Митът за стратегическия гений на Путин

Руският президент играе "твърдо", но без особени ползи в дългосрочен план
Обновена: 24 окт 2015 22:06 | 24 окт 2015 22:00,
437
Митът за стратегическия гений на Путин
Снимка: БТА

Владимир Путин не спира да изненадва Запада, посочва в-к “Ню Йорк Таймс”. Руската интервенция в Сирия, последвана от среща лице в лице между него и сирийския му колега Башар Асад, изумиха света.

Това се случва след маневрите на Кремъл в Украйна миналата година и се появиха множество коментари, възхваляващи стратегическите ходове на Путин. Той действа решително и се възползва от отворилите се възможности. Като например по отношение на Сирия – конфликт, в който водената от Съединените щати коалиция изглежда меко казано колеблива.

Според “Ню Йорк Таймс” обаче само преди 5 години руската власт е била в далеч по-силна позиция на домашната и международната сцени. Сега Путин “играе” отбранително и прави много грешни ходове.

През 2010-та година Москва успя да издигне своя човек Виктор Янукович до управлението в Украйна. Процесът по превръщане на Евразийската икономическа общност в сериозен отговор на Европейския съюз беше в разгара си.

В същото време отношенията с Европа и Съединените щати бяха подобрени значително. Тогавашният президент Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на върха на НАТО в Лисабон и говори за установяването на “стратегическо партньорство” и “оставяне на трудния период във взаимоотношенията в миналото”.

Проучвания на социалните мнения показваха, че 2/3 от хората в Русия гледат с положителна нагласа на Съединените щати. Почти същият процент американци приемаха Москва за надежден съюзник.

Руската икономика беше във възход след кризата от 2008-ма, а страната беше на прага от членство в Световната търговска организация.

Започващите процеси на драматични промени в Близкия изток и съседна Украйна бяха посрещнати с разбиране от Кремъл и с готовност за оказване на помощ. Така, например, Русия не наложи вето при решението за международна намеса за сваляне на Муамар Кадафи от власт в Либия.

Медведев демонстрира и готовност за разговори и разбирателство с политическата опозиция у дома.

Завръщането на Путин на ръководния пост през 2012-та година обаче промени поетия курс. Той беше категоричен, че всички протести и метежи в размирните региони по света до голяма степен са дирижирани от Вашингтон в преследване на стратегически цели. И затова трябва да се отговори с твърда ръка.

Владимир Путин удари първо по протестиращите по руските улици, заклеймявайки ги като предатели. Демонстрациите бяха потушени със сила, а опозицията отслабена до точката на изчезване.

В краткосрочен план спокойствието за Кремъл беше гарантирано, но в дългосрочен репресивните мерки доведоха до тежки последствия. Бизнесът, извън приближените до президента олигарси, с право се уплаши и отдръпна от руския пазар, което доведе до сериозна стагнация.

Хората започнаха да негодуват и рейтингът на одобрение за всенародния любимец спадна до 60% в първите 2 години от третия му мандат – най-нисък процент в цялата му кариера.

Разбира се, тогава дойде намесата в Украйна, анексирането на Крим и подкрепата за проруските отцепници от Донецката област. Рейтингът се качи, а Путин отново беше възпят от държавните медии като спасител срещу дългата ръка на ЦРУ.

Но и в този случай ползите трудно могат да покрият цената на последствията. В резултат от наложените на Русия санкции заради интервенцията в Украйна, през изминалата година руската икономика се сви почти наполовина. От друга страна доскорошният кандидат-съюзник НАТО отново е с основната мисия да въздържа военните амбиции на Москва.

В крайна сметка протакането в опитите за създаване на стабилно проруско управление в сепаратистките региони в Украйна изглежда ще принуди Путин да преустанови енергичната (и скъпоструваща) помощ от Кремъл за бунтовниците. Русия обаче загуби възможността в обзоримо бъдеще отново да има стабилен съюзник в лицето на Украйна.

По отношение на Сирия Владимир Путин също не се радва на кой знае какви дългосрочни успехи. Да, Москва блокира действията на Съвета за сигурност и снабдява с оръжия режима на Асад, но вече 4 години гражданската война продължава. За този период Асад бележи видно остъпление, особено след дръзкия възход на “Ислямска държава”.

Това наложи и скорошната военна намеса на Русия. Бомбите на Путин дадоха импулс на сирийския режим, но е ясно, че така конфликтът няма да бъде решен в полза на Асад или поне пълният му контрол върху страната няма как да бъде възстановен.

Погледнати от този ъгъл, действията на руския президент са по-скоро фойерверк, отколкото плод на стратегически гений. Защото колкото и могъща да е Русия, тя не може да си позволи продължителен военен конфликт на чужда територия.

Особено към моментната ситуация. Разходите биха били убийствени и ще поставят на колене руската икономика. Тогава дори и фигура като Путин трудно ще задържи властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопХа ха ха. Ти сам вярваш ли си на лъжите?
221
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВ допълнение искам да кажа, че и много германци биха предпочели Путин за президент.
220
1
 
2
 
! Отговори
чофка преди 8 години
До птицаакъла ти е като на бяла птица
219
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kokospaВ този свят важи законът на джунглата.Ако не изядеш, ще бъдеш изяден. Ти лично, какво предпочиташ? А колкото до философията на Войната, тя принадлежи на САЩ.
218
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная какво имат предвид под ползи в дългосрочен план, освен да оплюват по всеки възможен начин действията на Путин. Едно обаче е ясно. Путин управлява от 2000 г. сегашната Русия няма нищо общо с Русия на Елцин. Дали това се смята за дългосрочно, да кажат авторите на статията.
217
8
 
2
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Светът се движи от технологиите,те са влиянието по силно от парите !!За съжаление Русия не е водеща в нито една технология.Икономиката и е зависима както от горивата подобно на СА ,така и от чуждите технологии!Липсата на инвестиции води до единсвения приом от миналото за да наложиш влияние това е ВОЙНАТА.Тази и философия ще я доведе до още по голяма зависимост.
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kryilov/Lafonten/ :"Ax,Mos'ka,znat' sil'na , cnto laet na slona"
215
1
 
20
 
! Отговори
Отлуната преди 8 години
Статията излъчва раздражение, значи Путин е на прав път.
214
15
 
7
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Бабушките няма какво да ядат, а жужето строи бомби и танкове. Настоящий гениус! :D
213
0
 
0
 
! Отговори
АА преди 8 години
ТИ ДАИМАШ СЕМЕЙСТВО
212
0
 
4
 
! Отговори
ОО преди 8 години
ВАС КАКВО ИНТЕРЕСУВА ПУТИН РУСИЯ ИМА МН ДЪРЖАВИ В ЕС ПИШЕТЕ МАЛКО ЗА ТЯХ ЗА ИЗБОРИ ЗА ДР ПРЕЗИДЕНТИ
211
17
 
7
 
! Отговори
Путлер преди 8 години
Мой платени тролчета, продължавайте да възхвалявате моите действия, продължавайте да разгласявате мита, че всъшност рОСИЯ е силна, а не помийна яма. Рубли ще има за дейните и да не забравяте опорните точки!!!!
210
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е велик държавник,КОЙТО МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ !
209
3
 
24
 
! Отговори
Скандал! преди 8 години
Водещият на програма по СНН назова терористичната групировка Идил сирийска опозиция. Грешката е по Фройд. Изплюха камъчето. Скандал!
208
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и двете страни действат дългосрочно, разликата е че едните планират господство по цял свят и са постоили бази навякъде, а другите мислят за защитата и благоденствие на народа си.
207
3
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ако на Запад мислят това,което пише в тая статия,значи много са загазили!Целите на Путин се простират много отвъд Украйна и Сирия!А именно-Русия да заеме отново полагащото и се място на световната сцена!И няма да се спре пред нищо.Това си е Световна война откъдето и да го погледнеш,но се премълчава,за да не се плаши електората!
206
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен357..хаахахха кое море е натовско...Ч.Море ли--щото е кафяво след Д.Кук...или С.Море--от което избяга 6 американски флот..хааххаха наивник...
205
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До има цел, и я постигаЦелта му беше да направи Новорусия. Не стана. ДНП и ЛНР са само тежест в бюджета. Лрим също. Санкциите сриват руската икономика. Ако това беше целта постигна я. А Черно море е гьол, какво стратегическо има? Руснаците и преди това имаха база там. Освен това Черно море е натовско. Средиземно също.
204
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО...Чебурашка...Да ти напомня поне КОЙ досега ЕДИНСТВЕН в света е използвал атомно оръжие срещу мирно население--САЩ...Да ти напомня още за 92 войни на САЩ във над 60 държави по света,за по-малко от сто години и "демократизирането" с бомби мирно население.....Я сега да видим кой е "злият гении"....Ейййй *** си *** бе....Ника много ти отива-браво...
203
5
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Платените драскачи срещу РФ са в разгара си тази сутрин, абе хора, поне заслужава ли си плюнките който харчите ,парите стигат ли Ви поне за един хляб. Много сте жалки, ама много.