Наръчник на джихадиста: Как да си създадем държава?

От сърцето на ИД, Рака, какво е нужно за една работеща държава?
8 дек 2015 21:00,
32
Наръчник на джихадиста: Как да си създадем държава?
Снимка: архив Reuters

Изтекла вътрешна информация от "Ислямска държава" показва ръководство на терористичната група за изграждане на държава в Ирак и Сирия, която си има всички характеристики на нормална държва - държавни ведомства, икономическа програма и държавна хазна, разкрива британският "Guardian".

Документът, до който британското издание се е добрал, е дълъг 24 страници и представлява проект за създаване на външни отношения, пълноценна работа по пропаганда и централизиран контрол на нефт, газ и други жизненоважни аспекти от икономиката на една държава.

Наръчникът, написан най-вероятно миналата година, е озаглавен "Принципи в администрацията на "Ислямска държава", показва стремежите на ИД за създаване на държава и я отличава като най-богатата и дестабилизираща джихадистка организация от последните 50 години.

Заедно с останалата информация, която е налична за работата на ИД, се обрисува картинка на групировка, която макар и заклет привърженик на бруталното насилие, е също толкова решена да се грижи и за злободневни въпроси като здравеопазване, образование, търговия, комуникации и осигуряване на работни места за главорезите си. Накратко, създаване на държава. Тоест, "Ислямска държава" е доста повече от сбор от радикализирани ислямисти, готови да убиват.

В наръчника има и детайли за това как "Ислямска държава" планира да създаде военни лагери не само за редовите войски, но и за обучаване на ветерани. Според плана ветераните трябва да преминават през двуседмичен опреснителен курс всяка година, за да бъдат обучени в новите тенденции в бойните изкуства, военното планиране и технологиите. Войниците трябва да познават врага в детайли, за да знаят как могат да се възползват от него.

Целта е да се създаде военна машина, работеща много по-добре от Ал Кайда по времето, когато терористите са организирали атаките от 11 септември в САЩ.

Освен ветераните обаче документът е планирал да тренира и деца в изкуството на войната. Пропагандните клипове на "Ислямска държава" от тази година ясно показват, че те вече обучават деца, които преминават сериозни тренировки, и дори се учат как да застрелят заложниците си. Авторът, египтянин на име Абу Абдула, е доста подробен в плановете за обучение. Децата трябва да носят хладно оръжие, а "изключителните" ученици ще бъдат подбрани за нуждите на сигурността.

Отвъд военното обучение, документът подчертава и важността на изграждането на унифицирана културна среда. Вече знаем, че в столицата на ИД Рака, има разделяне в кварталите спрямо това кой какъв език говори.

Специалисти по сигурността подчертават, че документи като този са доста важни, за да се разбере как точно функционира ИД. Генерал от британската армия, бил се в Ирак между 2006 и 2008 година, подчертава, че това е особено важно, ако искаме да се преборим с тях.

"Ако на Запад гледаме на ИД като на стереотипна банда от убийци психопати, рискуваме драматично да я подценим", подчертава той.

Генералът допълва, че е изключително важно да се има предвид, че индоктринизацията в ИД почва още от деца, прогресира през образованието и продължава в ранговете в армията.

Джихадистите определено се учат от опита на предшествениците си. Но дали и останалият свят ще се поучи от грешките си, остава да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ФАЩ преди 8 години
Точка първа и единствена: За да създадете ИД е необходимо и достатъчно да сте съюзници на САЩ!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже джихадистите искат да си устроят държава, а нашите управници за 26 години се чудят как да я разпродадат и разрушат! Дано Бог ни пази.
17
0
 
7
 
! Отговори
PD преди 8 години
Илюзия е, че можеш да направиш Държава с наръчник, но е реалност да разрушиш такава с наръчник. Днес много общности обединени на принципа на: (бизнес, ДалавеерАлъшВериш, ГосподстащоБейГиби, РодовоМафиотскоШуробаджанашко) лидерство, претендират за държави, ала само идещия ураган, ще покаже кои имат спойката да се нарекат такива. Не всяка територия с граници и население е Държава. Ала на кого обяснявам. Ние знаем какво е да нямаш такава, при все че пак ние сме измислили тази форма на обществен ред
16
1
 
18
 
! Отговори
кой ви плаща? преди 8 години
Отново правите реклама на главорезите от ИДИЛ. Кой ви плаща за това? Ердоган?
15
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 16Неграмотнико!???
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7 тогава какви ги дириш тук от месеци и мучиш слава на русия върви и работи нещо не бъди руски *** След като славните ти лидери нямат нужда от теб да си развиват сибирския халифат
13
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 11Може би едните ползват граматически правила, когато пишат...
12
0
 
1
 
! Отговори
Lilith преди 8 години
Да режеш глави е реклама, но има хора, на които тази реклама би подействала не повече от един от техните бизнеси- износ на месо, например. Амбициозна задача е да си създадеш държава при разкроен свят. Не, че не е възможно, и за моята, навремето, са имали съмнения, но , при нас, се е получило.Една от основните разлики, които забелязвам между нас и тия ентусиасти е, че ние винаги сме се отнасяли с уважение към хората, които ни дават различна гледна точка, и никога не сме ги избивали заради кеф.
11
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До 8Хора изправили страната си от пепелищата на войната, издигналия до върховете на световната политика нямат нужда от моите хвалебствия!
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каква е разликата между болшевиките от ссср и брадите от исил Никаква само време им трябва ще се нагодят развият и БЕЗ АНАЛОГОВИ ЩЕ СТАНАТ и *** ще си завъдят на рубли и пица Пардон дирхами и баклава
9
0
 
14
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Толкова писане за нищо!ИД са спокойни!Докато САЩ стои зад тях и ги спонсорира ...... ИД ще я има!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с това търсене на теле под вола. Нещата са ясни. Вкараха вълка в кошарата, сега извънземните им виновни.
7
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7 така е виж до къде стигнаха болшевиките Да ти дават рублички и пица да им славиш северния петролен халифат раша
6
2
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 3Защо се учудвате!? Нали едни и същи го подхвърлиха този наръчник и на болшевиките и на брадатите... И парите идват от същото място!
5
2
 
5
 
! Отговори
Живко Марков преди 8 години
Като гледам снимките там май никой не е бомбандирал.Много е цивилизовано.Млади хора.Ако действително в тази насока ще си развиват държавата...Взели са от Спарта от Платон от Фашизма от нацизма и др.идеи.Настоящият банков фашизъм ще хвърли всички средства да задуши това ново младежко хипи течение.Събрани са младежи от много държави религии и различна специализация готови да премат Исляма само и само да се противопоставят на банковия фашизъм корпоративното загробване и Новия Световен Ред....!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия пичове ще объркат играта на бая "демократични" лидери
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
преписали са наръчника на болшевика пролетарий 1 към 1
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миличките " бежанци"Колко джихадисти се промъкнаха с тях
1
0
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Като първа стъпка сядаме на една маса със сенатор Маккейн....