Митът за стратегическия гений на Путин

Руският президент играе "твърдо", но без особени ползи в дългосрочен план
Обновена: 24 окт 2015 22:06 | 24 окт 2015 22:00,
437
Митът за стратегическия гений на Путин
Снимка: БТА

Владимир Путин не спира да изненадва Запада, посочва в-к “Ню Йорк Таймс”. Руската интервенция в Сирия, последвана от среща лице в лице между него и сирийския му колега Башар Асад, изумиха света.

Това се случва след маневрите на Кремъл в Украйна миналата година и се появиха множество коментари, възхваляващи стратегическите ходове на Путин. Той действа решително и се възползва от отворилите се възможности. Като например по отношение на Сирия – конфликт, в който водената от Съединените щати коалиция изглежда меко казано колеблива.

Според “Ню Йорк Таймс” обаче само преди 5 години руската власт е била в далеч по-силна позиция на домашната и международната сцени. Сега Путин “играе” отбранително и прави много грешни ходове.

През 2010-та година Москва успя да издигне своя човек Виктор Янукович до управлението в Украйна. Процесът по превръщане на Евразийската икономическа общност в сериозен отговор на Европейския съюз беше в разгара си.

В същото време отношенията с Европа и Съединените щати бяха подобрени значително. Тогавашният президент Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на върха на НАТО в Лисабон и говори за установяването на “стратегическо партньорство” и “оставяне на трудния период във взаимоотношенията в миналото”.

Проучвания на социалните мнения показваха, че 2/3 от хората в Русия гледат с положителна нагласа на Съединените щати. Почти същият процент американци приемаха Москва за надежден съюзник.

Руската икономика беше във възход след кризата от 2008-ма, а страната беше на прага от членство в Световната търговска организация.

Започващите процеси на драматични промени в Близкия изток и съседна Украйна бяха посрещнати с разбиране от Кремъл и с готовност за оказване на помощ. Така, например, Русия не наложи вето при решението за международна намеса за сваляне на Муамар Кадафи от власт в Либия.

Медведев демонстрира и готовност за разговори и разбирателство с политическата опозиция у дома.

Завръщането на Путин на ръководния пост през 2012-та година обаче промени поетия курс. Той беше категоричен, че всички протести и метежи в размирните региони по света до голяма степен са дирижирани от Вашингтон в преследване на стратегически цели. И затова трябва да се отговори с твърда ръка.

Владимир Путин удари първо по протестиращите по руските улици, заклеймявайки ги като предатели. Демонстрациите бяха потушени със сила, а опозицията отслабена до точката на изчезване.

В краткосрочен план спокойствието за Кремъл беше гарантирано, но в дългосрочен репресивните мерки доведоха до тежки последствия. Бизнесът, извън приближените до президента олигарси, с право се уплаши и отдръпна от руския пазар, което доведе до сериозна стагнация.

Хората започнаха да негодуват и рейтингът на одобрение за всенародния любимец спадна до 60% в първите 2 години от третия му мандат – най-нисък процент в цялата му кариера.

Разбира се, тогава дойде намесата в Украйна, анексирането на Крим и подкрепата за проруските отцепници от Донецката област. Рейтингът се качи, а Путин отново беше възпят от държавните медии като спасител срещу дългата ръка на ЦРУ.

Но и в този случай ползите трудно могат да покрият цената на последствията. В резултат от наложените на Русия санкции заради интервенцията в Украйна, през изминалата година руската икономика се сви почти наполовина. От друга страна доскорошният кандидат-съюзник НАТО отново е с основната мисия да въздържа военните амбиции на Москва.

В крайна сметка протакането в опитите за създаване на стабилно проруско управление в сепаратистките региони в Украйна изглежда ще принуди Путин да преустанови енергичната (и скъпоструваща) помощ от Кремъл за бунтовниците. Русия обаче загуби възможността в обзоримо бъдеще отново да има стабилен съюзник в лицето на Украйна.

По отношение на Сирия Владимир Путин също не се радва на кой знае какви дългосрочни успехи. Да, Москва блокира действията на Съвета за сигурност и снабдява с оръжия режима на Асад, но вече 4 години гражданската война продължава. За този период Асад бележи видно остъпление, особено след дръзкия възход на “Ислямска държава”.

Това наложи и скорошната военна намеса на Русия. Бомбите на Путин дадоха импулс на сирийския режим, но е ясно, че така конфликтът няма да бъде решен в полза на Асад или поне пълният му контрол върху страната няма как да бъде възстановен.

Погледнати от този ъгъл, действията на руския президент са по-скоро фойерверк, отколкото плод на стратегически гений. Защото колкото и могъща да е Русия, тя не може да си позволи продължителен военен конфликт на чужда територия.

Особено към моментната ситуация. Разходите биха били убийствени и ще поставят на колене руската икономика. Тогава дори и фигура като Путин трудно ще задържи властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Три ирански военни кораби 21.10. 2015 посетиха пристанището на Астрахан (Русия). Русия и Иран планират да проведат съвместни военни учения в Каспийско море.
241
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирийски опозиционен лидер Фахд-Ал-Масри: "Сирийската свободна армия Е ГОТОВА да преговаря с Русия. Предлагаме да проведе преговори в Кайро". Браво, Русия! Браво, Путин!
240
3
 
18
 
! Отговори
Murphy преди 8 години
Не знам дали е гений, но всяко негово изказване предизвиква криза за памперси на Запад.
239
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин и стратегически гений?!?Путин е същата лейка като поданиците си. Вижте колко акъл имат путинските бакалаври по икономика, почти колкото вожда си. И нашите смотани русофили се възторгват по всякакъв повод от "великата" руска нация.youtube . com/watch?v=DbjPNtc4fCA
238
1
 
9
 
! Отговори
batmario преди 8 години
Думите---Дългосрочен план----трябва да отпаднат за използване...Нещата вече се променят всеки ден...Всичко вече е днес и сега.Мъж го искам-сега го искам вече е на 100% обороти...Огледайте се...
237
2
 
16
 
! Отговори
ииииии преди 8 години
По публикацията работи: Александър ТомовМНОГО ЗЛЕ Е РАБОТЕНО
236
8
 
28
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
В Западна Европа ще разберат стратегията на Путин чак когато я видят реализирана-толкова са неадекватни!Виж,американците са по-наясно,може би защото имат същите идеи,но в по-голям мащаб-те искат тотален световен контрол,а Русия-само да се утвърди като велика сила.Затова САЩ атакуваха Русия чрез Украйна!На практика РФ е единствената пречка за американските планове и ако бъде отстранена,то те ще се реализират до 2-3 години!Даже Китай няма да може да издържи.Но времето работи в полза на Русия!
235
14
 
26
 
! Отговори
да бе да преди 8 години
Путин е велик държавник на велика държава. България е *** булонка на щатите. не виждам тема за дебат, нещата са ясни. нямаме външна нито вътрешна политика, защото нямаме армия, нямаме флот, няма производство няма индустрия, белите млади хора бягат, раждат се предимно цветнокожи деца, т.е. деградацията е трудно обратима. промяната може да дойде отвън за добро или за зло - ще видим. Путин събира много омраза защото обърка плановете на американците. тия дето пишат глупости са *** ***
234
12
 
30
 
! Отговори
Голям шлем преди 8 години
Браво на Путин! Разказа им играта. Коз, коз и пика.
233
13
 
31
 
! Отговори
Spens преди 8 години
Фак Америка Viva Russia.
232
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий Распутин--ти се оказа по-умен и от Википедя бе..муххааххааахха--къртиш мифки бе...
231
4
 
13
 
! Отговори
до 346 преди 8 години
даммм САЩ са с голямо ВВП--и огромен дълг...хааххааххха ...То затова и ВВП то им е голямо--ама докога.До нова година ще удари 20 трилиона.....
230
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Истината.....като нашият президент--нали....
229
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 342ЖИВ КАПИТАЛИЗЪМ СИ Е ТАМ. ЗАЩОТО ЕДНИТЕ СИ ЖИВЕЯТ И НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ ДА СИ ДЕНАТ ПАРИТЕ СИ КАТО ОЛИГАРХИЧЕСКИ И БПГАТАШКИ БАЛПВЕ ЗА ДЕЦАТА СИ НА КОИТО ГИ СЪБИРАТ С ЦЕЛ ДА ОТСЕГА ДЕЦАТА ИМ ДА СИ НАМЕРЯТ БЪДЕЩИЯ СИ ПАРТНЬОР ОТСЪЩАТА СРЕДА=ДЪЩЕРЯ НА СТОМАНЕНИЯ ЦАР. ДЪЩЕРЯ НА ЕДИ КОЙ СИ ЦАР И Т.Н. И ДРУГАТА КРАЙНОСТ - ДА ЖИВЕЕШ НА ЗАПЛАТА ОТ 15 ДО 22 ХИЛЯДИ РУБЛИ-ТОВА СА ЗАПЛАТИТЕ В ЦЕНТРАЛНО ЧЕРНОЗЕМЕН РЕГИОН. КАТО КОМУНАЛНИ УСЛУГИ ЗИМАТА ДОСТИГАТ 7000РУБ.
228
4
 
9
 
! Отговори
до 336 преди 8 години
ДО 336..Химическият елемент"Калифорнии-252" се добива само на две места в света-Русия-гр.Димитровград и САЩ-Оринжката лаборатория...Цената на 1 грам е 250 милиона долдара.Това е най-скъпият метал в света.Използва се в медицината-лъчевата терапия...в гео-сизмическите разработки...и в атомната индустрия.....Така че,рашаните са си направили сметката--няма да гладуват...Да не говорим за другите суровини-Родии,Платина,Осмий,Иридии,Паладии и т.н.--нито една технология не може без тези суровини........
227
1
 
15
 
! Отговори
митограф преди 8 години
В тази връзка, накъде върви митът за Обама миротворецът, носител на Нобелова награда за мир!?
226
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само по себе си съществуването на тази статия е симптом че Путин се справя добре!
225
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе знам, не съм броил колко викаха: Меркел в Сибир, Путин в Берлин. Но и да не са много, изказването им е показателно.
224
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Berlin 322Съжалявам че ще те разочаровам. Рашките има какво да ядатПроблема е че като всички нормални хора искат разнообразна хранаОбаче при тях плодове, Цитруси и зарзават просто не вирееВиж РФ за миналата година е номер 3 в износа на зърнени по светаМалко след 1990 по една програма Канадци научиха рашките на северно земеделие и 20 години по късно има резултатСъжалявам но в РФ има КАПИТАЛИЗЪМ ако има търсене ще се намери предлагане. Ако не може да се внесе ще са ПРОИЗВЕДЕ Скъпо или не
223
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kokospa......само за твое сведение--прихода от горивата за Русия са 9% от ВВП то и.....Така че тази мантра вече е изтъркана.Технологиите не се развиват БЕЗ суровини...Даже за един самолет,са нужни над 300 различни метала....А само 1 грам "Калифорний" струва огромни пари-инфо в нета....