Правителството на Латвия подаде оставка

Индикации за това бяха подадени още миналата седмица
Обновена: 7 дек 2015 11:39 | 7 дек 2015 11:39,
12
Правителството на Латвия подаде оставка
Снимка: архив Reuters

Министър-председателят на Латвия Лаймдота Страуюма обяви днес, че правителството подава оставка, предаде ТАСС. Тя направи това след среща с президента Раймондс Вейонис. Държавният глава прие оставката на кабинета.

"Правителството прие два държавни бюджета, успешно се справи с председателството на Латвия в Съвета на ЕС, за което все още получаваме положителни оценки. Държавата е в добро състояние - през третото тримесечие на т. г. БВП на Латвия нарасна с 3,3 на сто в сравнение с миналата година, повишиха се заплатите, има положителни промени в износа в сравнение с нашите съседи, инвестициите са с 6 на сто по-големи от миналогодишните. Държавата е в добро състояние", заяви Страуюма, цитирана от ТАСС.

Президентът Вейонис смята обаче, че правителството, ръководено от Страуюма, вече не работи добре.

За предстояща оставка на латвийския премиер се заговори миналата седмица заради рязка критика на бюджета за 2016 г., който бе приет на 30 ноември, и заради решението от догодина да се увеличат с 600-700 евро (с 20-30 процента) заплатите на държавните служители, включително на премиера и на членовете на правителството, отбелязва ТАСС.

Самата Страуюма тогава обясни, че не е знаела за тези планове, тъй като по това време е била на посещение в Китай.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Има ли такава държава Латвия и какво ни интересува?"Има я, разбира се. И ще я има дори, след като от Руската империя продължат да се отцепват нови и нови територии.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно защо тук няма нищо за победата на опозицията във Венецуела. Приятелят на Путин Мадуро (ама какви имена само и как си подхождат!) отива в историята. Такава новина явно на някого никак не му харесва.
4
1
 
18
 
! Отговори
Геечо преди 8 години
"Правителството на Латвия подаде оставка"А Наш Боко - кога?
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСега от ПП (Пенсионерска партия) Атака ще започнат да бълнуват, че и тук ще стане и магически ще дойдат на власт... каква наивност......Тикварче, виж какво става във Франция преди да говориш глупости!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що бе, нали в евроатлантическите пробалтийски републики добре се справят, живеят пребогато и баници падат от небето и всичко е наред - защо подават оставка?
1
0
 
25
 
! Отговори
Потресен преди 8 години
Ако това е "неработещо правителство", което си подава оставката, нашето какво е?