От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада

Как руски експерт обяснява стратегията на Москва в Източна Европа
9 окт 2015 19:45, Елка Василева
602
От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада
Снимка: архив, Reuters

България е интересна за Русия като стабилен съюзник – териториален плацдарм на Балканите, който води към Сърбия, пише руският социолог Сергей Баранов в ПолитНавигатор.

Той обаче обяснява какво точно има предвид под стабилен съюзник. „Да се запазва стабилността на днешна България за Русия няма смисъл. Каквото и да говорим за симпатиите на обикновените граждани, България е страна – хроничен предател на Русия. В настоящия си вид тя ще бъде само враг. Да бъде „разпадната“ България също е невъзможно. Тя обаче трябва да бъде измъкната от ръцете на Запада. България трябва да бъде върната в стана на съюзниците. При едно условие – че тя излезе от ЕС и бъде лишена от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия“, смята Баранов.

България според него е икономическа, социална и политическа жертва на ЕС. „Фактически тя има статут на вътрешна колония. Дестабилизация на вътрешната ситуация с идване на „приятелски“ сили с излизане от ЕС и НАТО заедно с Гърция – това е нелош сценарий за България и днешните Балкани като цяло“, пише социологът.

В публикацията Баранов обяснява, че настоящата стратегия на Русия в Източна Европа се основава на признаването на статуквото след поражението в Студената война и подобряване на отношения с компрадорските елити на националните държави, настроени не просто антируски, а русофобски. Въпреки газовата дипломация Русия така и не се сдоби със съюзници и влияние, всеки неин проект може да бъде блокиран като „Южен поток“ или „Турски поток“, пише Баранов.

Въпреки това Москва смята, че балканските страни като Молдова, Румъния, България, Гърция, Сърбия, Македония и Босна са „слаби звена във веригата на западния империализъм“ и е необходимо да бъдат дестабилизирани, пише Баранов.

Югоизточна Европа е значим регион, с който са свързани с големи рискове и за Европа, и за Азия, посочва социологът. На Русия и е нужен лост за влияние в региона, но не виртуален или културен, а реален - такъв в геополитическия смисъл на думата. И този лост може да премине единствено през Южна Украйна (или така наречената Новорусия). Областта опира в устието на Дунав и дели Западна Евразия на две – Балканите и Източноцентрална Европа, пише Баранов.

Същината на промените според него в редица държави /в Източна Европа/ е ликвидирането им в предишния им вид и създаването от части от тях на приятелски на Русия или, ако това позволява етническия състав, на просто руски държави.

В случаите, когато русификацията на държавата е невъзможна поради отдалечеността им от руския свят, е необходима коренна промяна на политическата и икономическата система и мястото им в международните съюзи, пише експертът.

В центъра на цялата руска стратегия според Баранов се оказва Одеска област. Ако руските войски застанат на Дунав в Одеска област, отношението към България и Гърция ще е различно, пише експертът.

„Ако сценарият бъде реализиран, Русия ще е отново на Балканите. Ще е открит пътят към Сърбия и оттам към Централна Европа, както и Средиземно море. Вековната руска мечта може да се сбъдне“, пише Баранов. Така според него Русия ще се върне към положението от края на 19 век след победата в руско-турската война.

Нужни са естествено не самите Проливи /Босфорът и Дарданелите/ и балканските държави, а възможността чрез Балканите Русия да реализира своите проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
16
 
35
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
Много обичам Русия и руснаците, ама те стават все по-нагли особено спрямо нас.
274
22
 
38
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Как живеят българите в ЕС?. През 2015-та 5% повече българи са почивали през лятото, а 60% ПО-МАЛКО руснаци са почивали в чужбина. Българите живеят 73 години, а руснаците 66. Има ли нужда да продължавам? Просто Русия е едно 20 години по-назад от нас, изобщо да не говорим за по-старите членове на ЕС.
273
10
 
39
 
! Отговори
Заека преди 8 години
Русия е велика православна империя, пазител на истинската православна вяра.., но да не забравят руснаците кой е създал Русия, кой ги е спасил от юдейските хазари и кой им е дал вяра и писменост.., Понял *** !
272
16
 
25
 
! Отговори
Комедиантите преди 8 години
А, сега има други филми - Как великата руска армия превзе Киев за 2 седмици, Как великата руска армия разби ИДИЛ за 2 дни и Как великата руска армия завладя Вселената за 2 часа. Всички филми са най-чисти комедии.
271
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше филм "Москва не вярва на сълзи"...Скоро у нас щели да въртят някакъв филм на ужасите "Не само Москва не вярва на лъжци"...Номенклатурните самунист-демократизатори от 1989г,знаещи още от 1956г ,че "социализма е едно недоносче" и държащи народа в оскъдица спрямо запада,както и подскачащите "Иван Костовчета" усилено се готвели за премиерата му- търсели XXL-памперси. В началото се показвало как Бойко принудително приземявал руски самолети с маркуча, а Роско ги проверявал...
270
8
 
25
 
! Отговори
до 520 преди 8 години
Кое точно е фейк? Дали е фейк, че Песков се разхожда с часовник за 600 000 долара? Или е фейк безмерното богатство на братя Ротенберг, първи приятели на Путин? Или са фейк милиардите на Тимченко? Или милиардите долари на другите приятели на Путин? Тези хора крадат от Русия, крадат с шепи от вашите собствени джобове, съсипват Русия, а вие им ръкопляскате. Това е чист идиотизъм.
269
6
 
22
 
! Отговори
до 520 преди 8 години
На мене не ми трябва да гледам в YouTube малоумната руска пропаганда, защото сам живея в България и вие, алкохолиците, няма как да знаете по-добре от мене как живея самият аз. *** вие наистина сте кухи парчета. :)ПП И да ти припомня - Пушкин, Достоевски и другите са писали на кирилица, така че очевидно другаря Ленин няма пръст в азбуката. :)
268
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A zashto prosto vsqka jaba me si gleda giola. Pisnalo mi e nqkoi otvun da ni kazva koe e dobre za nas.Tova vaji i za USA i za Russia
267
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наберите сейчас в youtube - как живут в болгарии после вступления в ес , я думаю это видео тебя расстроит! Это не фейки что вы тут про Россию штампуете
266
5
 
4
 
! Отговори
до 515 преди 8 години
Еще война не кончилась, а эшелоны уже пошли в Магадан. Эшелоны с победителями... Арестовали тех, кто был в плену, выжил в немецких лагерях, кого увезли немцы на работу всех, кто видел Европу. Мог рассказать, как там живет народ. Без коммунистов. Какие там дома и какие дороги. О том, что нигде нет колхозов... После Победы все замолчали. Молчали и боялись, как до войны...Винаги сте били быдло - быдло и ще си останете.
265
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те почти са успели, имат над 600 000 имота в България руските граждани, по четири човека като докарат и ще вземат властта демократично ако могат да гласуват на избори.
264
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 512 Россиянам как раз таки не рассказывают про пионеров, Россияне давно в отличии от вас педиков думают своей головой а не как вы головой обамы и меркель думаете.Это вы страна холопов.Раньше вы были холопы СССР (это вы так думаете) сейчас холопы ЕС и пиндосов.Большой разницы я не вижу.Да может вам шенген уже скоро отменят....будете драить сортиры в германии за пару евро
263
3
 
11
 
! Отговори
до 511 преди 8 години
"Калибр вы ещ увидите,музыку в свой адрес вряд ли услышите..." - бе гледай ти да не видиш американските стратегически ракети, быдло. Ние сме готови да умрем за свободата си - да видим дали вие сте готови да умрете за кооператива Озеро :)
262
4
 
6
 
! Отговори
до 511 преди 8 години
Когда я был пионером, мне рассказывали, как хорошо будет жить в будущем... Сейчас россиянам рассказывают, как хорошо было жить, когда я был пионером... страна зацикленного совка...И превод - като бях пионер ми разказваха колко добре ще живеем в бъдещето. Сега ми разказват колко добре сме живели като бях пионер... това е страна за зациклените ***
261
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочитал статью и почитал последние комментарии, 510, 511 и так далее ,скажу прямо Сергей правду вам сказал ВЫ как были предателями и подстилками так ими и остались....а комментарии ваши лучшие тому подтверждение! Надеюсь Обама вас не будет кормить сосиками из туалетной бумаги,будете жрать член слона из родословного племени обамы . Калибр вы ещ увидите,музыку в свой адрес вряд ли услышите...
260
11
 
9
 
! Отговори
f преди 8 години
Нещо не върви добре настъплението на *** в Сирия. ИД напредва към Алепо. Дано избият повече руснаци. За капак убиха и ирански генерал, дето щеше да им казва как да разбият ИД.
259
5
 
20
 
! Отговори
Искате - ще получите преди 8 години
Искате СССР 2.0 ли? Ми добре, ще го получите. И пак ще стоите на безкрайни опашки за кило кренвирши, направени от тоалетна хартия, а самата тоалетна хартия, понеже няма да я има в почти нито един магазин, ще я замените отново с Комсомолская правда или друга ценна медия.
258
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм се изумявал от това българско неистово желание да целува *** задни*и.
257
3
 
18
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
Познавам отлично Русия.До преди десетина години там имаха дистанционно за телевизор с кабел (около 1 метър кабел).До преди петнайсетина години там смятаха, че Ленин е създал кирилицата. А преди трийсетина години, като ти продаде електронен калкулатор, касиерката смяташе рестото на сметало с дървени топчета. Накратко - ако има *** страна в света, то това е Русия.
256
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България винаги я е имало, била е окупирана. Руските колхозници със нищо не са помогнали, само са дошли и са се обявили за победители.През балканската война , България, Сърбия, Гърция и Ч. Гора смазват прословутата османска "империя" . И до ден днешен в турция , това е национален ден на траур.