Туск: Събитията ни притискат да действаме!

В Малта над 60 европейски и африкански лидери обсъждат миграционния наплив
11 ное 2015 12:20, Елка Василева
5
Туск: Събитията ни притискат да действаме!
Снимка: Reuters

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че участниците в предстоящата евро-африканска среща на върха в малтийската столица Валета, посветена на миграционния наплив към ЕС, са подложени на неимоверния натиск на събитията, предаде ДПА.

Правителствата на страните от ЕС са изправени пред планина от над един милион молби за убежище - бреме, което е изпитание за всяка развита демокрация, заяви той в реч пред малтийския парламент в навечерието на двудневната среща, започваща днес.

Очаква се в нея да участват над 60 африкански и европейски лидери, които да търсят начини за ограничаване на миграционните потоци към ЕС. Макар повечето мигранти да произхождат от Сирия, Афганистан и Ирак и да влизат главно през Гърция и Западните Балкани към Западна Европа, ограничаването на човешката вълна от Африка също е сред приоритетите на Евросъюза, подчертава ДПА.

Жители на Еритрея, Нигерия, Сомалия, Судан и Гамбия тази година са сред 10-те страни, откъдето през Средиземно море идват най-много мигранти, сочат данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Очаква се главният резултат от срещата в Малта да бъде създаването на доверителен фонд на ЕС за подпомагане на развитието на Африка чрез програми, които да отстраняват главните причини за масовата миграция, като бедността и конфликтите.

Европейските представители ще настояват също така африканските страни да приемат обратно онези, чиито молби за убежище са отхвърлени, както и икономическите мигранти. В замяна те предлагат парични компенсации, облекчени възможности за пътуване и схеми за легална миграция. Не е ясно обаче дали пазарлъкът ще бъде успешен, подчертава ДПА.

В писмо до италианския вестник "Република", публикувано вчера, италианската депутатка от Европейския парламент и бивша министърка Сесил Киенж, която е от конгоански произход, се оплака, че офертата на ЕС към африканските партньори "граничи с изнудване".

А в интервю за ДПА председателят на Европарламента Мартин Шулц каза, че сега най-големият проблем в ЕС е, "че се обещава твърде много, а се прави твърде малко". Според него има "основателна причина за безпокойство", че сътрудничеството между страните от ЕС може да се разпадне заради препирните помежду им доколко съюзът трябва да отваря вратите си за мигранти.

Заради срещата миниатюрната островна средиземноморска държава, разположена между Сицилия и Либия, е на бойна нога. Нейните 450 000 жители очакват логистичен кошмар, отбелязва ДПА. Освен държавните лидери тук ще се изсипят и големи делегации и групи от висши служители, охранители, журналисти и пр.

Повечето от шосетата и улиците на острова ще бъдат затворени като мярка за сигурност по време на срещата на върха, което е кошмар за жителите на най-гъсто населената страна членка на ЕС, където трафикът и без това е много сериозен проблем. Вече се надигат и протестни гласове заради въведените строги ограничения, които практически ще принудят хората два дни да не излизат от домовете си.

Смята се, че това е най-голямото международно събитие, организирано някога в Малта. Островът обаче помни и други знаменателни събития, останали в съвременната световна история. В началото на 1945 г. тук тайно се срещнаха президентът на САЩ Франклин Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил, за да обсъдят действията си в заключителния етап от Втората световна война и хода на битката срещу нацистка Германия.

През 1989 г. на среща на върха в Малта президентите на САЩ и на СССР Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов обявиха края на Студената война, като се говори, че задкулисно са ревизирали и Ялтенското следвоенно устройство в Европа.

След приемането си в ЕС през 2004 г. Малта е посрещала крале, кралици и президенти и е на фронтовата линия на миграционния поток от Северна Африка към Европа, както и активен участник в дебатите около него. Въпреки недоволството си от двудневните неволи, които трябва да изтърпят, много малтийци виждат в сегашната евро-африканска среща на върха поредната историческа възможност да покажат, че миниатюрната им държава е фактор, който не е за пренебрегване.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
Ей политик да си.Два дена в малта,хотели,хапване,пийване и хубави жени по стаите,до като нищем кризата с бежанците.С моите данаци ще се плаща това,с моите данаци ще се плаща на бежанците,с моите данаци се избиват хора в близкия изток,а аз блъскам на строежа и си мисля как да си платя наема.Но съм свободен,горд и ям нещо което прилича на хляб и кренвирши които приличат на месо.Напред другарио Туск,ние сме с теб.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или наркатко резюмирана зялата дълга статия - майнмуняците произвеждат деца и ги пращат в Европа, а тукашните мекушави гани нямат топки да спрат цялата тая *** едностранно.
2
6
 
1
 
! Отговори
Zlatno runo преди 8 години
Evropa kasa " da" na svobodno dvijenie na hora i capitali|..."proletarii ot vsichki strani, saediniavaite se" ....hem iska, hem ne i stiska...sto taka ma kizim?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари нема действайте!