Да не омазваме Близкия Изток с четката на екстремизма

ИД е вдигнала мерника на цивилизацията
17 ное 2015 18:00, Боряна Павлова
38
Да не омазваме Близкия Изток с четката на екстремизма
Наскоро ИД атакува и Палмира Снимка: архив Reuters

След като стана ясно, че отговорност за кървавия ад в Париж пое "Ислямска Държава", политиците започнаха да се опитват да си обяснят контекста на събитията. Джеб Буш, кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ, обяви, че атентатите са част от "организирани усилия да се унищожи западната цивилизация". Други видяха в атаките удар не само срещу Франция и Париж, а удар срещу западният начин на живот, пише Дейвид Шариатмадари в коментар във вестник "Гардиън".

Терористите със сигурност са вдигнали мерника на цивилизацията. Сеят хаос с убийствата си в град, известен с културата си, със смесените влияния, със свободата си. Атентатите бяха не просто срещу една от европейските столици, атентатите бяха срещу европейските ценности - начинът, по който хората избират да живеят и да се държат. Но е грешно да смятаме, че атаакта е само срещу "западната цивилизация".

Етимологията понякога подвежда. В случая обаче тя е поучителна. Думата цивилизация произлиза от латинското civis - гражданин. На арабски думата е madaniya - "да строиш градове". Казваме, че се "връщаме в цивилизацията", когато се прибираме в града от провинцията. Цивилизацията е това да живеем заедно, хората да обединяват ресурсите си, да си поделят едно и също пространство. Градовете функционират най-добре, когато хората са свободни да се движат необезпокоявано, да работят и играят, да учат и да бъдат забавлявани.

Цивилизацията е за животът в мир, хора, които обединяват усилията си.

"Ислямска държава" иска обратното. В нейната идеология има само един-единствен правилен начин. Религиозните малцинства са убивани или религията им е насилствено сменена. Страх, а не удоволствие. Временни убежища, а не градове.

Всичко това е една пародия не само на западната цивилизация, но и на източната. Истанбул, Кайро, АЛександрия, Бейрут, Багдад и Йерусалим са исторически пример за свободни градове. Места, където раси, култури и религии се смесват. В продължение на векове.

Затова е грешно да смятаме, че близкоизточната култура - и Исляма - се противят на градския живот. Всичко това е важно в контекста на атаките в Париж и нашият отговор. "Ислямска държава" не е враг само на Запада.

На първо място, това би омаловажи страданията на хората от Близкия изток, чиято кръв е върху ръцете на ИД. В четвъртък например 43 души, основно от шиитската част на Бейрут, бяха убити от атентатори самоубийци от ИД.
Това е град много по-привикнал към насилието от Париж, това все пак е посегателство срещу нормалния, цивилизован живот. Най-преките врагове на войнствените джихадисти са онези, сред които те живеят - мюсюлманите, християните, алауитите и язидите в Ирак и Сирия. 

Те може и години наред да са били лишавани от много от предимствата на цивилизацията - сигурност, свобода на сдружаване и на религията, при диктатури, окупации, граждански войни и под властта на "Ислямска държава". И те продължават да копнеят за живот именно с тези предимства.

На второ място, тази представа изкривява умението ни да разпознаваме правилните ни съюзници. Съществува голям риск да омажем с катран целия Близък изток с четката на екстремизма - въпреки че насилствената идеология на "Ислямска държава" е типична за региона и животът в него продължава в съвършено различно русло от нашия. Тук, на запад, това може да има за последица хората от арабски или мюсюлмански произход да бъдат обвинявани и тормозени.

Ако разглеждаме цивилизацията като споделена, глобална ценност, такава, каквато е възникнала по независим начин на много и различни места, можем да бъдем и по-ясни за това, което я задушава. "Ислямска държава" я задушава, а в различна степен и държавният пуританизъм на Саудитска Арабия, бруталността на Асад в Сирия, авторитаризмът на Сиси в Египет и ограниченията върху личната свобода в Иран. Но съществува ли някакъв неопределен антицивилизационен аспект в близкоизточния начин на мислене? Не.

Ще има ожесточени дебати за това как да реагираме на тези предизвикателства. Някои добронамерени действия несъмнено ще влошат нещата.

Но нека бъде ясно едно - "Ислямска държава" мрази цивилизацията навсякъде, където я вижда, не само на Запад.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ правителство , иска да намали действията на Франция , относно обявената от тях " война на И.Д ".
Франция сериозно иска да се заеме с И.Д и затова преговаря с Русия за съвместни нападения !
Кери се оказва в Париж
2 пъти , да доказва колко Америка е приятел на Франция и стои зад нея да й помага . Трябва да остават Франция да действа без Американските ценности и ще успее.
Иначе Америка иска борбата с ИД да е бавно и да се приемат бежанци .
Американския народ също не иска мюсолманите- бежанц
15
0
 
3
 
! Отговори
Християнка до 25 преди 3 години
До 25
Тоз пък, суфите нямат абсолютно нищо общо със сунити и пророци като Мухамед. Суфизмът се смята като религия отделена от исляма, и в превод означава Религията на любовта. Но и тя като будизма не е приета от мюсюлманската религия.
Като малки, вероятно повечето, сме чели приказки за дервишите. ;) Моля те, не бъркай понятията, при това толкова нелепо.
14
3
 
5
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Тази статия е абсолютно промиване на мозъци! ИД е рожба на противоборството м-у великите сили ,а не нещо паднало от небето и желаещо смърта на т.н. цивилизация. САЩ дълго толерираха ИД защото тя бе враг на Асад. И изобщо САЩ са заплаха за света!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се е чуло преди Големия Взрив?
Алах Акбарррр.
12
0
 
0
 
! Отговори
Ник преди 3 години
До демокранта
Не е и чак толкова лесно. Ислямска държава е все едно Християнска за нас и така, заблуждават и обединяват много държави на тяхна страна. Има много богати страни като Саудитска Арабия които могат да се вдигнат и Пакистан най вероятно е ядрена сила. 23% или 1.6 млд. от населението на земята проповядва ислям.
11
1
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
....,,бруталноста на Асад'' ..да трепе терористите.???..Ах ,че лош тоя Асад..
10
2
 
8
 
! Отговори
фен на starcraft 2 преди 3 години
Разговор между мъртъв джихадист-камикадзе и Аллах:
Джихадистът: Боже, в Седемте Рая ли съм?
Аллах: Да.
Джихадистът: Когато се самовзривих, убих около 100 души, така че искам 100 жени.
Аллах: Съжалявам, нямаме на разположение!
Джихадистът: Охо, така ли!?
"Джихадистът вади автомат и застрелва Аллах"
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го замазвайте с четка . Оставете ги да си живеят както са си избрали. Може би " Диктаторите " според Запада , знаят как да ги държат мирни !
Защо им налагате някаква " демокрация", което е повод за " Арабската Пролет" Въоръжаваш някакви бунтовници-престъпници - които след това започват да тероризират , избиват - всички , които не са като тях и налагат техни правила на терор ! Къде отиде демократичния Близък Изток ? Настана терор и една безкрайна война , която ще я пренесат в Европа !
8
0
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 3 години
Добра статия. За да смажем ИД, нека и стотиците хиляди млади мъже от Близкия Изток, пиещи
кафе и чай в Берлин, Хамбург и Мюнхен, да бъдат изпратени на фронта, въоръжени и обучени там на место, да покажат, че са способни да освободят Сирия и Ирак от чумата ИД. Естествено с помоща на ЕС и Русия.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Повече от 1 млн бежанци от Сирия са се завърнали у дома след началото на военните действия на Русия в Сирия". - /Ибрахим Наоваф, руководител на Съвет на сирийските студенти/
6
2
 
16
 
! Отговори
SD преди 3 години
Вярно . Трябва да обърнем поглед кам САЩ -родината на екстремизма .
5
2
 
9
 
! Отговори
нн преди 3 години
Исляма е най-коварната религия. Насажда у вярващите схващането, че всички мюсюлмани са братя и че основно е вярата, шериата, а после е държавата. Неверниците да се убиват. Така, независимо дали си в Пакистан, Египет, Либия, Тунис, Индонезия, Франция и т.н., щом си мюсюлманин трябва да изпълняваш заповедите на религията. Това е опасното и силата на исляма.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ИД ще бъде омазн с още повече бомби.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, малко й остана на ИД. Днес руснаците сипят огън и жупел върху гадовете!
2
1
 
18
 
! Отговори
хм преди 3 години
Абе то и САЩ ликвидираха на практика Ал Кайда ама на появи се ИДИЛ.Тия се хранят от нашата алчност и простотия .Слд Идил ще се заговори за Боко Харам ,какво става в Африка не е за описване.Там трагедията е по -голяма.
1
2
 
24
 
! Отговори
факт преди 3 години
САМО ВИСОКА ЕВРОПЕЙСКА СТЕНА Е НУЖНО ДА СЕ ИЗГРАДИ СРЕЩУ ИСЛЯМИСТИТЕ , И ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ НИКОГА ПОВЕЧЕ !