белгийците. Единствените които не ги броят за бройка е Москва. Поради сложната икономическа обстановка турците се възползват да поставят условия, но никога няма да са световна сила.
4
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакай от руските терористи да зачитат някакви международни правила и граници на суверени държави...
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а турските самолети колко пъти поразиха ИД и колко пъти кюрдите?
2
3
 
38
 
! Отговори
zeus преди 8 години
А турците колко пъти нарушиха гръцкото въздушно пространство, хиляди, нали? Само не разбрах от къде знае какво са поразили, като оня палав Миг-29 им заглуши и радарите ;)
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"хубава работа" АМА ........