Ходът на Путин с фигурата на Асад в играта със Запада

Руският печат за дипломатическото настъпление на Москва
22 окт 2015 10:30, Елка Василева
47
Ходът на Путин с фигурата на Асад в играта със Запада
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: Reuters

В голямата игра със Запада руският лидер Владимир Путин направи ход с фигурата на сирийския президент, пише "Комерсант".

Руският вестник отбелязва "безпрецедентното дипломатическо настъпление на Москва, съпътстващо руската военна операция в Сирия".

Необявената визита на сирийския президент Башар Асад в Москва на 20 октомври и преговорите му с Путин завариха неподготвени САЩ и техните съюзници. Първото посещение на Асад в чужбина, откакто започна войната в Сирия, рязко вдига залозите в Близкия изток и в отношенията на Москва със Запада, се казва в статията.

Още по темата

Дали обаче Кремъл ще сполучи да извлече дивиденти от една толкова неочаквана стъпка - това ще покаже насрочената за утре среща между външните министри от Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия във Виена, пише "Комерсант". Вестникът очаква трудни дискусии - "Вашингтон, Рияд и Анкара все още дават тон в международния натиск върху Дамаск, целящ свалянето на Асад, току-що завърнал се от Москва", посочва той.

"Росийская газета" помества изявления на Путин и Асад по време на преговорите в Москва с участието на външните министри и министрите на отбраната от двете държави.

Позицията на Москва за уреждане в Сирия, представена от Путин, предполага, че въз основа на "позитивната динамика в хода на бойните действия (. . .) дългосрочно уреждане все пак може да се постигне чрез политически процес с участието на всички политически сили, етнически и религиозни групи". "И в крайна сметка решаваща дума безспорно трябва да има единствено сирийският народ", добавил руският лидер.

Путин уверил също, че Русия е готова да съдейства "според силите си не само в хода бойните действия срещу тероризма, но и в хода на политическия процес. Естествено, в тесен контакт с другите световни сили и със страните от региона, заинтересовани от мирно решаване на конфликта".

Башар Асад благодарил за подкрепата на руското ръководство и целия народ на федерацията. "Най-важното е, че всичко това се прави в рамките на международното право", изтъкнал той.

"Най-вече политическите стъпки на Руската федерация от началото на кризата не позволиха събитията в Сирия да се развият според по-трагичен сценарий... Тероризмът, плъзнал сега из региона, ако не бяха вашите действия и вашите решения, би заел много по-обширни площи и би обхванал още по-голяма територия", казал Башар Асад.

Посещението на Асад в Москва е знак, че и двете страни са убедени в успеха на последните им инициативи, заявява пред "РБК дейли експертът от САЩ Айман Джауад ат Тамими. През последните дни сирийските правителствени войски предприеха настъпление срещу позициите на въоръжената опозиция край Алепо.

Визитата може би показва, че Русия смята чрез сила да включи Асад в преговорите за бъдещето на Сирия, разсъждава политологът.

"Ако Русия продължи масираните въздушни удари, по-силни от тези на коалицията срещу "Ислямска държава", в най-добрия случай напредъкът на опозицията ще бъде спрян и тя ще понесе съществени загуби", смята той. А евентуални оръжейни доставки за противниците на Асад, за каквито настояват те пред САЩ, само биха вкарали конфронтацията в патово положение, без да обърнат ситуацията в тяхна полза, допълва Ал Тамими.

С визитата си Асад демонстрира силата на Путин, а по време на преговорите са били обсъдени варианти за оттегляне на сирийския президент от властта в светлината на предстоящите преговори с участието на Русия, казва пред "РБК дейли" руският експерт по Близкия изток Александър Шумилин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 42УМНИКО Имаме Сирия Преди - Война с Израел няма, Хамас/Хизбула е разменна монета. 15 националности изповядващи няколко религии си живеят светски.САЩ докарват и въоръжават "Свободната Опозиция" която трябва да Демократизира Сирия чрез РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ ??? След 2 години ситуацията става Патова. ПРЪКВА СЕ ИД и започва историята с още по-радикално НАКЛОНЕНИЕ Вече не само противниците на ислямистите а и случайни хора стават жертва на смъртоносните отряди. Гонения срещу християни и т.н.
25
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА КАКВИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ НАСТЪПЛЕНИЯ БРЪЩОЛЕВИТЕ, ТОВА Е НАЙ-ПОДЛАТА АГРЕСИЯ ЗА 21 ВЕК.ДА УБИВАШНЕВИННИ ХИРА И ДА ВЗРИВЯВАШ БОЛНИЦИ!ЕЙ, БЕЗМОЗЪЧНИ ЖУРНАЛИСТИ, ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ!
24
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ЧИСТА ШИЗОФРЕНИЯ 30 прод3. АСАД десетилетия е успявал десетина народности с няколко вероизповедания и още повече фракции да ги държи в Мир при което Сирия беше една от НОРМАЛНИТЕ светски страни в региона Враждуваща само с Израел и то по културни, Етнически и прочие причини които се тушираха от АСАД Сирия в последните години не воюваше с Израел а преговаряше.
23
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ЧИСТА ШИЗОФРЕНИЯ 30Значи всички писачи срещу АСАД започват разсъжденията си от неверни постулати:1. Сирийците(или поне Сунитите) са срещу АСАД защото е диктатор и избил хиляди и преди войната(няма доказателства)2. "Свободните" са Сирийци3. НЕ на диктатурата на АСАД ДА на ДЕМОКРАЦИЯТА.РЕАЛНО какво имаме1. Сирийците подкрепят АСАД защото не искат радикален ислям и закон на Шериата(по-малкото зло или живот за християни, аулити и пр)2. "Свободните", ИД и сие са НАЕМНИЦИ и Външни хора
22
1
 
17
 
! Отговори
обикновен българин преди 8 години
западът реве на умряло с цялата пропагандна мощ която има РУСИЯ стреля и побеждава стана кучетата лаят кервана си върви
21
24
 
2
 
! Отговори
ДО 32 преди 8 години
Да, сирийци са бмофо благодарни на, че им бомбандира болниците и им убива децата! Ходи да драскашв руските сайтове.
20
17
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Официалният език е български и на чужд език може САМО да се хвали Русия, но обратното е предателство.Всеки трябва да може да пише на какъвто език иска и да казва каквото иска!ЗАЩО НЕ СЕ ВЪЗМУЩАВАШКАТО НЕПРЕКЪСНАТОАЛКОХОЛИЦИ ПИШАТ НА РУСКИ В ТОЗИ САЙТ????
19
0
 
18
 
! Отговори
баи Миле преди 8 години
Може би Асад е диктатор; но по начина на ЛИБИЯ и ИРАК не биваше заради пласиране на оръжията си да жертват толкова невинни хора и да предизвикат тая човешка касапнитса. Но Амерканците постигнаха 30 % от целите си не е достатъчно. Добре че руснаците казаха че и тях ги има в банкета пък и китайците си искат полагащото от баницата. Дано оръжието което дават на фанатизирания *** се обърне срещу тях самите. След Сирия може би щяха да се опитат да дестабилизират и Турция. Когато атовете се ритат .
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад герой - сам воюва среща САЩ от 3г и все още удържа фронта. Ирак и Либия не успяха. Това трябва да ви е достатъчно. Аз подкрепям Асад във войната за независимост срещу нападението на САЩ.
17
26
 
3
 
! Отговори
ЧИСТА ШИЗОФРЕНИЯ,бе преди 8 години
КОЙ СИРИЕЦ СЕ РАДВА НА РУСКИТЕ БОМБАНДИРОВКИ......ИМА ЛИ ТАКИВА??!!ПОКАЖЕТЕ ГИ ...!!!!!!!ТОВА Е ТЕЖКА ФОРМА НА ШИЗОФРЕНИЯ!!!!!!!!!!!!!!
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гадовеGad dano tvoeto semeystvo ima uchastta na hilqdite siriyski semeystva koito sa izbiti ot tozi kasapin deto go hvalish
15
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Akoo Putin si misli 4e shte opazi protejeto si diktatora ASAD koyto proizhojda ot shiitskoto malcinstvo v Siriya koeto sastavlqva 10 procenta ot cqloto naselenie na Siria jestoko se luje,ASAD varvi kum besiloto i islqmistite toy sazdade
14
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът на сирийският народ не е И.Д. /четете изповедите на прогонените от родината си сирийци/Проблемът е ГЕНОЦИДЪТ на Озверелият Асад!Проблем вече са и бомбандировките на агресора-Русия, който стои зад зверствата на Асад.
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин пак доказа че гросмайстор-просто няма равен в политиката....Ситуацията със Сирия му даде нови козове в ръцете.САЩ окончателно загубиха Близкият Изток,а в същото време паднаха много маски на американската политика.Реално,много хора разбраха,че сладките приказки за "демокрация,човешки права,свободи"са просто параван-оправдаващ агресията и алчността на Б.Дом.
12
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е един "буламач", а русолизците за пореден път демонстрират ТОТАЛЕН МОЗЪЧЕН СРИВ!
11
5
 
30
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
За пореден път, сме в губещата коалиция!
10
9
 
3
 
! Отговори
На края.. преди 8 години
А.Шумилин , комай съвсем ясно изплюва камъчето:....."на преговорите са били обсъдени и вариантите за оттегляне на сирийския Президент.."В Кремъл им ясен този вариант, че---"Балшой театър"- Джуджина..."НЕ СРАБОТАЕТ"!
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
400 hilqdi izbiti jeni i deca ,diktator se sreshta s drug diktator,no i vashto vreme shte doyde,nima mislite 4e shiitite shte izbivat sunitite li ,mnogo skupo shte platite
8
3
 
20
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Хаха Путин мести фигурите много интелигентно и засега няма играч от неговия ранг.Време е всички да свикнат, че не само западните държави ще диктуват какво ще се случв в този свят.Но това е демократично, нали така хахахаха.Иначе бие малко на американска диктатура.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чрез посещението на Асад в Москва, Владимир Путин още веднъж легитимира сирийския президент пред международната общност. Башар Асад беше изведен от 4-годишната изолация и беше показан на света като дееспособен лидер на Сирия, който владее ситуацията и е гарант за установяване на мир и политическо разрешаване на кризата, забъркана от пиндостан.