Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!

Лавров: Нещата започнаха от американската интервенция в Ирак
11 дек 2015 22:15, Анисия Иванова
258
Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!
Снимка: БТА

Разрастването на хаоса в страните от Близкия изток и Северна Африка не вещае нищо добро за европейците, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на авторитетната международна конференция в Рим "Средиземноморски диалози".

Според него този хаос е неудачен резултат от идеологически мотивираната външна подкрепа за въстанията в тези страни.

"Някои смятат, че разпространението на хаоса може да бъде стратегия, улесняваща налагането на външен контрол. Ако е така, то не вещае нищо добро, поне за европейците", подчерта Лавров. Схващането, че уреждането на вътрешните конфликти в арабските страни може да бъде конструирано от външни сили, бе продукт на неправилно формулирани едностранни амбиции", и това доведе в Средиземноморския регион до такива процеси, които изкараха положението от контрол, продължи руският външен министър.

Той напомни, че нещата тръгнаха от американската интервенция в Ирак през 2003 г., която бе осъществена въпреки предупрежденията на редица европейски и арабски страни. После нещата продължиха с т.нар. "Арабска пролет", когато западните "демократични революции" бяха натрапени, без да се отчитат политическите реалности в страните от региона, културата и традициите на арабското общество. "В реформисткия си плам страните от НАТО стигнаха до открито военно нахлуване в Либия, нарушавайки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза Лавров. 

"Да, на арабските страни бяха нужни промени. Но те нямаха нужда от смърт, разрушение и разпад на икономиката, предизвикани чрез намеса отвън. На тези страни бяха нужни не революции и войни, които върнаха развитието им десетилетия назад, а еволюционни трансформации, които да доведат до постепенна модернизация на техните политически и социално-икономически системи. Демократичните реформи трябваше да бъдат предприети вътре в самото арабско общество, от неговите собствени членове", подчерта шефът на руската дипломация, цитиран от ТАСС.

Ройтерс обръща внимание на друга част от неговото слово на конференцията. Лавров нарече "огромна грешка" условието, поставяно от Запада за по-тясно сътрудничество с Русия в борбата срещу "Ислямска държава", а именно, Башар Асад да се оттегли от президентския пост в Сирия. Той повтори руската позиция, че "съдбата на Асад може да бъде решена единствено от сирийския народ".

Конференцията "Средиземноморието: римски диалог" беше открита вчера от италианския премиер Матео Ренци, припомня АНСА. В първия ден на форума говори и кралят на Йордания Абдула.

Конференцията се организира от италианското външно министерство и от Института за изследване на международната политика. Форумът продължава и утре. В него участват 300 делегати от 40 страни, посочва АНСА.
Вниманието на участниците във форума е съсредоточено върху актуалните проблеми на Средиземнорския регион, се посочва в съобщение на външното министерство.

В него се пояснява, че приоритет за международната общност си остават борбата и разгрома на ИД и борбата с прибягващия до насилие екстремизъм като цяло, както и въпросът за политически преход в Сирия и за сформиране на правителство на националното единство в Либия. Но е необходимо и да се стигне отвъд тези кризи и да се мисли върху въпроса за установяването на нов регионален ред в Средиземноморския регион, който да бъде на принципите на дипломацията, партньорството и съвместното развитие, се казваше в съобщението. (БТА)
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Асад не знам да си е обгазявал населението..."Също както Садам Хюсеин обгазяваше кюрдите и маршал Тухачевски руските селяни.
55
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Нещата започнаха от американската интервенция в Ирак"Нищо подобно!Всичко започна от съветската интервенция в Афганистан. Тогава бе поставено началото на джихада и на ислмизма. Про това подкрепата на САЩ за муджахидините е силно преувеличена. Основните ресурси идваха от Пакистан, а голяма част от оръжието беше китайско.
54
5
 
15
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
колко е долни хора има нашият народа.на бялото казвате че е черно лавров е прав.а вие пишите глупости.докато тази болка от война не я почусташ няма да разбереш колко боли
53
3
 
14
 
! Отговори
боц преди 8 години
87, елементарен си!Живееш с идеологията на шейсете години!Света се промени, но за съжаление в грешната посока - НАРКОМАНИЯ, БЕЗБОЖИЕ, АЛЧНОСТ, ПОТРЕБИТЕЛСКО МИСЛЕНЕ, С ЕДНА ДУМА -ГЛОБАЛИЗЪМ!!!
52
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми 81 не го намериха САЩ химическото оръжие защото руснаците го изнесоха в сирия, всичките генерали на ирак бяха тренирани от кагебето, значи садам обгазяваше собствено си население с химически вещества но някакси магически с нещо ги е обгазявал, само не ми казвайте че и Асад няма химическо оръжие и не е обгазявал сирийците ?
51
5
 
16
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
САЩ не направиха грешка. Те съсипаха Северна Африка и Близкия Изток целенасочено и още не са се отказали от този план!
50
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До боц до 6384 САЩ не е Европа но САЩ ИЗГРАДИ ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ И ЗАПАДНА ЕВРОПА вие руснаците изградите източна Германия и източна Европа, нещо друго трябва ли да те си изясни?
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩО ГО ОБРЪЩАТЕ НА КОМУНИЗЪМ БЕ ? ТУКА ИГРАЕ КЕША, НЯМА КВО ДА СЕ ХВАЩАТЕ ЗА ПАРАВАНА ПОЛИТИКА. НЕЩАТА СА ПРОСТИ И ЯСНИ
48
5
 
9
 
! Отговори
боц до 63 преди 8 години
Абе , САЩ и ЕС са съперници в икономочески план , а не съюзници!Да, НАТО е САЩ, но САЩ не е ЕВРОПА!
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко, Сланината и Доган дали се нас'ира само при мисълта че ще трябва да връщат парите дето гепиха от Южен Поток? За едни руснаци питам? :)))
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 68...Глупости на търкалета си написал.
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТъпанарщинаАми твоето приятелче какво прави в Щатите, малко ми звучишанс като докторе един приятел го боли гъza но не аз, един приятел, я сега ми предишни нещо, така и ти с твоя приятел, що търси в Америка, квото и на лавров дъщерята ли ?
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 60Всички руски находища добиват петрола на себестойност около 5$. В Кувейт себестойноатта е 25$.
43
4
 
8
 
! Отговори
+ преди 8 години
Американците хубаво превзеха Ирак, ама какво направиха след това - съсипаха го, и продължават с другите държави в списъка. Но вие им се радвайте де, те арабите не са лоши съседи, ще си говорите в градинката пред блока.
42
5
 
7
 
! Отговори
+ преди 8 години
Американците хубаво превзеха Ирак, ама какво направиха след това - съсипаха го, и продължават с другите държави в списъка. Но вие им се радвайте де, те арабите не са лоши съседи, ще си говорите в градинката пред блока.
41
4
 
10
 
! Отговори
Тъпанарщина преди 8 години
Винаги съм си мислел, че тези тъпотии американците ги правят нарочно. Едно приятелче, живее там вече над 20 години ми разправя, че те ги правели от глупост, не нарочно...И в щатите имало много критици на тази политика, защото те наистина я виждат като глупост а не нещо целенасочено... дори милиардер като Доналд Тръмп яростно критикува тази политика в президентската надпревара.
40
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо 58 , тъпариш американците не са дали една жертва в бой, всичките им жертви са от атентати на пътя им поставени, сега като става дума за бой моджехидините въоръжени с американско оръжия @баха майката в Варшавския договор и СССР, сега руснаците се хванаха на капана, Афганистан номер 2, иначе американците превзеха професионално тренираната от руски генерали армия на Садам Хюсеин въоръжен до зъби с руско оръжие и ракети ПВО, и американците го превзеха ирак за няколко дена понял?
39
4
 
9
 
! Отговори
+ преди 8 години
св.св.Маркс и Енгелс Сега като можеш да си купиш айфон на изплащане вече като холивудска звезда ли живееш
38
12
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
до 55-ами то при социализма не само банани нямаше.На практика нищо нямаше .Имаше само слава на КПСС и БКП.Вие в Магадан забравихте ли ги тия неща?
37
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BOC Европа и ЕС са НАТО бе , я познай кой от край време мечтае за унищожаването на НАТО , а и още нещо защо сирийците започнаха да заливат ЕС след началото на санкциите на ЕС срещу расия ?