От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада

Как руски експерт обяснява стратегията на Москва в Източна Европа
9 окт 2015 19:45, Елка Василева
602
От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада
Снимка: архив, Reuters

България е интересна за Русия като стабилен съюзник – териториален плацдарм на Балканите, който води към Сърбия, пише руският социолог Сергей Баранов в ПолитНавигатор.

Той обаче обяснява какво точно има предвид под стабилен съюзник. „Да се запазва стабилността на днешна България за Русия няма смисъл. Каквото и да говорим за симпатиите на обикновените граждани, България е страна – хроничен предател на Русия. В настоящия си вид тя ще бъде само враг. Да бъде „разпадната“ България също е невъзможно. Тя обаче трябва да бъде измъкната от ръцете на Запада. България трябва да бъде върната в стана на съюзниците. При едно условие – че тя излезе от ЕС и бъде лишена от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия“, смята Баранов.

България според него е икономическа, социална и политическа жертва на ЕС. „Фактически тя има статут на вътрешна колония. Дестабилизация на вътрешната ситуация с идване на „приятелски“ сили с излизане от ЕС и НАТО заедно с Гърция – това е нелош сценарий за България и днешните Балкани като цяло“, пише социологът.

В публикацията Баранов обяснява, че настоящата стратегия на Русия в Източна Европа се основава на признаването на статуквото след поражението в Студената война и подобряване на отношения с компрадорските елити на националните държави, настроени не просто антируски, а русофобски. Въпреки газовата дипломация Русия така и не се сдоби със съюзници и влияние, всеки неин проект може да бъде блокиран като „Южен поток“ или „Турски поток“, пише Баранов.

Въпреки това Москва смята, че балканските страни като Молдова, Румъния, България, Гърция, Сърбия, Македония и Босна са „слаби звена във веригата на западния империализъм“ и е необходимо да бъдат дестабилизирани, пише Баранов.

Югоизточна Европа е значим регион, с който са свързани с големи рискове и за Европа, и за Азия, посочва социологът. На Русия и е нужен лост за влияние в региона, но не виртуален или културен, а реален - такъв в геополитическия смисъл на думата. И този лост може да премине единствено през Южна Украйна (или така наречената Новорусия). Областта опира в устието на Дунав и дели Западна Евразия на две – Балканите и Източноцентрална Европа, пише Баранов.

Същината на промените според него в редица държави /в Източна Европа/ е ликвидирането им в предишния им вид и създаването от части от тях на приятелски на Русия или, ако това позволява етническия състав, на просто руски държави.

В случаите, когато русификацията на държавата е невъзможна поради отдалечеността им от руския свят, е необходима коренна промяна на политическата и икономическата система и мястото им в международните съюзи, пише експертът.

В центъра на цялата руска стратегия според Баранов се оказва Одеска област. Ако руските войски застанат на Дунав в Одеска област, отношението към България и Гърция ще е различно, пише експертът.

„Ако сценарият бъде реализиран, Русия ще е отново на Балканите. Ще е открит пътят към Сърбия и оттам към Централна Европа, както и Средиземно море. Вековната руска мечта може да се сбъдне“, пише Баранов. Така според него Русия ще се върне към положението от края на 19 век след победата в руско-турската война.

Нужни са естествено не самите Проливи /Босфорът и Дарданелите/ и балканските държави, а възможността чрез Балканите Русия да реализира своите проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
2
 
8
 
! Отговори
Тенденция преди 8 години
През последната година нарасна рязко процента на украинците, чиято цел в живота е да убият поне един руснак.Изглежда тоя процент ще нарасне и в България.
254
3
 
9
 
! Отговори
соропитек преди 8 години
Не сме няколко хиляди , много сме !Вие сте 15 000 и на всеки конгрес на Бузлуджа оредявате, няма да ви има скоро. 25 години трябваха да се поразчистите , но си струва всяка година чакане !
253
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соропитеци, омитайте се от България, докато можете, че ви чака народен съд и в Белене до живот. Не сте много, само няколко хиляди продажни *** и народа, като излезе на улицата да ви потърси сметка за безобразията, които направихте по време на прехода, ще ви се стъжни.
252
3
 
6
 
! Отговори
опетков преди 8 години
До АнонименНапротив, несретнико, той е явен изразител на това което се говори и върши от официална Москва. Припомни ми поне едно действие с което Русия е помогнала или облагодетелства ла България.
251
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския народ винаги е бил признателен на Русия за освобождението ни от османско робство и винаги ще бъде. Връзката между двата ПРАВОСЛАВНИ наши братски народи никога няма да бъде прекъсната, въпреки че през последните 26 години страната ни се управлява от една проционистка фашистка евроатлантическа мафия, която наистина предаде Русия. Хубавото е, че на тази мафия дните, са преброени. 95 порцента от българите, са за Русия и против краварите от САЩ.
250
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сергей Баранов е от видните "експерти" , които се цитират ежедневно. Само повечко е пил та си казва истината...
249
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, препечатването на болните фантазии на някакъв си социолог е пак с цел- да ни отвратят от Русия и да ни убедят в нейната агресия спрямо наща страна. Най вероятно г-н социологът е от финансираната и подпомагана от Запада руска опозиция. Това че Немцов беше убит от някого, не означава че аверите му са спряли да действат.
248
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Русия е богата на петрол и злато като Африка а тъне в бедност. Защо така колхозници ?
247
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските алкохолици заселени по морето трябва да бъдат изгонени, преди са е станало късно.
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До едър капитализАнгола и Венецуела имат повече петролни запаси от Норвегия. Африка е богата на злато и петрол,но тъне в бедност.
245
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбрахте ли ***, предатели сте и им трябвате за плацдарм.И една подробност -имало е българо-турска война, руско-турска няма.
244
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние и сега сме глупава държава
243
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха, щели да освобождават. Ние се чудим как да се освободим от тях. Само някакви пенсионери циврят по фоумите колко до ре щяло да бъде с Рушия. Ми отивайте там, ние нормалните не ги щем!
242
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алкохола не прощава!
241
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат пак да ни освобождават! Колко прав е бил навремето Левски!
240
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все едно чета трудовете на Химлер!
239
9
 
4
 
! Отговори
Хора , бдете! преди 8 години
Россия може да е голяма ,но не става за живеене - в Сибир сняг, в степите кал. И навсякъде кучешки студ!Затова очите на татрите са все в нашата земя хубава !
238
6
 
11
 
! Отговори
аде нема нужда преди 8 години
Самите руснаци предпочитат да живеят у нас, а не в собствената си ***....Блядката е бил накълван с одеколон докато е бълнувал за руската империя...между другото тя е унищожена от хомосексуалиста Ленин, на когото още се кланят
237
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат пак да отварят концлагерите в Белене и СкравенаГадини
236
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ало ,ДАНСукраинска неонацистка пропаганда