Наследството на Кадафи тегне над Либия

Ще са нужни поколения, за да изчезне страхът от репресии
21 окт 2015 22:04, Елка Василева
93
Наследството на Кадафи тегне над Либия
Снимка: архив, Reuters

Четири години след смъртта на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи неговото наследство продължава да тежи над богатата на петрол страна, подкопана от насилието и борбите за власт и все още търсеща национално единство, пише Мохамад ал Хариси от Франс прес.

"Кадафи създаде една държава, построена около неговата личност" по време на четирите десетилетия, през които бе на власт, обяснява Майкъл Найеби-Оскуи, специалист по Близкия изток в американския мозъчен тръст Стратфор.

Той "използва парите от петрола, за да финансира един репресивен апарат, предназначен да смаже всяка форма на опозиция, а не да изгради държавни институции, които можеше да го надживеят", казва Найеби-Оскуи. "Ще отнеме години или дори десетилетия, преди Либия да може да се сдобие с национална идентичност."

Убит на 20 октомври 2011 г. след осеммесечен конфликт, отприщен от народен бунт, Муамар Кадафи ръководеше страната с желязна ръка, след като взе властта през 1969 г. с държавен преврат, отменяйки монархията, подкрепяна тогава от Запада.

Оттогава Либия, която по същество се основава на племенна структура, е потопена в хаос, със смъртоносни сражения между враждуващи въоръжени групировки и две правителства, които си оспорват властта въпреки усилията на ООН да ги убеди да се споразумеят за правителство на националното единство.

През август 2014 г. столицата Триполи падна в ръцете на милиции, някои от които ислямистки. Те установиха власт, враждебна на международно признатата, която бе принудена да избяга на изток, в Тобрук.

Възползвайки се от политическата празнина и постоянната несигурност, джихадистката групировка "Ислямска държава" се внедри в страната през същата тази година.

Да се промени всичко от А до Я

Либия стана също така база за безскрупулни трафиканти, които организират срещу колосални суми пътуването до Европа на нестабилни плавателни съдове на хиляди мигранти, голямото мнозинство от които африканци - нещо, което допринесе за превръщането на Средиземно море в огромно гробище.

"Всичко, което Кадафи остави след себе си, е опорочено: политиката, икономиката, обществото и дори спортът. Законите, правилата за функциониране (наложени от Кадафи), трябва да променим всичко от А до Я", заяви представител на паралелното правителство в Триполи.

"Той настрои местните племена и етническите групи едни срещу други, което обяснява защо за либийците сега е трудно да дефинират национална идентичност", анализира Найеби-Оскуи.

Този експерт прогнозира, че "името на Кадафи ще остане навсякъде, по-конкретно заради съдебните процеси срещу негови близки и свързаните с него събития, които излизат отново на повърхността, като атентата над Локърби".

40 години хаос

Миналата седмица шотландски магистрати идентифицираха двама нови заподозрени либийци за бомбеното нападение срещу самолет "Боинг" на американската авиокомпания Пан Ам над това село в северната британска провинция през 1988 г., при което бяха убити 270 души. Режимът на Кадафи призна отговорността си за този атентат и плати 2,7 милиарда долара обезщетение на семействата на жертвите.

За Найеби-Оскуи Кадафи е оставил след себе си "една разбита нация" и "ще продължи да обсебва умовете, докато (либийците) не успеят да превъзмогнат 40-те години хаос, които той причини."

Освен това, има риск от пълен колапс на икономиката, ако конфликтът продължи, предупреждават представители на либийските власти. Кадафи превърна петрола в основен двигател на икономиката на страната, но износът намаля повече от два пъти - до 400 000 барела дневно, заради хаоса.

А ООН все още не е успяла да постигне споразумение между двете враждуващи властови структури за формиране на правителство на националното единство, въпреки многократните призиви на международната общност за създаване на такова с цел излизане от кризата.

По стените на Триполи са изрисувани неособено ласкави за бившия диктатор графити, на един от които той е в кошче за боклук.

За вторник вечерта бе предвиден митинг в центъра на града по случай 4-ата годишнина от смъртта на онзи, който се наричаше "Краля на кралете на Африка".

"Преди ни беше страх дори да погледнем към неговата главна квартира", разказва Ахмад, продавач на цигари. "Нещата, разбира се, се промениха, но този страх, ние още го усещаме всеки път, когато минем покрай нейните стени и те ни карат да мислим за него. Ще са нужни поколения, за да изчезне той."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: Муамар КадафиЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква тълпа? не разбра Маграт. Ще си я организираме. Лельо, никой не организира тълпа прояви наивността си Агнес. Тя се събира от само себе си.Очите на Леля блеснаха. В нашия край живеят седемдесет и девет юнаци с фамилията Ог. Няма начин да не се съберат от само себе си.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛТолкова се развълнувах, че всички тези хора дойдоха тук по своя воля. Събраха се от само себе си, образно казано. Слънчо, не си подритвай късмета промърмори Леля и стана. Радвам се, че се запознахме, госпожо Ог.ТериПратчет - Захапи за врата
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сирия - Сума ти години Асад бе човекът на САЩ и бе даван за пример за светски човек.от две години се сближи с русия, стана "диктатор", избухна "народен бунт" (потушенс "насилие"), и Асад стана "убиец". никой нищо не казва за касетъчните бомби над Косово, за убитите цивилни в Донбас,за вризевните болници в Сирия, за милионите жертви цивилни в ИРак.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кадафи поиска да се "отвърже" от долара....избухна народане бунт.Янукович поиска Украйно да не Влиза в Нато и ЕС...избухна Народен бунт.Египет управляван от проамерикански президент управляваше две десителия в мир..... Опита се да оправлява самостойно и избухна "народен бунт". мубарак разчиташе Сащ да го подкрепят, САЩ не го подрепиха.Бойко се направи 2013 на мъж - заяви че няма Акта, няма шистов газ и т.н. Дянков даде оставка, избухна "Народен бунт", От Овалния кабинет развяха досието на ББ
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата на Кадафи беше ЦВЕТЕ в сравнение със сегашна Либия.Кадафи беше диктатор но там имаше ред, сега там са бурките, и те колят и бесят десет пъти повече от Кадафи. кадафи изби няколок хилязи, ИД избиха милиони с помота на С- А- Щ
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върнаха Либия в племенния строй. Как не ги е срам да пишат глупости, само си представям и в промитата Америка какви ги пишат.
40
1
 
22
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Кадафи беше свален от "народен бунт" изцяло провокиран и организиран от великата демокрация, постоянен износител на граждански конфликти и войни по целия свят! Скоро може да дойде и нашия ред!
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхът от репресии, как пък не. Сега там има по-големи репресии, отколкото при Кадафи.
38
1
 
27
 
! Отговори
абе под....! преди 8 години
Вие давате ли си сметка какви глупости и лъже пишете!!!!!!!
37
1
 
3
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
Ако съдим по снимката в Либия все още има действащи танкове. Какво може да кажем ние по въпроса?
36
1
 
30
 
! Отговори
стига лъжи преди 8 години
Дали писачът на статията и неговите поръчители ще си направят труда да прочетат коментарите?И ако- да, то как ще си обяснят преобладаващото несъгласие? Или те са си получили парите, това е важното.
35
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той и българския народ живееше "добре". Поне според по-равните другари беше така. Останалата част от народа (98%) ненавиждаше гнусната комунистическа помия. Та и в Либия така - онези "по-равните" със сигурност са били много добре. Останалите 97-98%... знаем си ги.
34
1
 
33
 
! Отговори
видял преди 8 години
Истината е,че в Либия народът живееше много по-добре от редица европейски държави.Това съм го видял с очите си!Вярно е,че живееха със свои разбирания и традиции,но нали затова е суверенна държава--да почита миналото си...САЩ просто създадоха хаус и разруха там.Сладките приказки за"свобода и демокрация"са само параван за имперските амбиции на САЩ.Народът на Либия вече го разбра-глад..разруха...кръв и убийства..Та сега ли живеят добре...или при Кадафи.....
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Шопе ти си бил голямо,тъпо амерканско куче.То биба, бива да си толкова *** и заблуден,ама чак до толкова...
32
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдбата на всички диктоторчета е подобна. Наред е ***
31
1
 
21
 
! Отговори
Такааа преди 8 години
Тази политика на фалшива демокрация е като холивудска усмивка.А в България няма политици още от времето на Стамболийски.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наследстовто на Кадафи е зелената книга и осъщестената нова функционираща държавна организация много по демократичка от рекламираната ни без прекъсване ......
29
15
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
А наследството на Тато тегне над нещастната ни Родина.Вече повече от 25 години.Без всякакъв шанс за оправяне.Щом новите си фюрери сами си ги избираме.
28
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая простотия може да мине само сред промитите мозъци от Шарлито. Благодарение на тяхната "демокрация" сме на път да изгубим държавата си.
27
2
 
27
 
! Отговори
толерантен преди 8 години
Бе, кажи му Найеби и повече не го обиждай - "народен бунт" с натовски самолети и кораби, и частни американски армии на терен. В полза на ИД.Не вървите с манипулацията тук. Опитайте пак. Ама измислете нещо по-умно. Ако можете, де.