Руските антисанкции – рай за черния пазар

Вредна храна заляла пазара, гречката поскъпнала с 95%
28 окт 2015 10:16,
240
Руските антисанкции – рай за черния пазар
Снимка: архив, Ройтерс

Руските антисанкции са добре дошли за контрабандистите. Финансовото министерство заяви, че инфлацията е победена, но годишният ръст на цените все едно ще е двуцифрено число, пише "Независимая газета".

Вестникът коментира вчерашно изявление на министъра на финансите Антон Силуанов, че руските власти са успели да избегнат тази година развихряне на инфлационната спирала. Така нарича той "ситуация, когато в отговор на ценовия ръст властите индексират бюджетните разходи, с което предизвикват нов ценови ръст", пояснява изданието.

"Успяхме да обуздаем инфлацията" и тази година тя ще е 12 до 12,2 на сто, а "догодина темпото значително ще намалее", заяви министърът.

Хората в Русия обаче едва ли са забелязали тази победа и радостта на министерството изглежда още по-съмнителна, ако сравним руската хранителна инфлация с европейската. Според статистическото ведомство в Москва, миналата година храните в Русия са поскъпнали средно с 16,7 на сто, а в ЕС през същия период са поевтинели с 0,1 процента. За деветте месеца на т. г. цените на храните в Русия са нараснали с близо 10 на сто, а в ЕС - с 0,3 процента, отбелязва всекидневникът.

Ценовият спад на европейските пазари и ускорената инфлация в Русия се дължат между другото и на хранителното ембарго, въведено от Москва в отговор на антируските санкции на Запада. Намалелият внос доведе до свиване на конкуренцията. Положението се влоши още повече заради спадналите цени на петрола и последвалата девалвация на рублата. Всичко това бе добре дошло за аграрните контрабандисти, както съобщи тези дни службата "Росселхознадзор", се казва в статията.

Експерти на вестника потвърждават този извод. Забраната за внос на някои хранителни продукти, особено категория лукс, вдига неколкократно цените им на черния пазар в Русия. И доходите от контрабандата вероятно са нараснали с 200-300 процента в сравнение с времето отпреди санкциите, коментира икономистът Олег Шахов.
Търговските вериги във федерацията ще започнат да вдигат цените още през ноември, за да избегнат шок у потребителя, щом види разликата между декември и януари, пише "Новая газета".

При въвеждане на хранителното ембарго през август 2014 г. в отговор на западните санкции се говореше много, че нямало да има недостиг на хранителни стоки, а скъпите и правени незнайно от какво вносни храни щели да бъдат сменени с натурални и достъпни, произведени от руски фермер. Четиринайсет месеца по-късно констатираме: дефицит наистина няма, но цените и качеството на храните, "заместили" вноса, създават големи проблеми, заявява вестникът.

По официални данни, цитирани в материала, миналата година гречката - традиционно за Русия вариво, е поскъпнала там средно почти с 95 на сто, захарта - с 45 на сто, оризът - с 40 процента, олиото - с 38.

Делът на фалшификатите и некачествените храни на руския пазар бележи петнайсетгодишен рекорд, подчертава пред изданието Дмитрий Янин, оглавяващ Международната конфедерация на потребителските сдружения.

Едни говорят за 80 на сто фалшификати, други за 15-20 процента, но всяко надхвърляне на петпроцентния праг доказва, че действията на правителството са неефикасни. На пазара има огромен брой мошеници. Ситуацията е критична. Заради грешни решения, взети по политически съображения, по-специално защото се отслабва конкуренцията на пазара, твърди експертът.

Според него, в Русия "много случаи с фалшифицирана продукция, понякога просто опасна за живота, се премълчават. Стратегията е да се държат хората в неведение".

Западният стандарт е най-много 5 процента фалшификати. Там смятат, че такъв дял не застрашава конкуренцията. В крайна сметка шмекерува един от двайсет души. А когато безнаказано, изгодно за себе си шмекеруват пет компании от двайсет, другите петнайсет са пред изкушение да повторят "успеха" на колегите си, обяснява специалистът.

За да прекъсне тази верига, руското правителство трябва "на първо място и най-важното, да отмени контрасанкциите", апелира експертът на "Новая газета". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ...ми, още чакаме всеки момент Русия да рухне;-))А през това време завзема целия близък изток;-))пп тоя *** кога стана и икономически ***-лизатор?!?
119
0
 
2
 
! Отговори
al преди 8 години
До П.Петровте са нефелна държава
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е пропаганда ! Русия е рай под ръководството на КГБ мафията.
117
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Проблемът на руснаците не им е, че е забранен европейския внос на хранителни продукти, а че са неофеодална държава с монополизиран от местни феоадали(олигарси) на КПСС и КГБ пазар.С българската мутро-олигархия на БКП и ДС нещата не са по-розови в секторите, където имат държавно гарантиран монопол или волно действащ картел - енергетика, енергоносители, комуникации, банки, хипермаркети...
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби....... Известният артист Жерар Депардийо е продал всичките си недвижими имоти в Русия, напусна страната и се премести да живее в Белгия, съобщават редица медии, цитирани от сайта Утро.ру.
115
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как може така бе днес.бг?!Сега заради тази статия русолизачите няма да ви обичкат!Истината по някога е гадна но за русолизачите това просто не е вярно.Абе улави хора.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 221: Мостът на Керченския проток не са го строили руснаците, а немците, преди повече от 70 години. След като моста преминава в съветски ръце, се прави "ПОДОБРЯВАНЕ" на немския мост и няколко месеца след това моста рухва ...
113
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 222Спортистите отиват да се състезават за съответната страна а Депардио стана руски граждани защото данъците в РФ са по-ниски от Франция.
112
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонименне трябва да си Депардио или Спортист в разцвета на силите си да минеш по канала с указ на президента ... по лесния начин.
111
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 216Много са строги правилата за получаване на руско гражданство освен за разни комици, спортисти и прочие видни люде. Иска се изпит по Руски език. Да имаш дипломи за поне средно образование и висше ако може. А след БЕСЛАН и НОРД ОС ако случайно твоето име се свърже с ИСЛЯМ или нещо по-сериозно като Джихадисти ... Документите ти попадат в административна ЧЕРНА ДУПКА. Даже етнически Руснаци от разните там ХХХХХХстани имат проблеми да си извадят руски паспорт.А ГАСТЕРБАРТЕРИТЕ са ОК
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 215: Гроздето е кисело, както казва народа
109
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 203Изобщо не е бил необходим. Към Украйна има два големи моста единия комбиниран с ЖП и това е било напълно достатъчно на КРИМ да обслужва трафика към материка.
108
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 202Говоря за освобождаване територията на Крим от немска окупацияПо време и след войната Сталин е местил племена в СССР като фигури по шахматна дъска.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мостовик" е държавна фирма която наема подизпълнители за строежа на Руский мост. Мисля, че за всички е ясна системата на комисионните
106
0
 
0
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До Анонимен 210rusmost.ru/podryad/ Значи тия от "Мостовик" и "УСК Мост" са марсианци??
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"""Най-високия вантов мост във Владивосток до о-в Руски счита ли се .. или "не го бива"? :)"""Не се брои, защото (1) по този мост не се движат влакове, както по строения преди 70 години немски мост през Керченския проток(2) моста като дължина е сравним с Дунавмост(3) строежа е японски, а не руски
104
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хващам се на бас, че руснаците няма да могат да построят дори понтонен мост през Керченския проток.
103
0
 
0
 
! Отговори
dan преди 8 години
Нерде "ГРЕЧКА" нерде "МОСТ"
102
1
 
0
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До Анонимен 203Най-високия вантов мост във Владивосток до о-в Руски счита ли се .. или "не го бива"? :)
101
1
 
5
 
! Отговори
ити преди 8 години
шефовете от европейския съюз явно смятат западните държави за ес когато правят статистики..аз живея в гърция която е част от ес и тук цените на храните поскъпнаха много,а за размера на заплати и безработица няма смисал да коментирам..но важното е да се посмеем на русия,а при нас всичко е перфектно,кой живее в комунизам не знам