Саудитска Арабия и Катар – важните за Турция

Безлов: Голямото сътресение за Русия е цената на петрола!
Обновена: 27 ное 2015 11:38 | 27 ное 2015 11:37, Анисия Иванова
68
Саудитска Арабия и Катар – важните за Турция
Снимка: БТА

Турция е големият вносител от Русия, а не обратното и в този смисъл Турция е много важен партньор, каза главният експерт на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на национална телевизия Bulgarian ON AIR.

Газ и нефт са основният износ от Русия, а газовият пазар на Турция е втори по големина след германския. Голямата заплаха за Русия идва от Турция, защото оттам минава трасето на газа от Азербайджан. Но най-сериозната заплаха е от Иран, която е втора по износ на газ, обясни Безлов.

Той обясни, че Саудитска Арабия и Катар са по-важни партньори за Турция, отколкото Русия. Той посочи, че конфликтът в Сирия до голяма степен се дължи на резултата от влиянията на тези страни.

"Голямото сътресение, което се случва за Русия, не е западното ембарго, а цената на петрола. А той стигна тази цена именно заради Саудитска Арабия", поясни Безлов.

Големият конфликт, зад който седи включително и Турция, е Кавказ. Всички тези държави се опитват да вземат старите руски територии там, които са много важни за Русия и окобено Казахстан

По негови думи възелът в Близкия Изток е свързан и с Кавказ, а големият въпрос на Русия е дали тя може да бъде достатъчно конкурентна при тези ниски цени на петрола.

Тихомир Безлов коментира свалянето на руския самолет Су-24. Той посочи, че зоните, в които е изпълнявал мисия бомбардировачът, са най-важни за Турция.

"Цялото влияние срещу Асад минава през турската граница. По този начин Русия се опитва да разруши тази коалиция между Турция, Саудитска Арабия и Запада. Свалянето на самолета е политическо решение. Аз съм сигурен, че Давутоглу не го е взел без Ердоган", обясни Безлов. По думите му затварянето на туската граница ще реши частично бежанския проблем.

Той смята, че поведението на Турция е ключово и по отношение на бежанската криза. По негови думи затварянето на турската граница само частично ще спре бежанския поток от Сирия. Турция приюти 2 млн. бежанци, които ще имат отворен коридор към Европа през Балканите.

Според него общественото мнение на българите се променя. Наблюдава се промяна в нагласите след Белене и "Южен поток", заяви Безлов. Българите са станали по-западно ориентирани след замразяването на "Южен поток", смята той.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
19 - ти там ли беше да видиш, че руснаците са го свалили, йордек? На цяла европа и на цял свят им бяха показани доказателства и от независими експерти, че самолета е свален от украйнските мафиоти, поделящи страната по между си....само такива като теб, с глави завряни в *** си дупки плямпат глупости....
44
0
 
0
 
! Отговори
disappear преди 8 години
Не знам *** ли е или извънземно,но забележете тънкият детайл от словоизлиянието му:турската икономика не е икономическо чудо,просто консервативните арабски икономики изкупуваха хамериканските и западните инвестиции....
43
0
 
8
 
! Отговори
До Тулски преди 8 години
Никaк не е прикрит, явен си е нaпрaво.
42
0
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
До anonimen Етилена се прави от бензин.Може би се има предвид полиетилен и други пластмаси :)
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безлов, не лъжи стокооборотът е такъв, че Турция е големият износител, а не Русия!Навсякъде в Русия сега изхвърлят турските стоки.
40
1
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Спрят ли руснаците да купуват турска селскостопанска продукция, консерви и ширпотреб (дрехи, обувки и т.н;) турската икономика ще изпадне в дълбока криза. Оттам нататък е достатъчно да им врътнат и газовото кранче за пълно щастие.
39
5
 
18
 
! Отговори
Супер! преди 8 години
Безлов, забравих началото на анализа ти. Но последния пасаж направо изби рибата, т.е. заслужи си парите от спонсора! Иначе, ако направим едно проучване на нагласите на българите, кантара ще натежи доста в обратна на посочената от теб посока. Като теб биха гласували само щатните ***, а не смятам че той може да купи цял народ - купува само продажниците.
38
19
 
3
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Накратко: Мужикистан и кремлинското хипофизно джудже духат супата отвсякъде!:) Ама важното е, че "Кримнаш!:)))хахахха
37
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Ваденето на газ от морето на големи дълбочини го оскъпява с около 50-60 долара за 1000 кубометра, същото се отнася и за шистовия газ - така че това са находища със съмнителна рентабилност при ниски международни цени на газа и петрола. Но тези ниски цени на газа и петрола са изгодни за възстановяване на световната икономика. И т.н.
36
1
 
25
 
! Отговори
матросчето преди 8 години
Добър анализ в коментара,с една малка грешка, но тя е заради - америка за България - западната ориентация на българите - какво друго очаквате, след като бяха затворени 2000 завода и фабрики, стоят там и ронят сълзи, не е лесно да си слуга в чужда страна и винаги чужд. За това, бъдещето е на тази партия , която възстанови индустрията на България, независимо с чия помощ, не е късно имаме достатъчно човешки потенциал.
35
1
 
7
 
! Отговори
КЮРДИСТАН преди 8 години
ще е новата държава в АНАДОЛА
34
2
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Някои сочат иранския газ като алтернатива на руския - това е смехотворно и значи Европа да изпадне в критична зависимост от Иран. От друга страна относителната близост на Иран до огромния индийски и китайски енергийни пазари дават на Иран по отношение на газа колосални перспективи в тази посока в бъдеще...
33
9
 
5
 
! Отговори
43 преди 8 години
новите находища в източното средиземноморие са за над 4 трилиона куб метра. последното открито до египет е 800 милиона. предстоят лоши дни за държавата бензиностанция и по добри за нас и други държави от района
32
2
 
6
 
! Отговори
ТЪРСИ СЕ ЕРДОГАН преди 8 години
и ПРИЯТЕЛИТЕ МУ у нас. ОБВИНЯВА СЕ в ТЕРОРИЗЪМ и ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПовечето ислямисти са от Франция Германия и Англия.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
средната себестойност на барел петрол в русия е 17 долара,в саудитска арабия кувейт катар-9 долар, в ирак -7 долара. ясно е кой ще издържи повече
29
5
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Дали чрез Северен поток 2, дали чрез Южен поток, дали чрез Ямал 2, дали по маршрут през Иран, Кюрдистан и Сирия - руския газ ще стига до Европа и до Средиземноморския свят.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в астрахан и волгоград съществуват центрове за наемане и изпращане на джихадисти от русия към сирия
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Тези приказки..."Това, а не религията са основните причини по тези земи да има чуждо присъствие и конфликти."Защо няма чуждо присъствие в Канада?
26
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Цена на петрола от 50 до 70 долара за барел не е сътресение, а една нормална и добра цена. Това, което трябва да направи Русия е създаването, например, на крупнотожни производства на етилен и хелий от газ - т.е. не износ на суровини, а промяна към износ на продукти проиведени от тези суровини. Това определено ще се случи до десет години.