Обръщението на Обама - притеснителен сигнал

Коментари за речта на американския президент от Овалния кабинет
7 дек 2015 11:30,
49
Обръщението на Обама - притеснителен сигнал
Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама призова за хладнокръвие в борбата с тероризма и се противопостави на натиска за по-голяма военна намеса, но същевременно се постара да успокои американците след смъртоносната стрелба в Сан Бернардино, пише британският в. "Гардиън".

Още по темата

Обама заяви в телевизионно обръщение, че нападението от миналата седмица е било извършено от хора, поели по пътя на радикализацията, и ревностно защити стратегията си за справяне с ислямски екстремизъм, посочва изданието.

Президентът не обяви някаква съществени нови мерки като реакция на последните събития, както очакваха критиците му. Той изключи възможността за предприемане на сухопътна операция срещу групировката "Ислямска държава", като настоя, че това само би активизирало вътрешни терористи като тези, които убиха 14 души в Сан Бернардино.

Според Обама сегашната комбинация от въздушни удари, подкрепа за местни съюзници, дипломация и постепенно увеличаване на използването на американски специални сили е най-добрият начин за справяне със заплахата в Ирак и Сирия, при който същевременно не се засилва радикализацията на живеещите на Запад мюсюлмани, отбелязва "Гардиън".

Президентът се опита да успокои американците, че по-активните действия на правителството му срещу ИД ще успеят да намалят терористичните заплахи, и предупреди да не бъдат очерняни мюсюлманите като цяло, пише в. "Ню Йорк таймс".

Обръщението, направено от Овалния кабинет на Белия дом, показва, че правителството е притеснено от това в каква посока може да поеме войната с ИД, ако вътрешната и външната политика на САЩ започнат да се определят от масовото чувство на паника, подсилвано от кампанията за президентските избори догодина, изтъква американското издание.

Това беше едва третата реч на Обама от Овалния кабинет, което подчертава сериозността на проблема. Въпросът как да бъдат успокоени американците, разтревожени за безопасността си, въпреки че САЩ са изправени пред все по-агресивен терористичен враг, придоби изключително значение за президентството му, особено през втория му мандат.

Обръщението показва също, че Обама и неговите съветници знаят, че е много важно да отвърнат на критиките срещу стратегията му за разгромяване на ИД в Ирак и Сирия. Тези критики се засилиха през последните месеци, в които терористичната групировка извърши или вдъхнови нападения извън тези територии - в Париж, Бейрут, Синай, а може би и в САЩ миналата седмица, коментира "Ню Йорк таймс".

Решението на Обама да говори за терористичната заплаха от Овалния кабинет, броени дни след нападението в Сан Бернардино, отразява едно сериозно притеснение на Белия дом - че американците, разсеяни от напрегнатата предизборна надпревара, не го слушат, или поне не чуват какво има да им каже, отбелязва в. "Вашингтон пост".

В седмиците след атентатите в Париж президентът подчертаваше в реч след реч, че американските правоохранителни органи и службите за сигурност са "непреклонни". Той настояваше, че САЩ продължават да са "силни" и "издръжливи". Снощното обръщение не беше по-различно. Обама определи стратегията си като "силна и разумна, издръжлива и непреклонна", отбелязва американското издание.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
11111111111111111111 преди 8 години
До 11111111111111111111The Obama White House continued with its policy of official coverup of the extraterrestrial presence on Mars, as well as coverup of U.S. President Barack H. Obama's personal visit to Mars, with the Nov. 4, 2011 release of its official response to the White House Petition on ET Disclosure.The White House Petition response, written by Phil Larson who works on space policy and communications at the White House Office of Science and Technology Policy, is entitled Searching for ET, But No Evidence Yet The official White House response began by stating, The
38
1
 
0
 
! Отговори
11111111111111111111 преди 8 години
Още по -притеснителен факт за ограничаване на контакта с много високо развита технологична космическа цивилизация:The Obama White House continued with its policy of official coverup of the extraterrestrial presence on Mars, as well as coverup of U.S. President Barack H. Obama's personal visit to Mars, with the Nov. 4, 2011 release of its official response to the White House Petition on ET Disclosure.The White House Petition response, written by Phil Larson who works on space policy and communications at the White House Office of Science and Technology Policy, is entitled Searching for E
37
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Мисията на Русия е да противостои на запада. А защо е нужно противопоставяне - това е вече изключително философски въпрос. Може да започнете да четете "Залеза на запада" - златния милярд води човечеството към пропастта. Този който може да отговори заслужава нобелова награда.
36
3
 
4
 
! Отговори
ми да преди 8 години
не виждам противоречие в това - Русия се реконструира като световно значима държава и сила и едновременно с това много хора бягат оттам. Ако съм богат клептократ или кадърен млад специалист с конвертируема специалност и аз бих сторил същото. Животът в САЩ за тези хора е по-*** и сигурен от този в Русия. Да не забравяме че повечето хора в Русия са бедни и нямат шанс да печелят в Щатите. Тяхната надежда е Путин. Тяхното бъдеще е Русия. Тяхната мисия е да изградят наново северната Империя.
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е най-големият спонсор на ислямистките групировки по цял свят.А. УСАБ. УСА и ИзсраелВ. УСА, Изсраел и Саудитска Харабия
34
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада иска да свали Асад защото той е не по-малко опасен от ИД. Има две страни които се възползват от Асад,1. Русия. В ролята на защитница на Асад успя да разположи свои войски в Сирия дори да ги насочат към Турция.2. Ливан. Хизбула в ролята на защитница на Асад успя да прекара иранско оръжие през Сирия. Запада в момента започна тотално да се обърква. Слаб президент с про терористича политика, Говори се че 50 000 американски военни ще бъдат изпратени в Израел.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако Путин, Обама и Натаниаху се разбраха преди войната всичко ще е наред.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама, бля, бля, бля, бля !!!! Не прави ли сметка че братята на тези които бумка в Ирак и Сирия са вече пристигнали в Европа и Америка като нещастни емиггранти и ще отмъстят там
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо западните мюсюлмани са по-мирни от източните както северните от южните,или северо-западните общо взето са по-мирни от юго-източните,сигурно заради изгряването на слънцето и луната след него едно,че когато райчо грейне они са бесни,а другите чуват,че така не треба да се прави и вика шумно,пък и са в луна още,и друго за тях САЩ пък и Запада са на север-запад,и ИДИЛ-и ДАЕШ и ЛАЕШ се невъзприема както и взимаш и лаеш,та там по върви дет е тая банда по върви ИВИЛ-взимаш-лаеш така увличаш и др.
30
4
 
28
 
! Отговори
Sunny ray преди 8 години
Обама само хвърля прах в очоте на своите съграждани, за коиот носи отговорност , защото цялата му политика е про-терористична, финансираща и снабдяваща с оръжие террористичните ислямистки на радикалсния ислям като Хамаз. Палестинска автономия, Хизбула, Ал-Кайда и дори Ислямска държава.Доказва се че за 1г.не направи нищо като лидер на анти-терор. коалиция против ИД, освен че са стеляли по масовия главорез от ИД, но не е сигурно че е убит, и иранската сделка, с която осигури милиарди на терористи
29
3
 
21
 
! Отговори
ком преди 8 години
Войната е до границите на Европа и Русия,какво ни дреме за Американците и какво общо имат с нас.Как може в Европа да сме такива ***.Все къщата ти и тази на съседа ти да са в пламъци и та звъниш на Дьон който се пече в Маями на плажа и да го питаш какво да правите.
28
3
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
От държава подкрепяща ислямските Суадитска Арабия, Турция, Пакистан, които и се явяват основни съюзници, както и такъв клиент на военнопромишления комплекс,неможе да се очаква смислена борба с ислямския тероризъм. "Борбата" и ще се ограничи в спорадични изявления като последното на президента.Същия сериозно е прегърнал максимата на попа - "Не ме гледай какви ги върша, а ме слушай какаво ти приказвам!"
27
4
 
13
 
! Отговори
Китаец преди 8 години
А не е ли най-важно КИТАЙ кого подкрепя?
26
3
 
8
 
! Отговори
Потресен преди 8 години
Ако това е "неработещо правителство", което си подава оставката, нашето какво е?
25
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като отидеш в САЩ, работиш на две работи за да си издържаш семейството, видиш облъчените си съседи и защото си интелигентен и образован европеец можеш да си дадеш сметка дали "си си сбъднал мечтата" или си се прецакал. Аз познавам руснаци които са напуснали САЩ и предпочитат западна Европа. Ясно е че Русия не е рай, но и САЩ не е каквото беше. Една страна расте след като се подредиотвътре. Путин това прави. Не е приятен момент безспорно, но има шанс за растеж. при нас йок
24
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Барак Хюсеин е криптомюсюлманин. Три години е учил в ислямско религиозно училище в Индонезия, факт, който той старателно подминава в биографията си. Той няма да удари никога по своите братя от ИД!Толенрантнос днес е=идиотия!
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласно данните на Вашингтон само за миналата година 245 638 руснаци са получили визи с право за временно пребиваване за работа или обучение в САЩ. Броят им е два пъти по-висок, в сравнение с данните преди десетилетие. Други 3 622 граждани на Руската федерация са получили разрешение да живеят постоянно в САЩ.
22
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия няма избор освен да си загради двора. От разграден двор и много свободии виждаме докъде я докарахме. С приятели като американците и разграден двор страда сега и ЕС. Много добре ги хвана Путин руснаците, а те в 98% са му благодарни. Разни там платени мишоци за чужди интереси, ореваха орталъка, но по-добре без техните комитети и институти и олигарси от богоизбрания народ. Украйна е добър пример какво се случва иначе.
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До по света и у насМосква. Когато социолозите попитат руснаците дали харесват Съединените американски щати, отговорът е ясен - нет. Проучване на независимия център Левада показва, че според 71 % от руските граждани САЩ играят негативна роля в света, съобщава Bloomberg. Но броят на руснаците, които опитват да емигрират към Съединените американски щати, никога не е бил по-висок. Държавният департамент съобщава, че руските заявления за участие в лотария за зелена карта достигат исторически рекорд от 265 086 броя. Едва четирима от тях обаче ще получат шанс да сбъднат мечтата си.
20
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вероятно си млад човек,според мен по-скоро "нямащ време да се информира".За 10 години в Русия има убити над 160 журналисти.Ана Политковская беше поднесена на рожденият ден на Путин.Според теб за какво ги убиват? Познато ли ти е това време в което затваряха и убиваха когато не мислиш като тях?В Русия тази политика продължава и сега..