Един от организаторите на атентатите в Париж бил в Будапеща

Салах Абдеслам тръгнал оттам с двама души, част от вълната бежанци
3 дек 2015 19:07, Елка Василева
6
Един от организаторите на атентатите в Париж бил в Будапеща
Снимка: архив, Reuters

Унгарското правителство потвърди, че един от основните организатори на парижките атентати, издирваният Салах Абдеслам, е бил на будапещенска жп гара през септември и отпътувал с двама души, които били част от вълната от бежанци, опитващи се да влязат в Европа, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан - Янош Лазар - каза, че унгарските тайни служби са потвърдили информация за Абдеслам, получена от чуждестранни разузнавания.

Според Лазар унгарското разузнаване не е разполагало с тези сведения към момента на атентатите в Париж на 13 ноември, дори след като жп гарата в Будапеща се превърна в гореща точка по време на миграционната криза в Европа през лятото.

Още по темата

Макар шефът на премиерската канцелария да не спомена името на Абдеслам, то бе потвърдено за АП от правителствен говорител, помолил да запази анонимност.

Хиляди бежанци се струпаха на гара Келети през лятото, опитвайки се да се качат на влакове, пътуващи за Австрия и Германия. Напрежението ескалира, след като на 1 септември унгарските власти временно затвориха гарата, тъй като напливът от мигранти стана трудно контролируем.

Според Лазар беглецът от Париж "е бил на будапещенската гара Келети, където набрал екип сред преминаващите транзитно мигранти, отказали да бъдат регистрирани от унгарските власти, и напуснал страната заедно с тях, посочва Франс прес.

Цитиран от Ройтерс френски съдебен източник каза, че Салах Абдеслам е пътувал през септември до Унгария, за да вземе двама мъже, за които следователите допускат, че може да са били част от извършителите на парижките атентати

Същият източник уточни, че преди да влезе в Унгария, Абдеслам бил спрян от полицията на австрийската граница. Той пътувал с автомобил, нает в Белгия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.