Оланд иска облекчаване на гръцкия дълг

Гръцкият президент смята, че дългът практически е наизпълним
23 окт 2015 14:08,
19
Оланд иска облекчаване на гръцкия дълг
Снимка: bgonair.bg

Европа трябва да помисли за облекчаване на гръцкия дълг, призова френският държавен глава Франсоа Оланд. Той пристигна в Атина на двудневно посещение, по време на което ще търси начини за засилване на френските инвестиции в страната.

След кацането си на летището Оланд посочи, че Гърция е показала ясно желанието си да остане в еврозоната чрез поетите ангажименти за реформи. Облекчаването на дълга според Оланд е най-логичната следваща стъпка.

Оланд пристигна в Атина, за да подкрепи лявото правителство на Алексис Ципас, което се затруднява в изпълнението на поетите ангажименти, в замяна на спасителната програма от 86 млрд. евро.

Според френския президент управляващите и обществото в Гърция трябва да бъдат допълнително насърчени именно с облекчаване дълга – нещо, на което Германия се противопоставя, или поне на възможността за класическо орязване.

По време на дипломатическа вечеря с участието на Оланд и Ципрас, гръцкият президент Прокопис Павлопулос отново изтъкна, че дългът на практика е неизпълним. Той предложи вариант за преструктуриране с помощта на ЕСМ. Важна част от реформите в Гърция е приватизацията, в която много френски компании имат желание да участват. Сред тях са държавната жп комапния SNCF и енергийната Алстом.

И докато политиците търсят решение на проблемите, гръцките граждани и бизнес не им дават комфорта, на който Ципрас се радваше при първият си мандат. Отново хиляди граждани на Атина заляха площадите в протест срещу увеличаването на данъците и намаляването на пенсиите. Мотото на демонстрацията беше: "Без повече жертви от бедните, в името на богатите".

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Размекнат мозък преди 8 години
Тоя май иска да опростят гръцкия дълг със 150%
10
1
 
0
 
! Отговори
Mustafa преди 8 години
Ami da sa mislili kato sa go vzemali kredita.Visokija standart na zivot e nezasluzen.Ne moze da se zivee vechno na garba na Evropa.
9
1
 
8
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Искам опрощаване на външния дълг на България той е много по-малък. След като могат да опрощават дълга на Гърция нека опросят и нашия. КЪДЕ СА ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НИ?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде някой да му каже на ББ, нали той твъредше че нашето не се губи......
7
1
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Ние сме в България, а последните данни показват, че застрашените по бедност в Гърция се доближават процентно до нашите. Това естествено благодарение на Ципрас и другите преди него и не, не ме кефи, че гърците дръпнаха надолу, по-скоро обратното. Ако имаш богати съседи е добре и за бизнеса и за туризма.
6
1
 
9
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
ЕС става голяма какафония. Германия казва едно, Франция друго.Да видим ние с нашето сервилно правителство дали ще забогатеем като германците.
5
3
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
До Къде сте?ципрас смел? е ти черната златка професор ще изкараш
4
9
 
19
 
! Отговори
Къде сте? преди 8 години
Къде сте сега гербероиди да ми кажете, че Ципрас е ***, а Тиквун умен. Както винаги, смелия побеждава, роба губи. Къде е Тиквун да ми каже как ме е спасил от съдбата на Гърция? Къде сте?
3
1
 
20
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
направо да им го махнат целия и да им сложат едни 10 милиарда месечно издръжка
2
4
 
13
 
! Отговори
ист преди 8 години
Борч и мерак не умират. Ако Оланд иска да се намали гръцкият дълг, да преведе 50 милиарда към кредиторите. Ако други държави подкрепът Оланд, да направят същото.
1
4
 
14
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Е, да харчиш е лесно, но авантакиса свърши!