Европол: Вероятни са нови терористични атаки в Европа!

5000 европейци от пет страни са пътували до сирийския фронт
Обновена: 19 ное 2015 13:14 | 19 ное 2015 12:17, Елка Василева
46
Европол: Вероятни са нови терористични атаки в Европа!
Снимка: архив, Reuters

Нови терористични нападения в Европа са вероятни, има много сериозно повишаване на терористичната заплаха на континента, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той добави, че европейската полицейска служба разполага с данни, че 10 000 души са заподозрени като "чуждестранни бойци" в Сирия и Ирак.

Уейнрайт отбеляза, че от тази бройка 2000 са потвърдените чуждестранни бойци.

Още по темата

Европол разполага с данни за 5000 европейци, които са пътували до сирийския фронт. Те произхождат от пет държави от ЕС.

Службата има информация за 28 000 души, замесени в незаконна търговия с оръжие.

Уейнрайт определи като ключов въпрос в борбата с тероризма обмена на информация на международно равнище. По неговите думи е необходимо Шенгенската информационна система да бъде подобрена. Държавите трябва да бъдат насърчени да споделят антитерористичните си данни, посочи той.

Директорът на Европол отбеляза, че след нападенията от 2008 г. в Мумбай европейските служби са се опасявали, че подобен сценарий ще бъде приложен отново.

По неговите думи атентатите в Париж от 13 ноември и свалянето на руския самолет над Синай дни по-рано са ясно изявление на "Ислямска държава", че може да нанася удари в международен мащаб.

Представител на председателството на Съвета на ЕС съобщи, че на утрешното извънредно заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи ще бъдат обсъдени оперативни, а не политически мерки за борба с тероризма. По неговите думи засега обменът на разузнавателни данни не е на необходимото равнище.

Министрите ще обсъдят въвеждането на единен регистър за пътниците по въздух, както и за подобряване на обмена на данни на финансовото разузнаване. Те ще разгледат предложените от Европейската комисия допълнителни мерки за контрол над продажбата и употребата на огнестрелни оръжия.

На утрешното заседание ще бъдат обсъдени въпросите за въвеждането на постоянен и координиран контрол по външните граници на ЕС. Министрите ще разговарят и за уеднаквяването на наказателното право по въпроса за радикализацията.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен тези там в Ирак и Сирия са некакво изостнало нечовешко племе Роми без националност и религия и понеже там най-близката Религия е Ислям и съответно бум-тряс в Исляма
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пратете ги при янко ваташки да пеят доко доко
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да кажа на Интерпол,че вероятно ще има нови атаки,но няма да са веднага.Ще изчакат да се успокоим и пак ще ни подпукат.Лошото е,че са навсякъде.Ако бяха локализирани на едно място щеше да е лесно,а сега не знам,не знам.Европа плати и ще плаща скъпо за своята толерантност и либерален режим.Тези хора са коренно различни от нас и нямат никакво желание да се променят.Те живеят в анклави със своите си бит и култура,имена,а тяхната инеграция е кауза пердута.
16
2
 
5
 
! Отговори
от 26 преди 8 години
До Питаща - "Крайно време е да си извадите главите от задните части"=========Отлично формулирано, но това не се ли отнася в най-голяма степен към българските европейци, които вече 26 години се страхуват да си извадите главите от задните части, защото са уверени, че вътре е по-топло и по-комфортно.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайте филма "1984", направен е по книгата. И тука става същото. Налагат се разни псевдоценности и за да се отнеме свободата на хората. Толкова си свободен да кажеш какво мислиш, че даже могат да те подведат под отговорност.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
5000 европейци от пет страни не само са пътували до сирийския фронт, но са се били на страната на международните терористични групировки в инвазията срещу легитимното правителство на Асад.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 23 ТЕ ЧЕ СА УСПЕШНИ -УСПЕШНИ СА. НО АКО ШАТИТЕ НЕ БЯХА ДРЕМАЛИ ТАМ 4 Г (БАРАБАР С АНГЛ. ДОБРОВОЛЦИ КОИТО ДОРИ НЕ СА БИЛИ ВОЕННИ) ТО ИД НЯМАШЕ ДА СЕ РАЗПЛОДЯТ ТОЛКОВА...ТИ ДА НЕ ИСКАШ ЗА 4 М РУСНАЦИТЕ ДА ЛИКВИДИРАТ ТОВА КОЕТО СЕ Е НАСЪБРАЛО ЗА 4 ГОДИНИ... НО ВЧЕРА СИРИЙЦИТЕ В АЛЕПО МАЙ ДОРИ СА ТАНЦУВАЛИ -ЦЕЛИЯТ ПЛОЩАД Е БИЛ ЗАЛЯТ ОТ ХОРАТА . ЕДНА ЖЕНА В ЕФИР "НИЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 4 Г И ПОЛОВИНА СЕ СМЕЕМ И ТАНЦУВАМЕ. РУСИЯ БЛАГОДАРИМ ТИ"... АМИ ТОВА Е
12
2
 
3
 
! Отговори
Гледайтетова преди 8 години
dunavmost.bg/World/Video/32483-tozi-klip-nyama-da-sashtestvuva-dalgo-gledaite-go
11
5
 
1
 
! Отговори
маке преди 8 години
ного ви здраве от наздраве
10
2
 
21
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
Тези 5000 бойци не са европейци те са си араби, които са живяли в Европа, но това не ги прави европейци....омръзна ми, да ни втълпявате тези глупости.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ламтежа за пари, ще погуби света. То не бяха революции, то не беше чудо! Сега ще го отнесе Европа, заради САЩ. И те по техен модел пропуснаха да се спрат. Сега какво чипове, ГМО, войници и роби... Европейското колониално блато се разпада още преди да е изградено, защото не може всички да са равни. Някакъв световен колониален комунизъм.
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С това информационно затъмнение и постоянни публикации за нови актове ми се чини, че целта е татален контрол и отнемане на доста граждански свободи под предлог, че ще ни защитават. Бдете и не се зомбирайте.
7
8
 
7
 
! Отговори
Юнкер преди 8 години
Не правете прилика между бежанци и терористи едните нямат нищо общо с другите
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ще кажат за законната търговия с оръжие ?Или тя няма нищо общо с тероризма...
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A не бе!При положение, че си отишъл при някакви, хора които си живеят по свой си начин, ползваш им ресурсите, постоянно им сменяш диктаторите, ако не са ти удобни, налагаш им свои правила и очакваш да те аплодират.На всичкото отгоре ги каниш да дойдат, но ти да им контролираш живота по твойте правила.Помните ли Катуница?Футболни фенове заклеймявани като гамени взеха инициативата, вследствие на овчедушието на всякакви институции.И в този случай най-примитивните вземат властта. Европа си ОТИВА!
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умните хора по света казаха ,че всичко е кьор фишек ! Жалко за невинните жертви !
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да не е така, важното е хората да живеят в страх и ужас! По -лесно се манипулират !
2
2
 
17
 
! Отговори
Антоний Тодоров преди 8 години
Аз съм Шарли по 5 на ден ,сутрин и вечер Марсилезата и така ще се спасим от тероризма.
1
4
 
27
 
! Отговори
офф топик преди 8 години
Да бе?!?! ВЕрно ли са "вероятни"?Какво прозрение,как стигнахте до него?Никой не се беше сетил !