Супербогаташите още по-богати

Ето я и класацията на швейцарското списание "Билан"
27 ное 2015 22:35, Петя Славова
39
Супербогаташите още по-богати
Снимка: архив, Reuters

Членовете на избрания клуб от 300 супербогати хора в Швейцария, сред които е певицата Тина Търнър и наследниците на Гучи (Gucci), са увеличили състоянието си през 2015 година въпреки трусовете на борсата. Това сочи годишното изследване на швейцарското икономическо списание "Билан", цитирано от Франс прес.

Седмичникът е пресметнал, че общото състояние на тези заможни хора се е увеличило с 6 милиарда шв. франка (5,5 милиарда евро или 5,9 милиарда долара), за да достигне рекордните 595 милиарда франка (547 милиарда евро или 581 милиарда долара), пише БТА.

"Условията за най-богатите хора не бяха от най-добрите тази година", пише списанието. То уточнява, че това не им е попречило да забогатеят още повече.

Миналата 2014 година бе по-добра година - през нея клубът на заможни спечели с 25 милиарда франка повече в сравнение с предходната година.Една трета от супербогаташите или 132 души са милиардери.

За сравнение, според класацията на американското списание "Форбс", в света има 1826 милиардери.През 1988 година "Билан" публикува първата си класация от този род. Тогава тя се наричаше "Топ 100" със стоте души, притежаващи общо състояние на стойност 66 милиарда швейцарски франка.

За 14-а поредна година шведската фамилия Кампрад - Икеа (Ikea) е начело на класацията със състояние между 44 и 45 милиарда шв. франка или с 2 милиарда повече, отколкото през 2014 година.

Ингвар Кампрад, основателят на Икеа, вече не живее в Швейцария, но двамата му синове, които управляват групата, имат швейцарски паспорти.

На второ място е биреният магнат жоржи Леман, който ида двойно гражданство - бразилско и швейцарско. Той е увеличил състоянието си с 3 милиарда, за да стигнат 28 до 29 швейцарски франка.

Леман, който живее в Рапесвил, на брега на Цюрихското езеро, където е избрал да се засели и руският дисидент Михаил Ходорковски, отне второто място на фамилиите Хофман и Йори, наследнички на фармацевтичната група Рош (Roche).

Южноафриканецът Ейвън Глазенберг, шеф на групата Гленкор (Glencore), чиито акции силно поевтиняха тази година, е изгубил 3,5 милиарда франка за 12 месеца. Състоянието му вече се оценява на 2 милиарда франка.

Клубът на 300-те най-богати хора в Швейцария има и 12 новоприсъединили се членове, сред които е бразилсикят писател Паулу Коелю, който живее в Женева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
След като си постигнал всичко което си постигнал благодарение на обществото в което си възникнал и образуван ти си му длъжен и трябва да върнеш в него всичко излишно което си взел от него. Егоистичното и детинско отношение на безмислено трупане на богатства от които няма полза за съответния човек но което ощетява и разрушава обществото като цяло е във висша степен вредно и зло. Нека помнят такива хора а и всички че са смъртни и един ден който ще дойде твърде скоро ще отговарят за постъпките си.
28
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Вероятно ще има богати хора които запенени ще казват - "аз съм постигнал всичко сам, държавата нищо не ми е дала, всичко което съм спечелил е моя заслуга откъде на къде ще плащам големи такси, това са мои пари и т.н." Такова отношение е детинско и късогледо и на такива хора бих отговорил следното - ти нищо не си постигнал сам извън обществото, нито си се родил сам, нито си се отгледал, нито си построил за себе си училище, болница, пътища, канализация и т.н. Всичко си взел наготово.
27
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Ето защо социалния тип държави са едни от най-добрите, там има висок процент на преразпределяне на благата който позволява големи суми да се използват за подобряване на социалното положение на хората, социални проекти, сигурност, образование, здравеопазване и друго. Това се постига с прогресивен данък и активна политика за висок процент на преразпределяне на благата.
26
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Това води до отслабване на държавата, понеже отслабването на средностатистическия човек е правопропорционално на отслабването на държавата. Стигне ли се до определено ниво на точка на незавръщане всичко свършва и целия организъм или държава е разрушена. Не бива да се допуска малцина да се облагодетелстват на гърба на мнозина. Твърде богатите са като разглезени деца източващи жизнените сокове на държавата върху която паразитират и която им е предоставила условията да забогатеят заради суетност.
25
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Що се отнася до това защо богатството в ръцете на малцина е лошо и вредно за държавата причината е следната. Повече пари и ресурси неправомерно концентрирани в ръцете на малцина означава че същото количество се отнема от ръцете на народа и от паричния оборот достъпен до тях което води до влошаване на живота им и нарушаване и разрушаване на социалните отношения, живот и институции. Твърде богатите се явяват като кръвопийци изсмукващи жизнената кръв на организма върху който паразитират.
24
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Гибелна ситуация за една държава е когато на властови позиции се доберат хора с чуждо етническо самосъзнание, хора които имат идеи и вярност не към народа си а към други странни интернационални идеи и организации. Тогава държавата се унищожава отвътре, външен враг не е нужен макар и външните врагове да не спят а да наблюдават и чакат удобния момент. Както са казали римляните не врагът пред портите е страшен а врагът зад портите, този който поздравяваш всеки ден като приятел.
23
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Там където разликата между богати и бедни е голяма, където законодателството позволява на богатите да увеличават богатството все повече и повече а социалната държава да намалява все повече и повече - такава държава загива. Причината е че държавата е изградена от държаво-изграждащия етнос и когато условията станат лоши за потомците му, той или изчезва или емигрира или превзема властта или външен враг завладява държавата. Резултата е гибел за държавата.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BG zarvuli kade sa napischete Spisak i sa tah ili vi e stah ot mutrite i mutresite novobogataschite v bG
21
2
 
2
 
! Отговори
Готованци преди 8 години
Нормално - тези, които рискуват и се борят, печелят. Останалите, които чакат наготово някой да им подсигури работа и да им дава заплата, нямат право да се сърдят, че взимат в пъти по-малко.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
туй само за щатите ли са отнася бря.
19
2
 
11
 
! Отговори
Владо преди 8 години
тоя дето е писал статията явно е по-пиян от мен, защото забелязвам супер много правописни грешки....а водката не прощава
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На такива като Ръбладжията все някой му пречи и му е виновен че е про..ст и беден.Класически бъл..га..рак който гласува за Боко или пък Сайдеров.
17
1
 
36
 
! Отговори
факт преди 8 години
Богатите -по-богати, а бедните-по-бедни
16
1
 
21
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Те евреите май спечелиха от тази война. Имат си държава, голям приръст на населението, новите терористи вече не ги закачат тях.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хлал" да са им !!!
14
2
 
11
 
! Отговори
Рубладжия преди 8 години
До анонимника 16То и Мадона, Майкъл Джексън, Леонардо Ди Каприо все таланти... че и Дянков и той талант- женен за щерката на богат евреин от САЩ. Мадона е дърта кабалистка, а Ди Каприо се обряза преди няколко години! Все богати и известни, защото са невероятни таланти, пък човечеството *** оФце!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе къде бат Бойко???????? Стига бе...
12
3
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Имам пари обаче ми е сиромашка психиката
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
затова светът е на този хал, не защото не можем да нахраним бедните, а защото не можем да нахраним богатите...
10
4
 
5
 
! Отговори
З Н А Й К О преди 8 години
КОЙТО НЕ МИСЛИ КАТО МЕН... ЗНАЧИ ИМА ПРОБЛЕМИ СЪС СЕБЕ СИ.