Наследството на Кадафи тегне над Либия

Ще са нужни поколения, за да изчезне страхът от репресии
21 окт 2015 22:04, Елка Василева
93
Наследството на Кадафи тегне над Либия
Снимка: архив, Reuters

Четири години след смъртта на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи неговото наследство продължава да тежи над богатата на петрол страна, подкопана от насилието и борбите за власт и все още търсеща национално единство, пише Мохамад ал Хариси от Франс прес.

"Кадафи създаде една държава, построена около неговата личност" по време на четирите десетилетия, през които бе на власт, обяснява Майкъл Найеби-Оскуи, специалист по Близкия изток в американския мозъчен тръст Стратфор.

Той "използва парите от петрола, за да финансира един репресивен апарат, предназначен да смаже всяка форма на опозиция, а не да изгради държавни институции, които можеше да го надживеят", казва Найеби-Оскуи. "Ще отнеме години или дори десетилетия, преди Либия да може да се сдобие с национална идентичност."

Убит на 20 октомври 2011 г. след осеммесечен конфликт, отприщен от народен бунт, Муамар Кадафи ръководеше страната с желязна ръка, след като взе властта през 1969 г. с държавен преврат, отменяйки монархията, подкрепяна тогава от Запада.

Оттогава Либия, която по същество се основава на племенна структура, е потопена в хаос, със смъртоносни сражения между враждуващи въоръжени групировки и две правителства, които си оспорват властта въпреки усилията на ООН да ги убеди да се споразумеят за правителство на националното единство.

През август 2014 г. столицата Триполи падна в ръцете на милиции, някои от които ислямистки. Те установиха власт, враждебна на международно признатата, която бе принудена да избяга на изток, в Тобрук.

Възползвайки се от политическата празнина и постоянната несигурност, джихадистката групировка "Ислямска държава" се внедри в страната през същата тази година.

Да се промени всичко от А до Я

Либия стана също така база за безскрупулни трафиканти, които организират срещу колосални суми пътуването до Европа на нестабилни плавателни съдове на хиляди мигранти, голямото мнозинство от които африканци - нещо, което допринесе за превръщането на Средиземно море в огромно гробище.

"Всичко, което Кадафи остави след себе си, е опорочено: политиката, икономиката, обществото и дори спортът. Законите, правилата за функциониране (наложени от Кадафи), трябва да променим всичко от А до Я", заяви представител на паралелното правителство в Триполи.

"Той настрои местните племена и етническите групи едни срещу други, което обяснява защо за либийците сега е трудно да дефинират национална идентичност", анализира Найеби-Оскуи.

Този експерт прогнозира, че "името на Кадафи ще остане навсякъде, по-конкретно заради съдебните процеси срещу негови близки и свързаните с него събития, които излизат отново на повърхността, като атентата над Локърби".

40 години хаос

Миналата седмица шотландски магистрати идентифицираха двама нови заподозрени либийци за бомбеното нападение срещу самолет "Боинг" на американската авиокомпания Пан Ам над това село в северната британска провинция през 1988 г., при което бяха убити 270 души. Режимът на Кадафи призна отговорността си за този атентат и плати 2,7 милиарда долара обезщетение на семействата на жертвите.

За Найеби-Оскуи Кадафи е оставил след себе си "една разбита нация" и "ще продължи да обсебва умовете, докато (либийците) не успеят да превъзмогнат 40-те години хаос, които той причини."

Освен това, има риск от пълен колапс на икономиката, ако конфликтът продължи, предупреждават представители на либийските власти. Кадафи превърна петрола в основен двигател на икономиката на страната, но износът намаля повече от два пъти - до 400 000 барела дневно, заради хаоса.

А ООН все още не е успяла да постигне споразумение между двете враждуващи властови структури за формиране на правителство на националното единство, въпреки многократните призиви на международната общност за създаване на такова с цел излизане от кризата.

По стените на Триполи са изрисувани неособено ласкави за бившия диктатор графити, на един от които той е в кошче за боклук.

За вторник вечерта бе предвиден митинг в центъра на града по случай 4-ата годишнина от смъртта на онзи, който се наричаше "Краля на кралете на Африка".

"Преди ни беше страх дори да погледнем към неговата главна квартира", разказва Ахмад, продавач на цигари. "Нещата, разбира се, се промениха, но този страх, ние още го усещаме всеки път, когато минем покрай нейните стени и те ни карат да мислим за него. Ще са нужни поколения, за да изчезне той."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: Муамар КадафиЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетох само подзаглавието и за малко да повърна! До там се и спрях! Дори в Работническо Дело се пишеше по правдиво... Каква я мислехме, какво ни дойде на главата!????
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Либерастки брътвежи!По времето на Кадафи, либийците си живееха живота и гледаха с гордост и презрение на Западния свят!!! Сега на когото му е по-дълга сабята, той командва там! Но с визионери като госпожа Клинтън толкова. Тя мъжа си не знае от къде да подхване, но й се падна да оправя света, в ролята й на Държавен секретар!
24
3
 
14
 
! Отговори
какво беше това преди 8 години
Някак си не мога да сетя да ли пък демократизаторите не съсипаха Либия под предлог че лошия Кадафи пречи ,а всъщност той построи държава която беше трън в очите на ФАЩ и пуделите им. "Освободените" либийци тепърва ще се уверяват какво са загубили и ще разбират , че по-вече никога няма да имат безплатно лечение ,образование ,ел. енергия и редица други които в условията на върлуваща демокрация са само сън.
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смазаха ги Амриканците нарочно..не беше никак лош кадафи..умен човек, грижеше се за народа ..
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще са нужни поколения, за да изчезне страхът от репресии===странно, точно това си помислих преди да започне освободителната кампания преди 5 години. също така си помислих и че либийците биха предпочели да дойдат в европа до последния, вместо да чакат да се нормализира държавата им. как ли никой друг не се е сетил?!
21
5
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Stiga s tiq luji be, STIGA LUJE VECHE!!! Vsichki znaem, che Amerika go ubiha za da mogat da okradat petrola... Chudq se ne vi li pisna da seete taq protivna Amerikanska propaganda zaradi koqto jiveem v edna dolna luja ot godini nared veche?
20
2
 
23
 
! Отговори
жеко преди 8 години
бяха си много добре при Кадафи, но грешката е че имаха нефт и липсваше демокрация, докараха им демокрация и сега са супер, оправиха се като нас, ние имаме демокрация и цъфтим
19
1
 
16
 
! Отговори
статев преди 8 години
в либия съ работил 5 години от 90 та до 96 година и съм жив свидетел как се живееше там всичко това което е писано в тая статия е лъжи и глупости и пропаганда единствен кадафи успява да наложи мир сред стотиците племена дава им право на местно самоуправление дотации на бензин хр продукти безлихвени заеми медицина и още и още социални придобивки всичко беше бесплатно печалбите от петрола се разпределяха за всички голямата река която построи превърна сахара в оазис пътищата също бяха на ниво.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29Мдааа, все още тегне наследството на Тодор Живков - 25 години не могат да го окрадат всичкото... Айде стига залитания ту в едната, ту в другата крайност. Кадафи отдавна е в по-доброто измерение. Доколкото помня, обаче, по негово време български лекари и инженери ходеха на работа в Либия и живееха добре. Същото се отнася и за недемократична Сирия. Факт е, че схемата с налагане на демокрация на едни народи, които не знаят какво е тя, не доведе до добро. Нито за тях, нито за нас.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не! Истината е, че всичко, което остави Кадафи беше разрушено.Предполагам, че никой тук не е фен на Кадафи. Но питайте хората които са ходили в Либия по негово време. За сравнение, сега не смеят да стъпят там.
16
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То наследството на Тодор Живков още тегне над България въпреки че минаха 25 години та какво остава за Либия. Унас все още има хора които ги е страх от комунистите, толкова са наплашили народа ни тези комунистически ***.
15
2
 
29
 
! Отговори
rtrrrr преди 8 години
Това си е отработена американска пропаганда - да нахвърлят помия над човек, когото те са убили почти собственоръчно. Тези статии са шаблонни почти колкото филмите за холокоста, филмите за мафията на Холивуд и прочее и прочее, но гледам че все повече хора почнаха да се усеща. Що се отнася до Кадафи - не знам някой лидер без суровст как може да управлява араби.
14
2
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
Kak ne vi e sram!
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мама име.а американска, те направиха вдичко в Либия, за кво говорим?
12
3
 
35
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Авторът удобно е изтървал да спомене, кой смъкна реално Кадафи. Отделно по негово време Либия беше спокойна държава. Демагогията е болестно състояние, но има хора, на които им плащат да пишат такива неща!
11
3
 
34
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
***, *** вятър те вее на бял кон...Живях и работих в Либия 6 години. Заминах там през 1996 година, когато се убедих, че в България се подготвя чрез предизвикване на хиперинфлация на безобразно и никога до тогава безпрецедентно ограбване на българския народ. В Либия на Кадафи прекарах най-хубавите години от живота си. Бях там с единия от синовете си останалата част от семейството си изхранвах цяла година с 3 заплати. Либия беше цветуща бързо развиваща се държава. Днес е демократична руина!
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То Либия изчезна, те за страха от репресии се загрижили. Смешници и нагле ци.
9
1
 
46
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Ирак стана *** след Саддам. Сирия почти стана. Либия пак ***. Турция стана *** след като Генералите влязоха в панделата. Нямаше кюрди, идил, ислямисти а само бой по тиквите на брадатите а днес 2 милиона терористи които на дози се изпускат към Европа.
8
0
 
42
 
! Отговори
до 8 от славянин преди 8 години
Много точно уточнение - някога от целия соцлагер ходеха в Либия, Ирак, Сирия да работят за валута, а сега даже и журналисти за да снимат не смеят да ходят там! Ето каква е разликата между властта на ''диктатор'' и властта на американо-ислямистките ''демократи''!
7
0
 
46
 
! Отговори
Рири преди 8 години
Май автора на статията е направил добра пачка за да угоди на някой. Халал да са му. Но е много далече от истината, ама много