Секретен доклад: САЩ и СССР на косъм от война през 1983

Двете страни на нокти след учението на НАТО "Опитен стрелец"
Обновена: 31 окт 2015 08:56 | 30 окт 2015 21:51,
175
Секретен доклад: САЩ и СССР на косъм от война през 1983
Снимка: GettyImages

Едно военно учение на НАТО през ноември 1983 година изправя на нокти лидерите на Съветския съюз. Тогава ръководството на Москва се тревожи, че всъщност учението е само параван за изненадваща ядрена атака от страна на САЩ, пише вестник "Washington Post".

Това поне става ясно от разсекретен доклад на разузнаването на САЩ. "През 1983 г. може би несъзнателно поставихме отношенията си със Съветския съюз на кантар", заключава доклада. 

Есента на 1983 е един от най-напрегнатите периоди на Студената Война. Първо Съветската армия сваля южнокорейски цивилен самолет в Септември. Западът пък се готви да разположи ракети със среден обсег "Пършинг II" и крилати ракети в Европа през ноември.

Дълго време се води спор дали в периода, още известен като "военен страх", се усеща истинско напрежение в СССР, или там се вдига просто "бял шум" с пропагандна цел. Докладът е категоричен - в ръководството на СССР военният страх е бил реален, а разузнаването на САЩ е пренебрегнало този факт.

Какво всъщност тревожи лидерите на СССР?

Учението "Опитен стрелец" е проведено през ноември 1983 и се простира от Турция до Великобритания. Било е просто тренировка за силите на Алианса, които разиграват отреагирането при реална заплаха от ядрен конфликт. Онзи ноември обаче НАТО вкарва нови елементи в учението. Например самолети, които излизат от хамбарите с бутафорни, но доста реално изглеждащи бойни глави.

Докладът, изготвен пред 1990 година за нуждите на Белия дом, е със звучното заглавие "Съветският военен страх". Изследването на авторите показва, че по времето на "Опитен стрелец" КГБ и военното разузнаване на СССР са действали като при реална заплаха от война. Това включва разполагане на ВВС в Източна Германия и Полша, които са поставени в най-висока степен на готовност.

"Съветските военни ръководители са били сериозно разтревожени, че САЩ биха използвали "Опитен стрелец" като параван за провеждане на реална атака“, заключава докладът. В документа се твърди, че действията на СССР "определено сочат, че страхът от война е бил реален, най-малкото в съзнанията на някои съветски лидери".

Тревогите на Андропов и един специален компютър в СССР

За параноята на СССР става ясно не за първи път. Детайли от тревогите на съветските лидери и преди са излизали наяве, благодарение на Олег Гордиевски, служител на КГБ, и агент на британското разузнаване. Гордиевски разкрива на британците, че КГБ зорко следи и събира индикации дали Западът не подготвя ядрена война.

Юрий Андропов, шефът на КГБ, който по-късно става и лидер на СССР, е сериозно притеснен от изненадващо нападение. През 1981 той съобщава, че администрацията на Рейгън активно се подготвя за война. Според доклада той е поставил "стратегическото военно разузнаване" като основен приоритет на КГБ.

Безпокойството му се засилва от един "странен метод за разузнавателен анализ". А именно - компютър на КГБ, който измерва конкретни променливи за да прецени "съотношение на силите" между суперсилите. Компютърът заработва през 1979, за да алармира съветските лидери кога "разклащане на съветската мощ" може да подтикне САЩ към първи удар. Компютърът е захранван с хиляди променливи от сферата на сигурността и икономиката.

Компютърът е приемал условна стойност 100 за САЩ. Ако СССР е имал стойност поне 60% спрямо индекса на САЩ съветските лидери са смятали, че страната им е в безопасност. Идеалният вариант пък е бил индексът на СССР да е на 70%. Критичното ниво е било застопорено на 40%. Един ден обаче компютърът алармира - мощта на Съветския съюз е спаднала до 45%. Твърде близо до критичното ниво.

Може да звучи абсурдно да се мисли, че Съветските лидери биха заложили на подобен компютърен модел, смятат авторите на доклада. "Но може би този подход е допадал на лидерите по онова време, защото те са се нуждаели от някакво научно доказателство за този стратегически баланс".

Към 1983 година, Андропов вече е съветски лидер, наследявайки Леонид Брежнев, а напрежението между суперсилите се увеличава. Според доклада, през януари 1983-та съветските въоръжени сили добавят пета степен на готовност към съществуващите четири: "Начало на изненадващо неприятелско нападение с употреба на оръжия за масово унищожение". Тази пета степен е можело да бъде обявена по всяко време, без преди това да са обявени по-ниските степени на тревога.

Тогава на 8 март 1983 година президентът Рейгън нарича Съветския съюз "империя на злото". В края на същото лято лидерите на СССР сякаш подготвят населението за "най-лошото". Поставени са указателни табели за бомбоубежищата, радио и телевизионните програми по няколко пъти на ден припомнят за опасността от американска атака, разкрива докладът.

Съветски говорител обвинява Рейгън и съветниците му в "лудост", "екстремизъм" и "престъпност". Отношенията между двете суперсили се обтягат след като е свален корейският самолет. Към края на 1983 година, Четвърта армия от съветските ВВС, разположена в Полша, е получила заповед да забърза трансферът на ядрени оръжия от складовете. Максималното време за пренасянето е било снижено на 25 минути за една бойна глава и 40 минути за две.

Нови процедури през 1983 г.

Учението "Опитен стрелец" е провеждано всяка година и редовно следено от Съветското разузнаване. Но през ноември 1983 г. има нови процедури, които "подклаждат съветските тревоги". НАТО тества нови комуникационни методи, както и реално разполагане на войски от Америка в Европа. Всичко това е изглеждало доста реалистично за съветските шпиони. И КГБ, и военното разузнаване на СССР са получили заповеди на 8 и 9 ноември да докладват за готовността на американските бази в Европа и да следят за други индикации за ядрена атака.

Подобна е обстановката и в целия Варшавски договор, където се предприемат "безпрецедентни" мерки, включително 36 разузнавателни полета - "значително повече от предни години", подчертава доклада. Варшавският пакт налага и забрана за всички военни полети, освен за разузнавателни цели, "вероятно за да има колкото се може повече летателни средства налице, ако се стигне до конфронтация".

Докладът разкрива, че в рамките на СССР е било широко разпространено вярването, че евентуална атака от страна на НАТО би почнала под прикритието на учение. "Почти няма съмнение, че съветските лидери са били истински разтревожени заради "Опитен стрелец", но все пак е трудно да се прецени колко точно са били притеснени", пише още в доклада. Действията на Кремъл са показателни за несигурността има ли реална опасност - някои военни единици са се подготвяли за превантивна контраатака, но пък не е имало цялостна и широкомащабна мобилизация.

"Тази ситуация би могла да бъде изключително опасна, ако по време на ученията - или поради поредица съвпадения в най-лошия момент, или поради грешки на разузнаването - СССР бяха разтълкували действията на САЩ като подготовка за реална атака", заключава се в доклада.

Докладът критикува разузнаването и на двете страни. Години по-късно разузнаването на САЩ не е придало достатъчна тежест на възможността "страхът от война" да е бил напълно реален. Според военното разузнаване на САЩ през 1984 г. действията на Съветския съюз са били просто перчене, а не реални подготовки за война. Докладът смята, че през 80-те в САЩ е имало твърде малко разбиране за начина на взимане на решения в Кремъл.

Пробуждането на Рейгън

По съвсем друга линия директорът на ЦРУ Уилям Кейси е пратил меморандум до президента Роналд Рейгън през юни 1984 г. В документа също се тълкува периода на "военен страх". Според Кейси събраната информация показвала "впечатляваща поредица от индикатори" за "нарастваща агресия в политиката и действията на Съветския съюз". Рейгън се изненадал от прочетеното и описал събитията като "наистина плашещи".

Това било повратна точка за Рейгън. Той осъзнал, че Съветските лидери може би наистина са се страхували от реална атака.

В дневника си на 18 ноември 1983 Рейгън пише: "Усещам, че в Съветския съюз са толкова отбранително настроени, толкова параноични да не би да бъдат атакувани, и без да бъда мек с тях, смятам че би трябвало да им кажем - никой няма никакво намерение да прави нещо такова".

Според Рейгън е било ясно за всички, че американците са морални хора, които след основаването на нацията, "винаги са използвали силата си само за да въдворят доброто в света". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
4
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
от 1955 г американците правят непрекъснато планове за унищожаване на русия досега нито за секунда не са имали превъзходство само михаил искариотски им създаде погрешното впечатление че са го постигнали не случаино им показаха възможностите на скромният КАЛИБЪР не за друго а за да се правят на миролюбиви
100
8
 
4
 
! Отговори
1997 преди 8 години
Ако русляците все още имат компютри ще им даде 90:10%. В най-добрия случай.
99
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Встщност статията само доказва онова което руснаците от години разказват.От онази далечна 83 на запада му става ясно че със военна сила няма да се докопат до сибир :)
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова сте писали и преди.Повтарящи се статии
97
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"благодарение на Олег Гордиевски, служител на КГБ, и агент на британското разузнаване."Корумпе предало родината си за пари. Щеше да е елитен седесар или гербер в България.
96
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е да оправдае пълните памперси на НАТО, Иначе как смелия запад да обясни новите военни бази в източна европа и ядрените бомби в Германия?
95
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешна статия. Всичките страхове на западняците импонирани на Русия.Като четох за руския компютър предсказващ военното равновесие ( ситемата известна като " dethhand ") ми стана откровено смешно - американците до ден дешен се опитват да направят нещо подобно и доказано не могат (war forecast)Иначе статията е наистина добър пропагиндистки опит на информационния фронт!
94
15
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
След най-големите маневри в историята, проведени от Варшавския пакт през лятото на 1982г.(Щит -82 с 80 000 бойци - четири месеца), Рейгън обяви ''Инициатива за стратегическа отбрана''. НАТО проведоха подобно учение, разбира се по-малко от Щит-82, и това разбуни духовете в главите на старците в Кремъл.
93
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Широко разкраченаШироко разкрачени сте рудофилските *** като чуете Русия. А тя ще яде голямо дърво в най-скоро време.
92
3
 
24
 
! Отговори
9,8,7....... 0 ! преди 8 години
Много разбирачи и специалисти се навъдиха тук !!! Става на въпрос и за двете страни .... Всеки плюе , всеки изказва " компетентно " мнение :)))) Истината обаче е съвсем друга : ако можеше до сега да я няна Русия ...щеше да я няма , ако можеше да ги нщма САЩ или Китай - същото !!!! Страх, страх и пак страх ! Не се заяждай с държава , която може да те унищожи теб и света повече от един път !!! Това е , СТРАХ !!!!
91
14
 
36
 
! Отговори
Широко разкрачена преди 8 години
НАТО не им стиска да предизвикат Русия щото ще гризнат дръфцето
90
27
 
11
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
До синеок славянскитролМечтата на русофила - да чака с китки братушките освободители на брега на Дунава. От лого ще ви исвобождават бе крепостници? От самите вас ли?
89
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До синеок славянскитролОбичате не рускините, а руските ***, а на Дунава ще се удавите докато чакате
88
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До синеокия славянинСинеок си като Лавров и белокож като Шойгу. *** и славянина!
87
7
 
0
 
! Отговори
Sando преди 8 години
Komputyrni modeli oshte 83-ta, v Rusiq, napravo da ne povqrvash.
86
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ванга е казала, че през 2020 година на украинско-китайската граница ще има боеве.
85
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До GaskoingВанга вече остаря като опорна точка в руската хибридна война срещу България. А аз ще ти кажа, че е казака, че Сибир ще е китайски а Путин ще бъде обесен на Червения площад.
84
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ и Китай накрая ще си разделят Русия и целия свят ще си отдъхне.
83
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Докладът смята, че през 80-те в САЩ е имало твърде малко разбиране за начина на взимане на решения в Кремъл."========Пиндостан бележи значителен "прогрес". В 2015 година няма абсолютно никакво разбиране за начина на взимане на решения в Кремъл.
82
16
 
7
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
До 133 Сигурно не само ***, но и жена ти е руска *** та се засягаш толкова много.