Радикализирани и в сянка

Опасността от “отглеждането” на “домашни” екстремисти
6 дек 2015 19:50,
52
Радикализирани и в сянка
Снимка: архив Reuters

Не е особено трудно да покажеш подкрепата си за “Ислямска държава” - можеш да го направиш съвсем спокойно в социалните мрежи. Но трансформацията във въоръжен екстремист е далеч по-труден процес, посочва БиБиСи.

Преди масовата стрелба в Сан Бернардино, Калифорния, Ташфийн Малик е написала съобщение във Фейсбук в подкрепа на лидера на радикалната групировка. ФБР разследва сведенията, че тя е засвидетелствала присъединяването си към каузата на екстремистите.
 
Тепърва предстои да се установи до каква степен Малик и съпругът й Сайед Фаруук са били радикализирани. Трябва да се разбере и как са успели да скрият плановете и оръжията си от своите приятели и роднини. 
 
Но подобни истории на обикновени хора, които се радикализират незабелязано, не са непознати.
 
Честотата на атаките, извършени от отделни хора, се е увеличила значително в Съединените щати и Западна Европа – от 30 през 70-те до 73 в началото на 21-ви век.
 
Някои от тези нападатели се идентифицират с организации като “Ислямска държава” и “Ал Кайда”, докато други следват свои собствени екстремистки възгледи. Такива бяха братята Църнаеви, които извършиха бомбения атентат по време на Бостънския маратон преди 2 години, убивайки 3-ма и ранявайки над 260 души. Такъв беше и Мохамад Юсеф Абдулазиз, застрелял 4-ма пехотинци в Чатаноога, Тенеси.
 
В много случаи обикновени хора са привлечени от идеологиите на групировки като “Ислямска държава”, защото не са щастливи от живота си и търсят кауза, която да ги направи по-значими.
 
“Процесът на радикализиране се активира от лична криза – загубата на любим човек, уволнение и т.н.”, категоричен е експертът от Университета на Индиана Марк Хам. “В повечето случаи се намира някои във виртуалното пространство, които побутва обърканите и отчаяните от ръба на скалата към пропастта”, посочва Хам.
 
В немалко случаи радикализирането остава незабелязано, а дори хора без никаква военна подготовка стават истински специалисти в прикриването. Има и случаи, когато приятели и близки забелязват промяна в поведението, но решават да игнорират сигналите за проблем. 
 
Предвид строгите закони отвъд Океана, ако докладвате, че ваш приятел или роднина прави радикални политически коментари или показва симпатии към “Ислямска държава”, то той/тя почти сигурно ще бъде поставен/а под 24-часово наблюдение от властите. Дори може да се озове в затвора заради опасения, че планира да замине за Сирия.

В повечето случаи един от най-явните признаци за принадлежност към екстремистка групировка е загубата на интерес към самите учения. За тези хора е напълно достатъчно да пропагандират екстремистки слогани, това е техният отдушник.
 
Най-тежката задача пред силовите структури при появата на съмнение за радикализиране е да установят дали става въпрос за преиграване онлайн или за наистина отдадени на каузата екстремисти.

Навременното намиране на отговора може да предотврати поредната масова стрелба и убийството на десетки невинни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ислямистите са като комунистите.идеологията оправдава всякакви насилия които извършват
23
0
 
5
 
! Отговори
дамммм преди 8 години
До УУУУУпппппсссссссссс.-------Да,май излезе,че селянина от Правец е бил по-умен и се е грижил повече за народа си от днешните демократи.Май така стана вече--че като гледам какво става по света--май правешкият селянин е бил доста по-отговорен и адекватен от много сегашни политици--наши и европейски.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
истинате е депортация на всички мюсюлмани в ислямските държави и там да си решават проблемите с тяхната религия. когато ги решат и станат нормални хора,тогава може пак да контактуват с останалия свят. те сами трябва да намерят начин да си решат проблемите.всяко външно вмешателство като в афганистан палестинта ирак либия само влошава нещата.за това-пълна изолация.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
причината е нереформираният ислям. при нас христос е проповядвал мир и любов между хората.при тях мохамед е войн завоевател,воюващ срещу неверниците.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Процесът на радикализиране се активира от лична криза загубата на любим човек, уволнение и т.н. или просто изкукване. Психиатрите трябва да правят анализи заедно с полицията, а не да ги отбягват, защото това ще намали вината на престъпниците. За превенция, психологически профили на заподозрените в екстремистки уклони.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя с тия чехлички на снимката направо избива рибата....само една камила му липсва......
18
3
 
14
 
! Отговори
УУУУУпппппсссссссссс преди 8 години
Ще го търсите Бай Тошо..ще го търсите--с крокодилски сълзи ще плачете за него......Защото тогава тея чаршафи бяха по-ниски и от тревата...заедно с братчедите роми........А сега либералите ги направиха по-важни и от нас.....Ще ревете като мечки за селянина от Правец.......
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми да се надяваме, че сега няма да решат властите да дадат привилегии на мюсюлманите срещу уволнение(да не би да решат горките да се радикализират от мъка)
16
0
 
0
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Извинявай 28, отнася се за 30.
15
0
 
0
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
До 26 и 28. Това няма общо с моя коментар. Предполагам, че си написал глупости и данните ти са неверни, но смисълът на моя коментар е съвсем, съвсем друг.
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До изнервенВ Ирак и Либия бяха избити милиони цивилни мюсюлмани от НАТО и САЩ. Само в Ирак избитите цивилни са над 600 хил.
13
2
 
35
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Добре бе, радикализиране, радикализиране, ама защо основно мюсюлмани започват да избиват невинни, случайни хора? И християни, и будисти, и юдеи, и разни други имат лични драми, биват уволнявани, обидени се на хора и събития, ама не тръгват така злобно, жестоко и нечовешки да стрелят, колят и се взривяват. Има нещо сбъркано, ама много сбъркано в исляма.
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛуциферТия хора просто ни мразят.Мразят начина ни на живот,но се стремят към него.Забулват жените си,но се заглеждат в нашите....Да бе, да. Мразят ни, защото ние сме много готини, на запад е много яко, а те ни завиждат и искат да ни унищожат. И след като при нас е толкова яко, какво търсиха американците а и европпейци някои в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и избиха милиони цивилни мюсюлмани?
11
14
 
7
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Селяни, част от истинския американски елит отдавна е в Нова Зеландия. Интересното е, че и част от истинския руски елит е там. Как се разбират, ще попитате вие. Много добре, ще ви кажа аз. На идиш, селянииии!агент ХХХЦРУ
10
19
 
5
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Селянино ф остата, ти чувстваш, че този турски сайт се пише с рубли, рублите свършват и затова се радикализираш, селяниноооо!агент БрутЦРУ
9
2
 
53
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Тия хора просто ни мразят.Мразят начина ни на живот,но се стремят към него.Забулват жените си,но се заглеждат в нашите.Вярват в Аллах,а искат да живеят при християни.Ще допуснем ли да се гаврят с нас ?
8
16
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Селяни, САЩ и Русия играят в комбина и затова има хора, които се радикализират, защото душите им знаят, че всичко е вятър и мъгла, селянииии!агент ШопенхауерЦРУ
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е тия на снимката тримата са кандидат-талибани.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е колко е трудно- дават му оръжие бомби и е готов.Щом е тръгнал да ги подкрепя в социалните мрежи е ясна работата
5
2
 
6
 
! Отговори
до Агент Пат Шонк!ЦР преди 8 години
До Анонименбе *** ние ще приемем колкото кажат но дали мислиш ще си мръднем пръста да ги задържим??? просто ще затворим по едно око,ще приберем няколко хилядарки и ще ги изпратим при вас-развитите демокрации да опрашват жените и дъщерите ви аааа и тебе може щото повечето там сте мераклии