Руско-турската "война"! Как я виждат руснаците?

Внезапно забелязаха колко важна роля играе Турция в Русия
2 дек 2015 21:20, Елка Василева
223
Руско-турската "война"! Как я виждат руснаците?
Снимка: архив, Reuters

Не за Крим, не за Париж. Днес хората в Русия говорят най-вече за Турция. Те започнаха да се притесняват, че обтягането на двустранните отношения ще ги засегне съвсем пряко. Репортаж на Дойче веле от Москва разказва за тревогите им.

Изведнъж Турция се превърна в най-важната тема за хората в Русия. Инцидентът с руския пътнически самолет в Египет и конфликтът с Украйна останаха на заден план. Днес в разговорите, които водят обикновените руснаци, присъства най-вече сюжетът с руския Су-24 и обтегнатите руско-турски отношения.

Нищо, че повечето факти около свалянето на изтребителя са неизяснени. Впрочем президентът Путин наля и допълнително масло в огъня с твърдения, че бойният самолет е бил отстрелян, за да се гарантира необезпокояваната контрабанда на петрол на "Ислямска държава" (ИД), която Турция искала да прикрие. Така той на практика обвини Анкара, че защитава терористите, които контрабандно прекарвали индустриални количества петрол към Турция.

Но да се върнем към обикновените руснаци. Моят приятел Максим мина вчера на по чаша бира, носейки със себе си бутилка "Старий Мелник". Тази марка, както и "Золотая бочка" са любимите бири на руснаците. Това са всъщност две от общо 25-те вида бири, произвеждани от турския концерн EFES. Техният дял на руския пазар съставлява около 17%.

Любимата бира на Максим обаче внезапно му загорча, щом научи, че президентът Путин е подписал указ за ограничаване на "бизнеса на турските фирми в Русия". Това засяга и него, тъй като той работи за EFES. Максим обаче може да остане на улицата, ако на EFES бъде отнето правото да произвежда бира в Русия.

Къде ще почиват руснаците?

Не само моят приятел, но и редица други руснаци внезапно забелязаха колко важна роля играе Турция в Русия. Всеки, който хвърли поглед към шикозните сгради на новосъздаденото Московско сити, неминуемо ще забележи ясно открояващия се силует на елегантния небостъргач "Evolution", построен от турския строителен концерн "Renaissance Construction" .

В цяла Русия в момента работят над 100 турски строителни фирми, много от тях участваха в изграждането на престижни обекти като спортните съоръжения за Олимпийските игри в Сочи, санирането на Държавната дума, строежа на магистралата, свързваща Москва със Санкт Петербург или новия терминал на летището в Санкт Петербург.

Докато Максим се тревожи как ще си изкарва парите в бъдеще, 4,5 милиона руснаци са се загрижили за това къде биха могли да ги харчат. Точно толкова прекараха миналогодишната си отпуска в Турция. "Не познавам нито един, който да е останал недоволен. А сега? Ще трябва май да летуваме вече в Крим", въздиша една московчанка. "Неоспорим факт е, че в Турция е по-хубаво, но какво да правим", добавя тя.

Сега други държави се опитват да спечелят руските туристи. Израел например активно рекламира своите дестинации сред тях. Навсякъде в Москва могат да се видят плакати за почивки край Мъртво море. На много места в Израел освен това се говори и на руски и това е добре известно на руснаците. "Все пак, ще е трудно да се намери истински заместител на Турция", казва Лариса Алханова, представителка на една от най-големите туроператорски фирми в страната "Тес Турс". Тя пояснява още, че в самата Русия няма достатъчно хотели, нито добра инфраструктура за развиването на местен туризъм, който наведнъж да поеме толкова много хора.

Като евентуални алтернативи Алханова изброява Абу Даби, Кипър и Тунис. Тя посочва, че жителите на Москва и Санкт Петербург обичали да пътуват и до Германия, която заема трето място в предпочитаните им дестинации, след Египет и Турция.

От мерките, които ще влязат в сила на 1 януари 2016 г., ще бъдат засегнати много руснаци, сред които и приятелят ми Максим. От началото на новата година ще бъде отменен безвизовият режим между Русия и Турция, както и всички чартърни полети. Редовните полети няма да бъдат засегнати. Поне засега. Ако и това стане, ще се наложи "Turkish Airlines" да анулира по 88 свои полета дневно. На стоките "Madе in Turkey" ще бъде наложено ембарго, което ще засегне най-вече производителите на цитрусови плодове и доматите, но също текстилната индустрия и производителите на авточасти.

"Ще пием по-малко бира?"

Още отсега впрочем някои прекалено ревностни поддръжници на Путин сред местните власти се престарават с предсрочни мерки срещу Турция. По радиото например често се съобщава за цели колони с турски ТИР-ове, блокирани на беларуско-руската граница "до второ нареждане". В региона на Краснодар пък изгонили 39 турски бизнесмени, чиито лични документи уж не били в ред.

Близките до държавната власт медии като вестник "Известия" се опитват да омаловажават ставащото. "Гражданите на Русия няма да усетят отстраняването на Турция от руския пазар", е цитиран руският министър на земеделието Александър Ткачов, който изрежда и потенциалните алтернативни вносители, а именно Азербайджан, Узбекистан, Мароко и Израел.

Може и пък узбекското грозде да е по-сладко от турското, а мароканските домати да са по-сочни. Те обаче няма да могат да спасят работното място на приятеля ми Максим. А той вече философства за бъдещето: "Ако отпаднат 17% от руското потребление на бира, след като EFES бъде забранен, означава ли това, че ние, руснаците, ще пием 17% по-малко бира? Ами това ще е страхотно! Или пък може би отново ще се върнем към водката?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: РусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Естествено, потурчена Германия ще вижда противопоставянето от турска гледна точка.
105
0
 
3
 
! Отговори
Мрън преди 8 години
Пропагандна статия, обичайно за Дойче веле. Като да не разбират, че проблемът е много по-сериозен. Щрауси!
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Максим сигурно е някой платен соросоuд от протестна мрежа или на заплата в някое НПО или американски шпионин или пропагандист. Говори глупости някакви, нямам как да се случат тези неща, всичко в Русия е перфектно и още по перфектно само може да става!Питайте и другите от форума!
103
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руско-турската "война"! Как я виждат руснаците?ми както и да я гледат ще е към 15-20 минутна. След това няма да има Русия и светът ще стане по-добро място за живеене.
102
2
 
1
 
! Отговори
гошо преди 8 години
До Станой от АхелойАми защо българите предпочитат гръцкото и турско море, при положение, че си имаме наше.ц Чуждото май винаги изглежда по-добре от собственото
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе кой пие бира в Русия-не ми е ясно,що си мисля че предпочитат водката или може би я ползват за разредител...А пък за строителните работници които ще останат без работа не се тревожете,ще си намерят работа в Евросъюза.
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руските туристи вече са без пари и продават каквото са купили по бг черноморието. в русия идва гладоморът. на нашите крадливи политици съдии мутри,хотелите ще стоят празни. искам всичките да фалират
99
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешен поръчков репортаж на поръчкова медия. Ако има нещо, което в Русия да мразят повече от ИД в момента това е Турция. И на никой не му пука за курортите и бирите им при условие , че те са трето качество. Тази държава (Турция) трябва да бъде унищожена веднъж и за винаги и Русия е силата, която може да го направи.
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ставате смешни кой рита за турска бира то да беше немска чешка и българската е 100 пъти по-хубава от турската
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами време е България да се намести на туристическия пазар много по-добре ще е за руснаците България и на пазара на зеленчуци българското домати и пипер са много по-вкусни от турските
96
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция да се замисли колко важна е Русия за нея. Русия ще си намери строителни работници... Слабички са ти доводите, авторе. Пък Максимчо да потърси нова работа, никой няма застраховано работно място.
95
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе "днес", може ли толкова долна пропаганда да публикувате? Това репортаж ли е? Анализ ли е? Някакви факти нахвърляни, недоказани и този Максим, нещо много удобен за тезата... Жалка работа.
94
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключително *** статия.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
виждат я през дъното на бутилката водка
92
2
 
38
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Егати и сайта смешен-от 10 новини,7 са за отношенията Турция-Русия,нещо за Ицето Бисеров няма ли да има,за безобразията в държавата или...то това не е важно,важно е да се одупите и да сте ибрици продажни ,занимават хората с глупости и отклонявате вниманието от наистина важните неща в нашата държава.Гнус ме е от вас!
91
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
винаги съм го казвал,не е важно колко голяма ракета имаш,важно е каква икономика имаш и как живеят хората. това с големите ракети е за комплексари дребосъци с малки пи-ки
90
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия отива към катастрофа. за първите 6 месеца на 2015 имат над 1 млн нови безработни. за втората половина от 2015 данните ще са още по отчайващи. и това са официалните,в действителност са още по зле тъй като принудително преминават и на половин работна седмица и 4 часов работен ден. русия ще рухне отвътре както рухна ссср.няма значение какви ракети и самолети имат.това е само за ***
89
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Нищо, че повечето факти около свалянето на изтребителя са неизяснени" ????Всичките факти са изяснени и дори повече, направен анализ на фактите и действията. Така, че руснаците нямат намерение да сътрудничат с ятаци на ИД. Турски народ, а и бизнес да си направят съответните изводи кой и на къде ги води... Най-малкото има и морална страна. Да участваш в грабеж на съседна държава и след това да переш парите през бизнеса си е престъпление.
88
4
 
28
 
! Отговори
Миладинов преди 8 години
За ислямска държава като Турция , която подкрепя тероризма , няма място в Е. Съюз и НАТО .
87
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе тя ванга се е казала нещо . *** стига с тия измишльотини . Това *** много обичате да ди играите с чувствата и страховете на хората това ви е любимата опорна точка другата беше патриотизма нали така