Световният ред е остарял, смята Кисинджър

Западът и Русия да се обединят, за да съкрушат ИД
17 ное 2015 22:15,
52
Световният ред е остарял, смята Кисинджър
Снимка: Twitter

Европа и САЩ трябва да работят заедно с Русия, за да победят "Ислямска държава", тъй като е в интерес на всички да се спрат радикалните ислямски движения преди те да станат екзистенциална заплаха, смята бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

След като позволи на САЩ да доминира в Близкия Изток повече от 30 години, Русия насочи поглед към региона, защото възхода на радикални ислямски движения заплаши вътрешната стабилност на страната.

"Русия се опитва да предотврати възхода и обединението на заплахата от радикален ислям и в този аспект руските цели, развити самостоятелно, са паралелни с нашите", твърди Кисинджър. "Виждам една възможност - всъщност, дори възможност, да изгладим различията си с Русия."

Това коментира Кисинджър на Глобален форум за сигурност, организиран във Вашингтон вчера, съобщава "RussiaToday". Неговата поява там е била планирана месеци предварително и по план той е трябвало да говори основно за ядрената сделка с Иран, но в крайна сметка Кисинджър обръща повече внимание на предизвикателствата пред САЩ и Европа пред развиването на стратегия за справяне с "Ислямска държава".

Той подчерта, че докато наистина Париж се изправя пред събития, които Ню Йорк, Лондон и Мадрид преживяха в годините след 2001 година, необикновената жестокост на нападенията в Париж ги отличават.

Онова, което прави "Ислямска държава" толкова опасна, обясни Кисинджър, е фактът, че тя игнорира националните граници и като цяло отрича целия международен ред. Методите, които използват, "в шокиращата им бруталност, са предназначени да демонстрират колко неприложима е според тях съществуващата система", допълва Кисинджър.

Европа сега трябва да реши за какво се бори и дали иска да участва като активен член на Западното общество за справяне с онова, което Кисинджър описва като "фундаментално предизвикателство" пред Западните ценности, под формата на джихад.

Текущата криза в Близкия Изток е комбинация от три различни конфликта, обясни Кисинджър. Онова, което започна като напрежение между хората и управляващите прерастна в етническа и религиозна война, обясни той. В резултат избухналите граждански войни прерастват в международни конфликти и надскачат държавните граници. Съществуването на недържавни структури, като "Ислямска държава" и Ал-Кайда представляват предизвикателство пред международния ред.

Едно от решенията, според Кисинджър, е да се преосмислят границите в Близкия Изток, но да се "направи това по мирен начин е огромно предизвикателство", предупреждава Кисинджър. "Вкопчили сме се в система, съставена от западните лидери преди 150 години", заяви той.  Световните сили, заедно с регионалните лидери, вероятно могат да се съгласят на система, която "реконструира държавите, които все още имат живот в себе си", обяснява дипломатът.

Онова, което западните политици трябва да направят сега е да се съгласят за характера на проблема и да решат как може да се разреши той, смята Кисинджър. "Вместо да повтарят слоганите, които ни вкараха в тази ситуация", завършва дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** зверовете са тея, за няколко капки петрол са готови да затрият нации и да унищожат държави...мн се радвам, че на Балканите нямаме петрол, иначе не ми се мисли
34
0
 
1
 
! Отговори
do Одисей 1 преди 8 години
гугълни Golan Heights и да видиш дали петролът е само в морето преди да се обясняваш, кой е чуе и кой е недочул....но кой ли те слуша теб
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Samo Putin Rusia Mogat da se spravat d teroristite nikoi Dr USA saschto ne napada a samo Akali dava. A i pre4i na Putin da gi smajat tia ubiizi teroristi
32
0
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Накрая всичко опира до това,че САЩ нямат никакви задръжки да използват всякакви *** за постигане на целите си,а ако такива липсват-ги създава!Там са дълбоките корени на проблема!Обаче последното им чудовище-ИД съвсем излезе от контрол!Не знам точно какъв е бил първоначалният сценарий,но явно вече не се кара по него!Иначе в действията на ИД си личи холивудския замах-ефектни сцени,исторически и библейски препратки,просто прозира истината че цялата тая работа е измислена не от прости хора!
31
2
 
2
 
! Отговори
Западът преди 8 години
Големият проблем пред запада е следният.Светът днес се управлява от три стълба.Политическа власт - Вашингтон ,духовна власт- Ватикана,спорт .Исляма закупува постепенно спорта и се е насочил и към политическата власт .Третият стълб на Ватикана ще е без значение ,когато завладеят политическия стълб. Затова и западът е така изплашен и реагира някак конфузно .
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблем - реакция - решение. Старата изпитана тактика. Елита иска да проведе определена политика, на първо време явно непопулярна. Създава се проблем, който предизвиква реакцията и страха на населението и след това му се предлага решението, което е провеждането на предварително намислената политика. И така постепенно си идваме на думата - световния ред е остарял, т.е. Новият световен ред *** на вратата ни. На националните държави и свободните общества дните са преброени. Дупе да ни е яко.
29
0
 
7
 
! Отговори
bg преди 8 години
Това,че трябва да има промяна отдавна го дъвчем по сайтовете.Волен не е открил топлата вода.Само,че интересите на капитала са други.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pak sas pod saznanieto si tezi amerikanvi da prelapat ne6to.evropeicite triabva da go osaznaiat 4e tozi golemia im go natresaha to4no te al4nite amerikanci
27
5
 
7
 
! Отговори
мъдьо ташкофф преди 8 години
Ми нали гащите са ти все мокри гн какъв беше Кисенджър. Ха гледаи си старините, нени занимаваи с изветрелите ти мисли.
26
5
 
23
 
! Отговори
Бултрас преди 8 години
На срещата в Ялта бяха взети стратегически решения.Но Труман не изпълни обещанията на Рузвелт.Това доведе света до разделяне.Създаване на Израел,Берлинската стена,Иран,Афганистан,Ирак.Как да се има доверие на американските ешкеназита.
25
1
 
3
 
! Отговори
Джимбо преди 8 години
До 32Алекс Джоунс е агент провокатор, не го слушай.
24
5
 
22
 
! Отговори
Някой преди 8 години
През втората световна ХАМЕРИКА И ЗАПАДА ,САМО ГЛЕДАХА!! Русия даде невероятно много жертви! А те си приписаха победата над хитлеристка германия! Сега отново гледат и чакат!!!
23
2
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 30Ако това отговаря на руските интереси, защо да не ги загроби. Това е основния проблем на западните общества, мерят успеха с личното благоденствие, а не с общественото, националното.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ауу колко двузначно. Световният ред е остарял - да се подразбира нуждаем се от нов ! Напомня ли ви нещо... Случаеност ? Не мислъ.. It's show time guys
21
3
 
30
 
! Отговори
Джак преди 8 години
И тоя е пионка на сатанинския нов световен ред, но поне има достатъчно ум в главата да каже "да спрат да повтарят слоганите" на толерастията.
20
1
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
До Киселинджър @17Момче, ти не пишеше ли и в Инвестор същите глупости? Тоя Инджев Ви побърка всичките!
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Путин реши да "свали гащите" на юдеою масоните и да каже цялата истина ще го призня за нашия човек но по всичко изглежда че отново ще се спазарят и както винаги се случва, след време юдео масоните ще му зябият нож в гърба. Те просто са си под'леци
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дааа,наистина да се преосмислят границите,но не според терористичния проект Велик"Израел"но според обещанието на Франция и Великобритания (които започнаха Втората световна война) да се създаде една голяма арабска държава Сирия,която излъгаха защото си продадоха душите(лидерите,не народите им)и да се разформирова по МИРЕН НАЧИН"ИЗРАЕЛ"в една държава под закони на цивилизацията с еднакви права за всички и с разделение на религията т.е.талмуда и кабалата от законите.
17
8
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
18 Голямото количество петрол е в морето , не е в Сирия , чул си нещо и ти но не си го доразбрал
16
12
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
21 Интересно от къде си взел никнейма си щом не са великиМежду другото Америка е прекроявала граници в наша полза да ти кажа ако не знаеш