Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!

Лавров: Нещата започнаха от американската интервенция в Ирак
11 дек 2015 22:15, Анисия Иванова
258
Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!
Снимка: БТА

Разрастването на хаоса в страните от Близкия изток и Северна Африка не вещае нищо добро за европейците, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на авторитетната международна конференция в Рим "Средиземноморски диалози".

Според него този хаос е неудачен резултат от идеологически мотивираната външна подкрепа за въстанията в тези страни.

"Някои смятат, че разпространението на хаоса може да бъде стратегия, улесняваща налагането на външен контрол. Ако е така, то не вещае нищо добро, поне за европейците", подчерта Лавров. Схващането, че уреждането на вътрешните конфликти в арабските страни може да бъде конструирано от външни сили, бе продукт на неправилно формулирани едностранни амбиции", и това доведе в Средиземноморския регион до такива процеси, които изкараха положението от контрол, продължи руският външен министър.

Той напомни, че нещата тръгнаха от американската интервенция в Ирак през 2003 г., която бе осъществена въпреки предупрежденията на редица европейски и арабски страни. После нещата продължиха с т.нар. "Арабска пролет", когато западните "демократични революции" бяха натрапени, без да се отчитат политическите реалности в страните от региона, културата и традициите на арабското общество. "В реформисткия си плам страните от НАТО стигнаха до открито военно нахлуване в Либия, нарушавайки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза Лавров. 

"Да, на арабските страни бяха нужни промени. Но те нямаха нужда от смърт, разрушение и разпад на икономиката, предизвикани чрез намеса отвън. На тези страни бяха нужни не революции и войни, които върнаха развитието им десетилетия назад, а еволюционни трансформации, които да доведат до постепенна модернизация на техните политически и социално-икономически системи. Демократичните реформи трябваше да бъдат предприети вътре в самото арабско общество, от неговите собствени членове", подчерта шефът на руската дипломация, цитиран от ТАСС.

Ройтерс обръща внимание на друга част от неговото слово на конференцията. Лавров нарече "огромна грешка" условието, поставяно от Запада за по-тясно сътрудничество с Русия в борбата срещу "Ислямска държава", а именно, Башар Асад да се оттегли от президентския пост в Сирия. Той повтори руската позиция, че "съдбата на Асад може да бъде решена единствено от сирийския народ".

Конференцията "Средиземноморието: римски диалог" беше открита вчера от италианския премиер Матео Ренци, припомня АНСА. В първия ден на форума говори и кралят на Йордания Абдула.

Конференцията се организира от италианското външно министерство и от Института за изследване на международната политика. Форумът продължава и утре. В него участват 300 делегати от 40 страни, посочва АНСА.
Вниманието на участниците във форума е съсредоточено върху актуалните проблеми на Средиземнорския регион, се посочва в съобщение на външното министерство.

В него се пояснява, че приоритет за международната общност си остават борбата и разгрома на ИД и борбата с прибягващия до насилие екстремизъм като цяло, както и въпросът за политически преход в Сирия и за сформиране на правителство на националното единство в Либия. Но е необходимо и да се стигне отвъд тези кризи и да се мисли върху въпроса за установяването на нов регионален ред в Средиземноморския регион, който да бъде на принципите на дипломацията, партньорството и съвместното развитие, се казваше в съобщението. (БТА)
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
39
 
8
 
! Отговори
Черноморски преди 8 години
Лавров, Лавров, крадецът вика "дръжте крадеца"!
115
2
 
30
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 210Унико трябва да си много З А Б Л У Д Е Н да изтърсиш това. Войната в ИРАК я започнаха САЩ. 1980 година Ирак нападна ИРАН заради ислямската революция подкрепян от КОЙ - Кой доставяше оръжие САЩ, Франция, Великобритания и Китай(той на всеки който иска продава) по-късно и СССР/Русия заради големите загуби във войната.Кувейт Крадеше Иракски нефт. Но вместо да влезе, вземе доказателства и се върне на своя територия Садам окупира Кувейт(глупаво решение). Това даде повод на САЩ отново
114
18
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
до 210-динозавъра не се прави ,както си мислиш-просто посланията му са адресирана до първосигналните русофилчета.Те кълват на всякаква стръв...
113
3
 
29
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Чебурашка1. МН17 е свален от УКРАИНЦИ. Алмаз Антей направи практически тест който доказа от къде е стреляно и там не е имало сепаратисти а Украинци тогава. Датчаните дадоха почти идентични резултати с Алмаз Антей(макс 5-8% разлика) но политически не назоваха Украйна виновна. Да живее Физиката и политиката която е единствената дето може да отмени физични закони.2. Умерена опозиция са Олигарсчета заели 3-4 населени места и охранващи се от "Охрана" на населението. Ако са убивали отиват в ИДИЛ.
112
2
 
20
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До АнонименИД и техните израстъци и гласни и негласни съюзници за 2-3 години американска борба с ИД какв направиха? Няколко показни филмчета дето призовават за джихад. След 2-3 месеца Руска намеса взривиха един Руски пътнически самолет и Турците се О *** Х А със свалянето на Су-24. Защото Москва не работеше директно срещу турските интереси. Камионите с нефт си вървяха. Сега започнаха лов на камиони по Сирийската пустиня - директен удар по джоба на ИД и Турците.
111
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците за нищо друго не стават освен да плюват по америка. Комплексари селски... Ми като сте долкова далновидни пък вие спечелете войната с ИД. Ето вече колко месеца се видя че и вие не можете. Въпреки гръмките сакани на путин
110
27
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
до 203 членска карта..-Аз пък получих образование в условията на Варшавския договор ,което формира убеждението,че от руските имперски амбиции по-лошо няма....
109
3
 
27
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
,,Арабска пролет,, ,а ???!!! Много се радвахте тогава...
108
5
 
32
 
! Отговори
без коментар преди 8 години
Ми ... прав е човекът
107
8
 
12
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До ЧебурашкаА руската инвазия в Сирия, явно е предназначено за хора получили образование в условия на евроатлантически скъпоценности или поне за тези, които не разбират значението на думата инвазия....
106
6
 
37
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Изключително точен Лавров!
105
9
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До ЧебурашкаТова за свалянето на малайзийския самолет показва цялата ви същност... Бръщолевене, без покритие, просто гоните определен брой думи....
104
5
 
25
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Силната позиция на Садам и твърдостта с която се разправяше с непокорните, беше стабилизиращата роля в района! Същото и със Асад! Може за нежните ви душици, това да изглежда неприемливо, но това са реалностите в този район, това е културата на местните и е фатална грешка да се опитвате да налагате вашите модели и мислене!
103
3
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 194И теб да попитам, като си заел позата на съдия!С какво се промени района след изтеглянето на руснаците!??? Всичко тръгна от Арабската пролет и Цветните революции и желанието на САЩ, друг да им плати сметката, както през 1939!
102
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАпочна се като последствие от американската "помощ" за муджахидините,като част от плана на Рейгън за събаряне на Съветския съюз.СССР се върза и изпрати войска в Афганистан.СССР бе въпрос на време да се разпадне,като всяка изкуствено създадена империя,но американците бързаха това да стане по-скоро и така отвориха кутията на Пандора-фундаменталния ислямизъм.
101
3
 
17
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
До Анонимен..194...Май бъркаш--всичко е започнало много по-рано...Когато "умните" западняци рисуваха границите на Близкият Изток с молив след ПСВ...Нарисуваха на картата на света границите--без да се съобразяват с народите там-и дадоха на Турция(понеже винаги са я подкрепяли) земи-за които нямаха право да ги притежават.По този начин,ощетиха много народи.Та цялата работа идва основно от там--от западната безхаберност и двуличие....
100
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na gol zadnik - 4ifte pishtovi .Nahranete si naroda i togava davaite suveti , piqndurnici!
99
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко започна далеч по-рано. В Афганистан и съветската интервенция там, американците искаха да ги изгонят и помагаха на муджахидините, които после се обърнаха срещу тях. Така че вината е обща на американци и руснаци, нещо което никога няма да си признаят.
98
2
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 191Може и да ни изпишете веждите!!!Особено на фона справянето с демографската криза, по рецепта на евроатлантическите скъпоценности!
97
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До чегевараПо-скоро на ходжа го докарваш, нежели на Че!