НАТО почва най-голямото си учение след Студената война

Демонстрация на сила или планирано учение на алианса?
Обновена: 18 окт 2015 18:36 | 18 окт 2015 17:56,
175
НАТО почва най-голямото си учение след Студената война
Снимка: кадър Youtube

НАТО пусна видео, приличащо повече на трейлър към холивудски екшън. Причината не е, че алиансът е започнал да продуцира филми. Клипът е по повод започващото в понеделник учение "Trident Juncture'15". То е най-голямото военно учение на алиансът от Студената война насам и ще се проведе в Средиземно море.

Както Dnes.bg писа, ученията ще бъдат демонстрация на сила в момент, когато Русия продължава авиоударите си в Сирия и се опитва да възвърне влиянието си в Източното Средиземноморие. В маневрите участва и нашата фрегата "Дръзки", която вчера хвърли котва в Каляри.

От НАТО отричат учението да е свързано с конкретни събития. От алиансът уточняват, че учението беше планирано много преди руската външна кампания в Сирия и преди покачването на напрежението около този конфликт в последно време.

В учението в продължение на пет седмици ще вземат участие 36 хиляди военни, 140 самолета и 60 кораба.

"НАТО се нуждае от стратегия за южния си фланг, за случващото се в тази дъга на нестабилност от Ирак до Северна Африка", заяви британският посланик в алианса Адам Томсън.

"Ние също трябва да съгласуваме дългосрочна стратегия спрямо Русия", добави той.

Русия е поканена да наблюдава ученията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
18
 
! Отговори
Хайде го хоум преди 8 години
краварчета
7
1
 
15
 
! Отговори
ПАК КРАВЕШКИ НАОКОЛО преди 8 години
няма да има къде да се стъпи
6
0
 
4
 
! Отговори
Study преди 8 години
Goliamo uchene pada - za vietnam, izrael, irak, iran, afganistan, pakistan, kosovo, palestina, kambodja, siria, kuba....i v sofia sa se uchili daje! Ei, mnogo uchenolubivi sa americancite!
5
2
 
30
 
! Отговори
99 преди 8 години
През есента на 2013 година руският ракетен крайцер "Москва" се приближи към бреговете на Сирия и прехваленият американски флот както се беше приготвил за скок бързо си подви опашката и си обра крушите от Средиземно море. Свалянето на Асад се провали и ето вече 2 години как целият свят се смее над пиндосите, сочи ги с пръст и ги нарича страхливци. Сега са решили да вземат реванш и да покажат, че не всичкият барут в барутниците им е мокър. Надявам се да разберете алегорията.
4
2
 
30
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Е, и?Руснаците направиха учение със 150 000 войника и над 300 самолета.Да показват мускули колкото си искат. Смеят да се дървят само на единични слаби държави, но никога е биха се опълчили пред някой силен, който е способен да отговори подобаващо.
3
3
 
26
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
Това НАТО , МАТО за къв *** е, щом ИД вече няколко години безчинства и края му не се вижда.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО показва мускули на бежанците с гумените лодки,които прекосяват морето по тия места.А иначе източното Средиземноморие,което е актуално в момента си има властелин.И това е Русия.
1
7
 
28
 
! Отговори
кВо е това нато преди 8 години
Смешници ще се издигат в собствените си очи плашейки гаргите.