Режимът на тока в Крим форсира руския енергиен мост

Вътрешните мощности задоволяват едва 30% от потребностите
23 ное 2015 09:28,
158
Режимът на тока в Крим форсира руския енергиен мост
Снимка: Reuters, архив

Прекъснатите доставки на ток от Украйна за Крим може да активизират строежа на руски енергиен мост до полуострова, прогнозира "Комерсант".

Според украински и руски източници, цитирани в печата, кризата с тока в анексирания от Русия Крим, започнала в петък, се дължи на саботаж на далекопроводи с високо напрежение. Властите разработват график за режим на тока и водата, отбелязва "Комсомолская правда". Още никой не е поел отговорност за взривяването на далекопроводните опори, посочва "РБК дейли".

Вътрешните мощности могат да задоволят само 20-30 на сто от потребностите на Крим и в най-близко време предстои токът там да бъде изключван за по девет часа. Вчера бе изключено парното, а в градовете имаше проблеми с мобилните връзки, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Още по темата

Русия има готовност да задейства първия етап от енергийния мост за Крим, прокарван от Краснодарски край, още преди Нова година, когато е пусковата дата, заяви в петък шефът на енергийното министерство Александър Новак, цитиран в материала. 

До 2016 г. подаваната мощност се очаква да нарасне двойно - от 400 на 800 мегавата при обща потребност 1200 мегавата. За 2018 г. Москва планира да построи нови мощности от 940 мегавата. Вчера обаче местните власти в Крим заявиха, че след експлозиите на далекопроводите разполагат с най-много 600.

За украинските енергетици всичко това може да означава скорошна загуба на кримския пазар, който само през деветте месеца на т. г. им донесе почти 12 милиона долара, добавя "Комерсант".

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов обяви днешния ден - 23 ноември, за почивен във връзка със ситуацията с електроснабдяването на полуострова, информира "Новая газета". Това обаче не важи за държавните и общинските служители. Вчера кримските власти признаха, че полуостровът няма достатъчно ресурси за пълно възстановяване на електроподаването.

Извънредното положение, обявено в двата нови руски региона Крим и Севастопол, ще продължи според "Новие известия" най-малко до вторник. Междувременно полуостровът не е застрашен от недостиг на храна; големите търговски вериги са се подготвили за режима, уверява "Росийская газета". Мениджър на една от тях обяснява, че хладилниците й се поддържат с дизелови генератори.

Украинският президент Петро Порошенко и премиерът Арсений Яценюк още не са коментирали ситуацията, отбелязва "РБК дейли". Според "Независимая газета", става дума за "добре планирана акция", в която са замесени "не само бойци на т. нар. меджлис на кримските татари и украински националисти, но и законните власти в Киев, спецслужби от САЩ, а също и представители на радикални ислямистки организации, водещи борба срещу Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Сега нека Москва да спре кранчето на газта за Киев ! Да видим кой кого плаши.
106
1
 
0
 
! Отговори
ВИК "Крим" преди 8 години
Работим 24/7 за въстановяване на водоснабдяването в Крим. Пусковия срок е 12.04.2018 година.За нуждите на хората има подвижни водоснабдителни станции (водоноски). Заповядайте с кофи и туби на всеки пункт !
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 131Че не си наясно с историята е повече от явно! По ред: да си чувал за "Брусиловския пробив"? Това е единствен пробив, осъществен през ПСВ от руския ген. Брусилов!Какво да говорим за ВСВ - чети писмата на Чърчил до Сталин!За разгрома на Квантунската армия въобще да не споменавам!И последно: пише се "капитУлирам", "помощТа" и т.н.Учи се!
104
7
 
1
 
! Отговори
Хилари преди 8 години
Драги дрОгари. Опиянени сте от някаква мечта пак да ходите на море по два пъти в годината, билетчето да е 6 ст. заплатите да са 200 лв. а вие да работите реално за 100, като през останалото време скатавате и крадете. Няма как да стане, някой трябва да плаща сметката а СССР го няма и няма да го има. Посипете си главите с пепел и спрете да ползвате гадната свобода на словото тук и гадните американски технологии, като интернет, мобилни у-ва и пр.Русия е мегакапиталист, това не е СССР.
103
0
 
4
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
До 129"Упадъкът на България след заробването и от СССР последните 70 г. е страшен!"А още по-сташно е когато човек разбере за упадъкът в безличната ти робска глава (тиква)!
102
7
 
2
 
! Отговори
Крим 2015 руский мир преди 8 години
В Крыму полный ПИПЕЦ! Могу вам рассказать про Ялту, там полный армагедон: ни света, ни воды, ни отопления, причем везде, от ментовки, до ресторанов и магазинов. Мобильная не работает, городские телефоны тоже. БЕНЗИН и солярка на заправках не отпускается.Сегодня ялтинцы увидели, как будет выглядеть их быт, когда УКРАИНА отключает полуостров.Ребята, к обеду завыли самые стойкие путиноиды.Ялта добро пожаловать в АД!!!!!!Ялтинцы вы так просили с путлеровскими знаменами ЭТОГО АДА, вы его получили...
101
8
 
3
 
! Отговори
Апел преди 8 години
Товаришчи русофили, купувайте елекро-генератори на бензин и нафта и пращайта по DHL в Крим, недейте крийте рублите по дюшеците. Сега се връщам от Практикер където имаше изобилие от генератори. Попитах "Колко генератора, продадохте днес?" Нито един. Срамота, срамота товаришчи русофили, никаква солидарност с ваште страдащи братя. Само с вербална подкрепа Русия никога няма да победи САЩ, необходима е и вашата помощ.
100
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Упадъкът на България след заробването и от СССР последните 70 г. е страшен!МНОГО ПОКОЛЕНИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗТЪРПЯТ ЛИШЕНИЯ И МИЗЕРИЯ, ДОКАТО СЕ ОТЪРСИМ ОТ ПОРОЦИТЕ НА УШАНКИТЕ!
99
7
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 8 години
Тъпчо, тъпчо- Украйна е имало много векове преди Германката Екатерина да придаде що-годе вид на т.н." държава''-Русия, но Русия съвсем скоро, с темповете с които се движи, ще прави компания на СССР в историята.
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 123какво си пил?
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 120 ама народа не гладуваше ...и беше обучен ...имахме заводи фабрики така че това което комунистите направиха за 45 години ....за последните 30 не межете да го разрушите ...демократи и либерали ! освен да се продавате на Американците за стотинки за друго не ставате !Заради подобни демократи и либерали българия сега е американски васал !
96
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Киев никогa не е бил руски, по простaтa причинa че когaто НОРМAНИТЕ СЪЗДAВAТ РУС, никaквa русия НЕ Е ИМAЛО.Рус е име нa нормaнско племе...свести се aтрофирaли сa ти вaжни оргaни, вкл. мозъкa...руснaците реaлно крaдaт история кaто мaкедонците, зaщото нямaт своя
95
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обективно погледнато, украинците са далеч по-цивилизовани от руснаците, тъй като са европейци.Дивите племена на изток от Европа имат малко "легиращ" елемент от северните народи, но в общи линии преобладава тъпотата и неконтролируемата склонност към алкохолизъм. Що се отнася до термина "руска нация" , такава не съществува-Дори самите руснаци нямат претенция.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 100ОТКЪДЕ ИЗПЪЛЗЯ ПЪК ТИ? ИЗПРАТИ ТЕЗИ РЕЧИ НА ПЛЕВНЬО -ЩЕ СЕ ПАСНЕТЕ...САМО ЧЕ ИМА ЕДНО "НО" И ВЪПРОС " ВИЖДАЛ ЛИ СИ КАК ЕДНО МАЛКО КУЧЕНЦЕ ДА ДЖАВКА СРЕЩУ ЕДИН ГОЛЯМ ПЕС?" НАЛИ Е СМЕШНО? ТАКА И ТИ СИ...АЗ ЗАТОВА СИ ТРАЯ...
93
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 117то ак не знаеш те Украинците от 1 година налагат санций на Русия ...и кво му е смелото ?И ние българите налагаме санкций на русия ...и кво Южен поток стана Турски ...даже Еврокомисията го одобри!
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименУкрайна нищо не може да обсъжда. Не е в състояние, нали разбираш, защото такава държава няма...
91
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Укрaйнa обсъждa нaлaгaнето нa нови сaнкции нa русия, БРAВО ХРAБЪР НAРОД!
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПървата руска държава е със столица Киев- Киевска Рус, основана от Юрий Долгоруки. Киев е руски.
89
1
 
2
 
! Отговори
Ушан преди 8 години
На третата водка съм с рибка....до сега с Путин сме превзели Мексико и се насочваме към Флорида..наапраО Ши ги убииим Ейй !!!
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА кой умен мозък може да остави цивилни хора, бебета и старци без ток да умират? Това ще да е един много умен и хуманоиден тексаски мозък.