ЕС проправя пътя към членство на Косово и Сърбия

Белград обаче отказва да признае независимостта на Косово
21 окт 2015 13:16,
23
ЕС проправя пътя към членство на Косово и Сърбия
Снимка: bgonair.bg

Европейският съюз ще подпише споразумение с Косово следващата седмица, което ще проправи пътя за присъединяването на балканската страна към блока и ще привлече Сърбия по-близо до Общността.

Белград от своя страна няма да признае независимостта на Косово. Това заявиха властите в страната след поредния обществен дебат, който се проведе в западната ни съседка. Именно отношенията с Косово са проблем в преговрите на Сърбия за влизане в Европейския съюз.

Европейският съюз постави въпроса за признаването на Косово, като част от преговорите за приемането на Сърбия като член на Общността. Въпреки че имаше много спекулации за това дали ще има обратен завой в стратегическите приоритети на Белград или ще бъдат обявени предсрочни парламентарни избори, нищо ново не се случи.

В началото на октомври се появи информация в пресата, че ЕС преговаря по глава 35 от преговорите за членство в Общността. Глава 35 е свързана с отношенията с Косово.

Последваха свирепи реакции на висшите държавни служители, които твърдяха, че членството в ЕС е престанало да бъде жизнено важно за Сърбия. Все пак Белград планира да приложи всички ангажименти, които е поела към Косово.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Още по темата

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сръбският народ е категорично против ЕС !
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбия само се правят, че искат да влязат в ЕС. Те искат да ползват някакви фондове, както правилно използват предприсъединителните такива (а ние ги проспахме), както поискаха помощ за наводненията и са безвизови за пътувания в ЕС от няколко години. Но те не искат високи акции на горива, алкохол, цигари, зелена електроенергия и *** директиви. Тъй искат само да се договорят да си пътуват и работят в ЕС и търговски да се хармонизират (да паднат ДДС-та и мита).
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че те косоварите отдавна са в ЕС!
6
2
 
8
 
! Отговори
Министърооо преди 8 години
Националния интерес на България налага да се спира членството на Сърбия в ЕС и НАТО, докато Македония на влезе там.Влизането на Македония няколко години преди Сърбия означава откъсването и от мъртвата гръко-сърбо-руска хватка, нормализиране на отношенията и с България и възстановяване на доверието между българите там и тук. После сръбските служби ще гонят "Михаля".Ако стане обратното - Македония ще си остане в пресата на Сърбия и Гърция во веки.Гърция налага вето на МК, ние - вето на Сърбия.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така както е тръгнало, скоро целият свят ще е член на ЕС :D
4
0
 
11
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
Понеже Сърбия напира за ЕС и скоро ще стане член на ЕС и ще наложи вето на Косово , таз хайка се е усетила и бързат да бутнат Косово преди Сърбия в ЕС....Ах какви играчи са само......
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bokluci,mi vkaraite i Isliamska Darjava v Evro saiuza,ne6tastnici
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От този ЕС няма никаква полза за малкият човек
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка една пирамида за да съществува трябва набира нови и нови членове - инак финито!