Огромен ледник в Гренландия се топи бързо

Може да се повиши морското равнище с цели 50 см
13 ное 2015 13:57,
33
Огромен ледник в Гренландия се топи бързо
Снимка: Архив Reuters

Ледник в Североизточна Гренландия, с достатъчно обем, за да повиши морското равнище с 50 см, се спуска по-бързо към морето и се топи ускорено от няколко години, което може да дестабилизира и съседния ледник, съобщиха Ройтерс и АФП.

До 2000 г. ледникът Закарие Истрьом е бил стабилен, но оттогава губи по пет милиарда тона лед годишно. Така частта му, която плува в океана изчезва, като топенето се е утроило от 2012 г. От 2002 до 2014 г. плуващата платформа на ледника е намаляла с 95%.

Това бързо топене застрашава и друг голям ледник на север, предпазван засега от хълм.

"За пръв път виждаме огромен ледник в Северна Гренландия, един студен район, който досега не показваше промени, да губи ускорено маса", каза ръководителят на изследването Жереми Мужино от университета на Калифорния в Ървайн.

"Ледът се разпада и се образуват много айсберги, чието топене ще покачи морското равнище през следващите десетилетия", допълва той.

Ледникът е загубил 40 милиарда тона лед от 2003 г., като количеството може да се удвои. 40 милиарда тона покачват морското равнище с 0,1 мм.

Ако и двата наблюдавани за изследването ледници, които представляват 12 процента от леда в Гренландия, се разтопят напълно, равнището на океаните ще се покачи с 1 м.

"Ако имаме късмет, това ще отнеме няколко века", добави Мужино.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ви ви не *** мичката пайчина с тия заглавия, а? Що го не пуснете това след 2 века, та да има поне какво да се коментира бе *** безмозъчни, журналистически? След няколко века, да речем след 3-4, ако, ама акото мирише и цапа гащите, та АКО се случи, щело да си *** майката! Ами АКО НЕ?Оти ви го не фукнем мужду влакната?
22
0
 
17
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Уф съгласен съм и за много от тях има обяснения! Като преминаването на земята през плоскоста на галактиката! Попадането и в по запрашени области от пространството! Свръх масивни вулканични избухвания, увеличение на слънчевата активност, избухване на свръх нови, падане *** големи метеорити и др. Но Сега сме в ледников периоди и неща като гореописаните не се наблюдават! Или поне в последните 200 - 250 години! Но увеличаване на температурата има! Явно требе да се докаже, че не е виновен човека!?
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сметките са към края, досега са се разтопили 40 млрд., което покачва с 0.1 мм. Очаква се да се разтопят още 40 млрд. - повишение 0.1 мм. Или общо 0.2 мм, не знам откъде дойдоха тези 50 см.
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетете номер 4. Щом за елементарни сметки ни лъжат, които всеки може да си ги направи и да разбере, че го лъжат, представете си колко лъжат за неща, които ние така или иначе няма как да проверим и сме длъжни да вярваме на учени, които имат хиляди мотиви да казват откровени лъжи. Най-малктоо за да оправдаят работата си или да обслужат нечии интереси. Това е перфектна причина да се събират данъци. А там има мн лев, при това обществото няма да руптае, защото видите ли трябва да опазим ледниците
19
0
 
21
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Много преди човека да се появи изобщо на земята, е имало множество ледникови периоди, както и топли периоди. Така че това няма нищо общо с човека.
18
0
 
19
 
! Отговори
професора преди 8 години
Ето защо не е хубаво да се инвестира в Бургас и Варна.След 50 години морето ще ги залива частично.
17
0
 
18
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Уф да го кажем така! Ако това за което говориш като космически лъчи или да гама лъчите макар, че енергията на едните и другите е различна в порядъщи, но ако станат толкова че да повлияят на температурата на земята то тогава това ще ни е най-малкия проблем! Защото ще съсипят озона изцяло! Предполагам знаеш, че такива лъчи се наблюдават и не казвам, че в известна степен не влияят на климата на земята, но такива известни влияния има доста! и за увеличаване на тези лъчи не се е споменало! Така, че
16
0
 
21
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
От десетина години съдържанието на СО 2 в атмосферата се увеличава - плавно, но устойчиво. Т. нар. "учени" си блъскат главите и досега, каква е причината за това. И понеже работата отиваше на грандиозен скандал, взеха та трапосаха увеличението на човешкия фактор...Това е !Някои бая си забогатяха от тая легенда...
15
0
 
18
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Пич сега да обесня! Земята засега може да се затопли само по три начина! Освен ако не искаш да не нарушиш ЗЗЕ де, та единия е слънцето да почне да грее по-силно! Втория е ако земята измени орбитата си и се приближи до слънцето което е един вид първия начин и третия е да се увеличат парниковите газове в атмосферата, така, че получаваната от слънцето и деиноста на хората енергия да си остава на земята! Та ДОКАЗАНО е, че слънцето не грее повече и че земята не си е изменила орбитата! Сам мисли сега
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали от НАСА казаха че ледниковата шапка се увеличава в Арктика. Лъжат некадърните америшки тарикати.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продавам машина за създаване на изкуствени ледницинамалят годишно нивото на морското равнище а 2 метра
12
1
 
19
 
! Отговори
... преди 8 години
Супер супер супер! Скоро морето ке доде и до моя роден град! Боли ме фара за останалите важното е мото дупе да е на плажната ивица! Инак в глобани затопляния и други шменти капели не вярвам! Просто сичките тия ледници прочие гуина са решили да си се поратопят малко е такака за кеф!
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Венеция ще потъне !
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Евала!
9
1
 
21
 
! Отговори
Еди койси преди 8 години
Няма страшно.От 2016 като ни забранят печките на дърва и въглища,България ще спаси света...:)))
8
1
 
26
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Решение има!Излизаме на протест пред НС. Викаме против Политиците и мафията. Бойко излиза и казва че ще оправи нещата. Свиква МС и казва на министрите да измислят нещо защото с голи ръце иначе ще му се налага да спира ледника. Бъчварова вдига заплатите на полицията и те се свършват работата и спират ледника да не изчезне, а не сега като Галеви - дим да ги няма!
7
3
 
22
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
При уискито да, но тук говорим за ледник, а не за айсберг. Айсбергът е във водата, а ледникът е на сушата и при топене водата се излива в световния океан. Това е от физическа гл. т., но глобалното затопляне си остава мит. А ако има такова, то със сигурност не се дължи на нас, гарантирам го.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей такива статии как са ми смешни. Първо климатът на Земята никога не е бил постоянен и има топли и студени цикли. Дейността на човека оказва съвсем незначителен ефект. 90% от СО2 в атвомсферта се изхвърля от световния океан, без значение дали човека го има или не. Отделно СО2 е едва 1% от цялата атмосфера. Е, колко С02 трбява да се изхвърли, за да се получи парников ефект, който така усилено се прокламира и е пълен мит.Такова нещо като глобално затопляне няма или поне не е заради нас.
5
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато си пия уискито с лед, нивото му в чашата си остава същото, въпреки че с топи. Значи статията е невярна. Няма за какво да слушам учените.
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само може да повярва на тази статия.Малко сметки - Гренландия е 2 млн км2, световния океан е 400 млн км2, т.е. 200 пъти по-голям по площ.Т.е. за да се вдигне нивото на световния океан с 1м, трябва да се разтопи ледник с площта на Гренландия и височина 200 м. Така че за да стане това, трябва да се стопи цялата Гренландия барабар със скалите и почвата. Мислете малко, акто пишете статии, не говорете наизсут.Да не говорим, че на Гренландия едно време се отглеждали лозя.