ЕС сваля санкциите срещу Беларус за 4 месеца

Изборите били демократични, оцениха външните министри
12 окт 2015 21:29,
15
ЕС сваля санкциите срещу Беларус за 4 месеца
Снимка: БТА

Съветът на Европейския съюз реши днес да преустанови за четири месеца действието на санкциите срещу Беларус след произведените през уикенда президентски избори, оценени до голяма степен като демократични, съобщиха световните агенции.

Още по темата

Изборите бяха произведени "по възможно най-прозрачния и спокоен начин", каза пред журналисти френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург.

"Взето е решение през следващите четири месеца да бъдат прекратени санкциите", заяви Дезир, като добави, че мерките "могат да бъдат подновени веднага, ако това се окаже оправдано".

Според германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер санкциите ще бъдат замразени от януари. Той обаче отправи критики към изборите заради неспазване на международните стандарти.

Ако санкциите срещу Беларус бъдат отменени, това ще е важна стъпка към прекратяване на продължителната изолация на авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко, който беше преизбран за пети мандат.

Според неофициална информация временното вдигане на санкциите ще важи само за черния списък на физически и юридически лица, но не и за оръжейното ембарго, предаде ТАСС.

Вземането на днешното решение е било буквално на косъм, отбелязва агенцията, цитирайки свои източници. В разгара на дискусията в Люксембург бе оповестена критичната оценка на ОССЕ за изборите и това сериозно е усложнило преговорите, завършили все пак с решение в полза на Минск.

Външният министър на Хърватия Весна Пусич каза, че ЕС се стреми да доближи до себе си Беларус - не за да я приеме в ЕС, а като партньор за стабилизиране на региона. Затова санкциите най-малкото временно ще бъдат преустановени, каза тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
биров преди 8 години
беларус остана с русия,хората са живи а сега и санкциите паднаха..а за украйна какво остана,една гола свобода в което могат да изградят своето велико бъдеще,няма да е лесно,ние в източна европа все още го градим
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле,тия какви са двулични,леле колко са лицемерни...как пък точно петия път в който избраха Лукашенкото,се оказа честен,а предишните пъти-не?!Не си играйте с Мечката,маймунки мръсни.
6
3
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
Играят си с голямата мечка, но не знаят че като бъркат по дупките после пръстите миришат
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма страшно от ЕС смятат , че са умерено демократични , за да не залитнат към Путин
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видях първия коментар.Тавтологията в случая е излишна! Всичко ще си признаят те! Оня ден направиха Светлана носител на Нобел за литература, днес свалят санкции и на 9 май ще ги гледаме строени в редица пред Мавзолея на Ленин. Меркел и Китаеца ще са на трибуната при другаря Плутин!
3
2
 
17
 
! Отговори
До непукиста 1 преди 8 години
Абе, ти пък какво се учудваш още? Тия еуропейчета вече не знаят накъде да поемат, краварите ги поробват, руснаците ги направиха за смях.....не е лесно брато! А па за нашата "журналистика" немам думи - за един час две ВЗАИМНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ статийки! И това ако е професионализъм.....меко казано!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми нормално, не си ли разбрал до сега, че демокрацията означава власт на "демократите"(т.е на 1ния процент), а че 84% гласуват за него...е майната им))
1
1
 
29
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Нещо май не мога да стопля преди малко имаше статия ,че от ОССЕ са недоволни и изборите били НЕ демократични . Сега от ЕС щели да свалят нещо си защото същите СА демократични . Трето половите всъщност,знаят ли що сакат или си бърборят ей тъй на време да минава.