От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада

Как руски експерт обяснява стратегията на Москва в Източна Европа
9 окт 2015 19:45, Елка Василева
602
От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада
Снимка: архив, Reuters

България е интересна за Русия като стабилен съюзник – териториален плацдарм на Балканите, който води към Сърбия, пише руският социолог Сергей Баранов в ПолитНавигатор.

Той обаче обяснява какво точно има предвид под стабилен съюзник. „Да се запазва стабилността на днешна България за Русия няма смисъл. Каквото и да говорим за симпатиите на обикновените граждани, България е страна – хроничен предател на Русия. В настоящия си вид тя ще бъде само враг. Да бъде „разпадната“ България също е невъзможно. Тя обаче трябва да бъде измъкната от ръцете на Запада. България трябва да бъде върната в стана на съюзниците. При едно условие – че тя излезе от ЕС и бъде лишена от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия“, смята Баранов.

България според него е икономическа, социална и политическа жертва на ЕС. „Фактически тя има статут на вътрешна колония. Дестабилизация на вътрешната ситуация с идване на „приятелски“ сили с излизане от ЕС и НАТО заедно с Гърция – това е нелош сценарий за България и днешните Балкани като цяло“, пише социологът.

В публикацията Баранов обяснява, че настоящата стратегия на Русия в Източна Европа се основава на признаването на статуквото след поражението в Студената война и подобряване на отношения с компрадорските елити на националните държави, настроени не просто антируски, а русофобски. Въпреки газовата дипломация Русия така и не се сдоби със съюзници и влияние, всеки неин проект може да бъде блокиран като „Южен поток“ или „Турски поток“, пише Баранов.

Въпреки това Москва смята, че балканските страни като Молдова, Румъния, България, Гърция, Сърбия, Македония и Босна са „слаби звена във веригата на западния империализъм“ и е необходимо да бъдат дестабилизирани, пише Баранов.

Югоизточна Европа е значим регион, с който са свързани с големи рискове и за Европа, и за Азия, посочва социологът. На Русия и е нужен лост за влияние в региона, но не виртуален или културен, а реален - такъв в геополитическия смисъл на думата. И този лост може да премине единствено през Южна Украйна (или така наречената Новорусия). Областта опира в устието на Дунав и дели Западна Евразия на две – Балканите и Източноцентрална Европа, пише Баранов.

Същината на промените според него в редица държави /в Източна Европа/ е ликвидирането им в предишния им вид и създаването от части от тях на приятелски на Русия или, ако това позволява етническия състав, на просто руски държави.

В случаите, когато русификацията на държавата е невъзможна поради отдалечеността им от руския свят, е необходима коренна промяна на политическата и икономическата система и мястото им в международните съюзи, пише експертът.

В центъра на цялата руска стратегия според Баранов се оказва Одеска област. Ако руските войски застанат на Дунав в Одеска област, отношението към България и Гърция ще е различно, пише експертът.

„Ако сценарият бъде реализиран, Русия ще е отново на Балканите. Ще е открит пътят към Сърбия и оттам към Централна Европа, както и Средиземно море. Вековната руска мечта може да се сбъдне“, пише Баранов. Така според него Русия ще се върне към положението от края на 19 век след победата в руско-турската война.

Нужни са естествено не самите Проливи /Босфорът и Дарданелите/ и балканските държави, а възможността чрез Балканите Русия да реализира своите проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След това ЕС ще се разпадне по план на две зони:Германия, Холандия и Скандинавия- протестанска зонаи Испания, Португалия, Италия, Белгия,Франция, Австрия, Унгария, Хърватска, Чехия, Словакия,Словения, Полша, Литва - католическа зонаИменно затова са създадени от тайните служби на Ватикана, САЩ, ЕС,Турция, Русия, Израел и др. т. н. Ислямска Държава и бежанците.sites.google/site/thelastnewsadventist/the_last_days/isis_jesuits_goals
234
6
 
5
 
! Отговори
ало ,ДАНС преди 8 години
''....При едно условие че тя излезе от ЕС и бъде лишена от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия, смята Баранов....'''=========================================================Значи говедата планират Крим 2 в Поморие
233
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мръсен империалист
232
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега на някой наивници може да им светне защо ни е "освободила" империята !
231
7
 
15
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Кой дурак иска:1.Заплата в рубли2.Да си държи парите в руска банка3.Да ходи на почивка в Росия4.Да кара руска кола5.Децата му да учат там.6.Да се лекува с руски лекарства7. Рускиня за жена( пази,Боже)8.Да умира в Сирия/Украйна за кефа на Путин
230
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всичко това, което говори този експерт ниесме предупредили преди повече от година.Скоро България ще бъде хвърлена в хаос, чрез планирани 1. "етническо противопоставяне"(започна),2.противопоставяне "за" и "против" Русия, 3.бежанци,4.спиране на газа и 5.терористични актове, (коитоще се правят от българските тайни служби, а ще се приписватна "джихадистите". ) Виж по-подробно в следващия линк:sites.google/site/thelastnewsadventist/the_last_days/bulgaria_in_evrazia_and_osmaniq
229
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я да посмятаме малко: Нефтохим е руски, т.е. цяла БГ и търговията с горива; АЕЦ-а и енергетиката; 350 хил руснаци притежават имоти, та вече и се заселват тук-там по градчета и села; 99% от въоръжението ни е руско, един бог знае в колко фирми имат собственост; та и територия са си окупирали - Камчия; имат си 2-3 партии в джоба и куп (не)формални организации, клубове и т.н. Не, не, не, абсолютно никакво руско влияние нямат в БГ.
228
8
 
13
 
! Отговори
чист Българин преди 8 години
Пази,Боже, руснак да те освобождава и грък да има да ти дава !
227
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хаха, глупави русофили, виждате ли какви вълци искате да пуснем в кошарата...?
226
5
 
11
 
! Отговори
ало, Русията- преди 8 години
такава държава за наша ОГРОМНА РАДОСТ вече НЯМАААААААААААААААААААААААААААААААА !!!!!!!!!
225
5
 
17
 
! Отговори
Всичко Мара втасала преди 8 години
Те оправиха Украйна, та подхванаха България.
224
3
 
13
 
! Отговори
Мераклии до шии преди 8 години
Не ги съветвам да си вземат белята с нас, ама пусти руски мерак ...
223
8
 
11
 
! Отговори
Мдааа! преди 8 години
Този мужик без да иска метна една мазна плюнка върху българите русофили! Ха ха, направо им каза това, което нормалните българи се опитват да им обяснят! А именно, че Русия никога не ни е мислила доброто, а ни използва да си осъществява целите! Сега обясни ли ви човека, че не ви смята за хора! Дестабилизиране на България!? Каква ще ви е ползата от това бе, русофили изкуфели?!
222
3
 
1
 
! Отговори
циника преди 8 години
шопе, много си ми нервен,бе:)Изскочи от храста и избухна. Я виж въпроса:"Издава ли шум падащо дърво в гора, ако няма кой да го чуе?".Естествено, че всички, които имат слухов апарат ще чуят - но един ще чуе по един начин, друг по друг,един ще се уплаши, друг няма, трети ще реагира по трети начин и така всеки ще изгради отделна субективна реалност, която ще бъде изкривена от неговите лични възприятия.Затова казах на човека да се научи да задава въпроси.казах,че съм скромен човек,не съм философ:)))
221
6
 
21
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
ДА БЪЛГАРИЯ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА БЪДЕ ИЗМЪКНАТА ОТ КАТОЛИЧЕСКИТЕ СВИНСКИ САТАНИСКИ РЪЦЕ КОИТО НЯМАТ МОРАЛ СЕМЕЙНИ ЦЕНОСТИ И НИ ВОДЯТ КЪМ ГЛАД И МИЗЕРИЯ И НАЙ ВЕЧЕ РОБСТВО
220
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремълски нацизъм от 19 век !
219
1
 
3
 
! Отговори
циника преди 8 години
434, ами успех и на теб - в задаването на въпроси. Когато се научиш да задаваш въпроси ще си вече на поне първия етап от "разбирането"
218
9
 
3
 
! Отговори
циника преди 8 години
435, а бе България е една плюнка на картата. Кой я брои за нещо?
217
0
 
1
 
! Отговори
циника преди 8 години
замерваш ме тук с глупави притчи от пратчет...хихихи
216
0
 
1
 
! Отговори
циника преди 8 години
какво да прочета бе драги