Джамия за 11 300 богомолци отказана в Лондон

Проектът предвиждал да побере три църкви като "Св. Петър"
26 окт 2015 18:42,
65
Джамия за 11 300 богомолци отказана в Лондон
Снимка: архив Reuters

Британското правителство е отхвърлило молбата на ултраконсервативна ислямистка група за построяването на гигантска джамия в Лондон.

Това слага край на 13-годишната битка за молитвен храм, който да бъде три пъти по-голям от катедралата "Свети Петър" в Рим.

"Таблиг Джамаат" искали "мегаджамията" да се издигне в близост до Олимпийския парк в източен Лондон и да събира 9 300 молещите се и още 2000 в присъединено здание.

Битката за изграждането на джамията беше ожесточена и включваше улични блокади, обвинения в расизъм, отправяне на смъртни заплахи към основните противници на проекта, беше обжалвана дори пред Върховния съд, пише вестник "Индипендънт".

Общинските съветници в Нюхъм отхвърлиха строежа още през 2012 г., но ислямистката групировка поиска публично разследване и така въпросът стигна до правителството. Кабинетът на Дейвид Камерън разполагал със заключенията още през януари, но заради чувствителността на темата отлагал решението. Според в. "Сънди Телеграф" обаче вече била издадена заповед строителството да бъде отказано.

"Таблиг Джамаат" е ултра-консервативна ислямистка секта, която изповядва, че мюсюлманите не бива да се интегрират в друговерски общности, и вече има на същото място джамия за 2500 богомолци. През 2013 г. тя е била затворена по решение на Върховния съд, заради липса на разрешително за строеж, но групировката отказала да изпълни решението.

В Лондон и сега се намира най-голямата джамия в Европейския съюз – "Байтул Футух". Тя е с капацитет от 10 000 богомолци и е завършена през 2003 г. в югозападното предградие Мордън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
питам се преди 8 години
Сега да чакаме ли бомби
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И преди кризата с имигрантите мултикултурализма си беше една утопия, сега пък съвсем ще се компрометира, най-вероятно и ЕС ще се разпадне заради недалновидна политика.
37
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крал Джордж би се обърнал в гроба,ако види какво се случва с Англия.
36
1
 
26
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ееех къде е Тачър да ви построи едни джамии.Няма истински твърди политици вече.
35
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ ЗНАМ КАК ВИЕ ГО ВИЖДАТЕ НО ТОВА ОТ СНИМКАТА СИ МЯЗА НА ФАНАТИЗЪМ!
34
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.... лазят из цяла Европа... И ги пращат, те не бягат!Не джамии, ами и джихада тук ще пренесат, ако не се освестим навреме
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AMI NAPRAVETE IM ZA 130 000.
32
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Британския премиер 9 месеца го е страх да откаже строителството на джамия в столицата си Лондон!? Няма думи вече - до къде стигнахме, няма такова падение! Това нещо преди само век би било немислимо.
31
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
още по-лесно е, трябва да заколят само едно прасе вътре в сградата и няма да е вече джамия!!
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мултикултурализъм ли трябва да е това или войнстващ фанатизъм? Интересно как си представя Камерън Великобритания след 30 години? Дали тогава Таблиг Джамаат, няма да излъчат собствено правителство и да си наложат шерият?
29
4
 
75
 
! Отговори
християнин преди 8 години
Срамота христянска Европа без бой да се предаде на исляма!Мултикултуристите предадоха Европа.Кръстоносците ще се обърнат в гроба.Спете европейски гейове!
28
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кралицата да почва упражнения с фередже. Първоначално по няколко минути на ден.
27
3
 
26
 
! Отговори
будало преди 8 години
оставка на кралицата
26
2
 
36
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Даже в цяла Великобритания трябва да се построят джамии и минарета. Предлагам даже Кралицата да ходи веднъж в седмицата на джамия.
25
5
 
30
 
! Отговори
песимист преди 8 години
Макар по късно ДЖАМИЯТА ще бъде построена.Това ще е в резултат на политиката на мултинационалата култура и големият прираст на ислямско население.Така ще е в цяла Европа.Нека в центъра на Лондон,Париж,Берлин им пее ходжата по цял ден(хак им е на либералите).Справка у нас има над 1000джамии!!!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименкъв президент вееее той е политически труп с 2,8 процента кав президент ве ***
23
1
 
26
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 8 години
"Пуснеш маца под миндера, тя се качва на миндера!"
22
1
 
16
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
И сега ще се взимат заеми от МФВ за горещи точко тук в България. Храна, вода, дрехи,ток,комунално обезпечаване,инфрастуктурно интегририране на зоната им,лекарства,заплати на персоналът там и много други съпътстващи разходи. Тези пари може да са за вашите деца и родители. Очаквайте продължение от национално отговорното ни правителство.
21
7
 
12
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Аман от *** озлобени пророци като теб :) Изчезвай, подбирай си крушите, стига си ревал само по форумите.Църквите няма да бъдат разрушени и народът ни няма да бъде изтрит, колкото и да ти им се иска на нещастници като теб.
20
15
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Още 20-30 години и тук ще има само джамии. Църквите ще бъдат разрушени. Народът ни ще бъде изтрит от картата завинаги