Русия обяви стоките, чийто внос от Турция спира

Потвърдена е и отмяната на безвизовия режим с Анкара
1 дек 2015 18:27, Елка Василева
172
Русия обяви стоките, чийто внос от Турция спира
Снимка: архив, Reuters

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление, в което се конкретизират икономическите санкции срещу Турция. Текстът на документа днес бе качен на сайта на правителството, информира ТАСС.

В постановлението е утвърден списъкът със селскостопански продукти, суровини и хранителни продукти, за които от 1 януари 2016 година влиза в сила забрана за внос в Русия. Сред тях са посочени домати, ягоди, карфиол и броколи.

Освен това правителството забранява от Турция да се внася натриев хлорид (разтворен или неразтворен във вода), карамфили, субпродукти от домашни кокошки.

Още по темата

В постановлението се подчертава, че ограниченията не важат за стоки, "внасяни за лично ползване в обем, разрешен от нормите в Евразийския икономически съюз".

На министерството на промишлеността и търговията, а също и на министерството на селското стопанство на Русия е възложено да упражняват "оперативен мониторинг и контрол на цените на стоките, включени в списъка (...), и при необходимост да осигури вземането на мерки, с които да се увеличи предлагането на селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, така че да не се допусне повишение на цените".

Освен това в документа са посочени и редица други мерки, предвидени с указ на президента Владимир Путин, включително и забрана от 1 декември 2015 година на чартърни въздушни връзки между Русия и Турция "с изключение на специалните полети за връщане на туристи".

Днес също така беше потвърдено, че Русия ще преустанови действието на безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г. Това стана с постановление на правителството за изпълнение на указа на президента Владимир Путин от събота за предприемане на специални икономически мерки срещу Анкара, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на руския кабинет. Споразумението е в сила от 12 май 2010 г.

Русия реши да преустанови неговото действие като част от наказателни мерки срещу Турция, след като турски изтребители свалиха преди седмица руски бомбардировач - инцидент, който доведе до смъртта на двама руски военнослужещи.

Руско-турските отношения се влошиха, след като на 24 ноември ВВС на Турция свалиха над територията на Сирия руски бомбардировач Су-24. Коментирайки станалото, Путин заяви, че инцидентът ще има сериозни последици за връзките между Москва и Анкара. По-късно същия ден руският външен министър Сергей Лавров отмени планираната си за 25 ноември визита в Истанбул, а руското външно министерство препоръча на руснаците да не посещават Турция, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
Григорий ходжа преди 8 години
На преден план са джамиите открити в чест на Ердоган при посещението му в Московистан наскоро.
70
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вносът постепенно ще спира на всичко защото свършиха денгите. свършиха им денгите и на туристите.нямат пари и за подръжка на това което са купили по бг черноморието и продават.питайте който и да било брокер по несебър бургас св влас
69
2
 
3
 
! Отговори
кубанская столица преди 8 години
До Анонимен 105...империя трябва да бъде унищожена... Каква, русската или османска? Мнение на български нищеброд
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
правят дъйрвени скелета по реките,пробиват дупки в леда и жените се редят да перат дрехи. това даже не е 19-ти век. в руската провинция условията са ужасяващи.хората *** на по 55-60 години.
67
0
 
7
 
! Отговори
FES преди 8 години
NIE SI IMAME DOSTA TURISTI OT SIRIA
66
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не знаете, ще ви кажа, живея в Русия и глад при нас няма, така че колкото и да говорите тук, никой от вас не знае как се живее в Русия. Погледнете се, как вие живеете в България, вместо да си оправяте вашия живот, сте тръгнали да оплювате живота на руснаците!
65
17
 
13
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
До ВасоВ русия закусват с недопития самогон от вечерта. Видял съм го с очите си и това го знаят не само българите. Само на руските *** не еизвестно, че Русия не е Москва и Петрбург. Останалото е кал, смрад, ватенки, бАтуши, скапана водка и скотски живот.
64
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБългария не се прави на велика сила като скапаната ти Русия питачо и не се неси в работите ба съседите си...Няма такава държава България. Тази територия е васален протекторат на САЩ и се управлява от американското посолствто - както сам премиерът Борисов ги нарича отркито "начланиците". Служи за разполагане на военни бази на САЩ и НАТО и като депо за евтина работна ръка.
63
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен104България не се прави на велика сила като скапаната ти Русия питачо и не се неси в работите ба съседите си
62
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Империята на злото трябва да бъде унищожена.
61
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, Русия не можела та произвежда, а членката на ЕС и НАТО, евроатлантическа България какво може да поизвежда. Само питам, мерси.
60
7
 
10
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Тези "санкции" са парекселанс пропаганда тип КГБ. Голяяяяяяям ама ..мек. Що бе, Путин, кат си толкоз ербап не спреш газа и нефта за Турция?????? Кви домати, кви крастаФци, кви пет лева??!?!!? Нали си "велик"??!?!!? ***!! Спря вноса на пилешки крилца и трътки!! И броколи!!!!! Те руснаците напрау са избиха да ядат броколи!!!! Хахахахаахахахахаахахах!
59
7
 
9
 
! Отговори
Васо преди 8 години
да погледнем нашите си *** *** и да не мислим за руснаци, американци и турци. В Русия закусват с пържени яйца с бекон, чаша сметана и чаша чай. Видял съм го с очите си, опитал съм го, и това го знаят много други българи. Не е известно само на новите *** Кириякстефчовци. Който изнася нефт, газ и жито гладен няма да остане. И не е само това, а ний още похапваме ориза с праз със хляб. Ама да си дращим тук, да се правим на велики.
58
2
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До сега не ми се е случвало да правя лютеница посред зима, ама ако цената на доматите падне под лятната, може да врътна няколко бурканчета .
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си пият водката и да си траят
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбе какво ни имтересува Русия че само с нея ни занимават?...Абе ти що клечиш тук и се плюнчиш, като не те интересува Русия?
55
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е един пренапомпан балон
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До червеноармеецРусия не може да произвежда засега потребителски стоки по добре от запада, но евтината рубла се използва като механизъм пазарът да се обърне към местните стоки които макар не толкова качествени, са по-достъпни. Така валутата не излиза извън Русия, хората имат работа и сигурност, производството се развива и рано или късно качеството на продукцията ще настигне западното.
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какво ни имтересува Русия че само с нея ни занимават?
52
2
 
11
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
По другите сайтове го има пълния списък. Хилих се половин час като го видях. Значи........."части от пилета" са забранени ама цели пилета-не! Ягодите са забранени!! Хахахаха! По това време е точно сезона на ягодите!! И броколите!!! Ама те милите *** са убиха да ядат брокули!! Хахахахахахаах!