Вартоломей забрани службите на български в Одрин

В Светия синод не знаят, защото не приемат сигнали по телефона
Обновена: 1 дек 2015 07:29 | 1 дек 2015 07:25,
116
Вартоломей забрани службите на български в Одрин
Снимка: архив Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла. Това разказа пред ”Труд“ семейство от София. Специално за службата в нашия храм се изсипали гърци с 5 автобуса.

От българите в Одрин столичани научили, че това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия екзарх Антим I в двора на другата наша църква - „Св. Св. Константин и Елена“. Точно в неделя там близо 500 души от България и Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха.

Още по темата
„Това говори, че сме имали основателни съмнения за претенциите на Вселенския патриарх да заграби храмовете ни“, коментираха потърпевши от натиска на Вартоломей при визитата му в София.

В Светия синод обаче не знаят нищо за случилото се в Одрин, защото отказали да разговарят с гражданка, пожелала да ги сезира спешно по телефона. Синодът трябва да реагира, защото действията на Вартоломей са незаконни, смятат българите в Одрин.

В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, където има Българска църковна община в Истанбул. По турските закони храмът „Св. Георги“ е собственост на фондация „Св. Георги вакъф“, а „Св.св. Константин и Елена“ - на фондацията на Българската църква в Истанбул.

За ремонти в Одрин нашата държава е дала поне половин милион евро, докато Вселенската патриаршия не е сложила и една керемида. А гръцки попове са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на Екзарха.

При посещението си у нас преди около месец Вселенският патриарх бе почетен с орден "Стара планина", но бе изпратен с протести заради настояването му да получи български църковни рекливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Вартоломей да не е станал протурски квазиджихадист?
79
3
 
10
 
! Отговори
този преди 8 години
все повече се държи като сатанист
78
2
 
16
 
! Отговори
Александров преди 8 години
Този *** трябва да не бъде допускан повече в България, а не да го награждават с най-високи държавни отличия за анти-българската му дейност!!!
77
0
 
3
 
! Отговори
боян преди 8 години
До desiМислиш ли, че някой ще те взема насериозно с тази шльокавица, още повече чужденец? Как може !??
76
2
 
10
 
! Отговори
Лиса преди 8 години
1.Вартоломей е ***, а не грък, както и много други като него. 2. Нашето управление бяха, са и вероятно ще бъдат ***. 3.Фанариотите ( а не гърците) са "духовници" от "квартала на богатите" в Истанбул - Фанар, т.е под прякото наблюдение на султана навремето, чиито доверени хора са били. 4.С католиците е същото. 5. *** ни мразят, изобщо всички православни, ариани, старостилци. Ние с нищо не сме виновни за тая ситуация, това е обичайна организирана агресия срещу насно трябва да се реагира.
75
2
 
4
 
! Отговори
desi преди 8 години
До АПОСТОЛОС МИХАСdumite sa starogracki. vie novite garci njamate nishto obshto s drevnite elini.....imate dosta turska i asiatska krav. taka che uspokoi se malko....
74
0
 
10
 
! Отговори
Простидент преди 8 години
Ето какви ги върши нашия герой с орден. Вартоломей и неговите български прожета водят хибридна война срещу България. Позор за българските предатели.
73
1
 
2
 
! Отговори
Недостоен преди 8 години
Такъв невероятен фал направиха нашите предатели-политичета - ето наградения български герой, борец за зеленината. Добре че и този човек Вартоломей, защото ако беше друго време щяха да го низвергнат до *** монах за всички грехове и може би щяха да го предадът на анатема ако не се покае.
72
0
 
7
 
! Отговори
Прецедент преди 8 години
Вартоломей води хибридна война срещу България. В хибридната война срещу България е намесен един български политик на висок пост.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анаксиос. преди 8 години
НЕДОСТОЕН !!! Кой му даде на този антибългарин и предател на Православието български орден ? Ето го нашия герой, унизител на българите и Българската Църква и предател на Църквата, който трябва да бъде анатемосан. Съдружник на еретици и масони. Враг на България и Православието.
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този човек (Вартоломей) няма право да се нарича "Вселенски патриарх", защото това противоречи на един от основните принципи на Православието - съборността. В Православието няма аналог на папата, патриархът на Константинопол е просто пръв между равни. А на всичкото отгоре този се държи като най-обикновен гръцки шовинист от ХХ век. Орденът задължително трябва да му се отнеме, а България да протестира пред турското правителство, което трябва да озапти мераците му. В Турция и без това не го обичат.
69
1
 
18
 
! Отговори
ЗаПостаНаПлевнелиев преди 8 години
точи зъби едно от БАН-ските "феодални старчета" - самият председател на БАН академик Стефан Воденичаров, който предложи да бъде даден на Вартоломей орден "Стара планина".Това какво може да очаква от БАН българският данъкоплатец, който ежегодно дава по 72 милиона лева, за издръжката на БАН. Тези парички "учените" от БАН ги считат за някаква социална помощ, която им се полага само защото са се уредили на научни длъжности.Те не работят за тези пари, а за други,допълнителни пари в други институции
68
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега те.***.гьо.зите от БАН да се откажат доброволно от научните си титли, а ако от те.***.гьоз.лък не го направят, колегите им да поискат товаНали от БАН предложиха българоненавистиника за орден Стара планина!
67
0
 
18
 
! Отговори
Цък преди 8 години
Важно е да съхраним Вярата си!А, "книжниците и фарисеите" да вървят.при ....... леля си!Още преди 2 000 години Христос каза за такива като тях чии чеда са и кому служат!псДе го Плевньо с ордените и медалите! Що мълчи, като ъъъъъъ, а????
66
9
 
1
 
! Отговори
МАНГАЛИЗАТОРА преди 8 години
Дреме ми на шмайзера! Аз съм от Църквата на голямото спагетено чудовище. Спагети агбар. Муахахахаха
65
2
 
4
 
! Отговори
Петър Влахов преди 8 години
Драги Апостоле Михайлов,думите, които си посочил, не дават право за собственост върху храма. Освен това, ако вие, гърците, и ние, българите, продължаваме да си правим един на друг нечестни неща ( в това, ако честно погледнеш на нещата, ще видиш, че имате значително преимущество ), далече няма да стигнем. В случая, вие продължавате с хитрините си.
64
2
 
15
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Мафиоти в расо!
63
8
 
13
 
! Отговори
аха преди 8 години
До КУКЛОВОД-2От Иван III до сега Москва гледа на България като на задунайска провинция.И днес руснаците учат, че са приели православието от Византия, а управниците им поддържат идеята, че Русия е единствен представител на православието. И днес продължава неистовия стремеж на Русия към Цариград и проливите (и произтеклите от това непрекъснати войни на Русия с Турция).
62
0
 
11
 
! Отговори
аха преди 8 години
До КУКЛОВОДКонстантинопол пада през 1453г. Оцелелите от семейството на последния византийски император заминават и живеят в Рим. Двадесет години по-късно императорската племенница Зоя Палеолог е сватосана за руския княз Иван III. Под нейно влияние князът решава, че той и неговите наследници са правоприемници на Византия. Събира в Москва гръцки аристократи, учени и монаси и се превеждат много книги от латински и гръцки на руски (като използват буквите дадени от Преславската книжовна школа през IX век). През 1782 Екатерина II започва офанзивата за възстановяване на Византийската империя. От
61
1
 
25
 
! Отговори
ме преди 8 години
Браво, Плевньо още един орден Стара Планина да му даде. И хайде стига сте говорили кой го бил предложил, в това президентство не работят ли експерти, които да съобразят дали даден човек заслужава най-високото държавно отличие? Ми че то може всеки да основе инициативен комитет и да предложи някой, това значи ли, че президентсвото ще приеме всеки? Пълен абсурд. Да си носят отговорността! Крайно време е бг политиците да разберат, че държавата се движи не от полит. назначения, а от експертите!