Литва и Украйна "за" критик към Русия, начело на ООН

Те настояха следващият лидер да бъде от Източна Европа
12 дек 2015 16:06,
82
Литва и Украйна "за" критик към Русия, начело на ООН
Снимка: Reuters, архив

В Киев и Вилнюс искат да видят на поста генерален секретар на ООН човек, който би критикувал Русия за позициите й спрямо Крим и Украйна. Това заявиха вчера пред журналисти в ООН външните министри на Литва и Украйна, Линас Линкевичус и Павло Климкин, предадоха ТАСС и БТА.

Двамата изтъкнаха, че Русия нарушава устава на ООН и настояха следващият ръководител на световната организация да бъде от Източна Европа.

"Когато един постоянен член на Съвета за сигурност подкопава принципите на ООН, вярата в справедливостта, структурата на световния ред, това е много тревожно. Престои да се направи труден избор, но смятам, че това е възможно", каза Линкевичус. Той изтъкна също, че е "дошло време" начело на ООН да застане кандидат от Източна Европа.

Още по темата

"На нас ни е необходимо ООН да се придържа към принципите, закрепени в нейния устав. Сега ние виждаме как постоянният представител на Съвета за сигурност извършва агресия спрямо Украйна", заяви от своя страна Климкин.

"Ето защо ни е нужен истински лидер, истинска личност, която да може да върне ООН към тези принципи", добави украинският външен министър.

Пълномощията на Бан Ки-мун, заемащ поста на генерален секретар на ООН от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември 2016 година. Според установените правила той не може да се кандидатира за трети петгодишен мандат, припомня ТАСС.

Нито един от досегашните осем генерални секретари на ООН не е представлявал държава от Източна Европа. Освен това всички са били мъже. Много наблюдатели смятат, че това позволява да се разчита на успеха на българката Ирина Бокова, настоящ генерален директор на ЮНЕСКО.

В списъка на потенциалните претенденти за поста са също президентката на Чили Мишел Бачелет и ръководителката на Програмата за развитие на ООН, канадката Хелън Кларк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
украйна полша и турция са достатъчни да се справят с фалиращата и разкапваща се русия. лошото е че от това най ще се възползва китай като вземе цял сибир
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прибалтийските страни от едно време имат зъб на Русия.Преди време са били доста силни, ама са направили грешката да водят войни с Русия, затова сега са джуджетата на Европа...
5
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боковaтa не съм фен на Бойко но той не е бил партиен член нито президента е бил комсомолски секретар но ЧЕРВЕН ушат *** като тебе Дачков е бил и двете
4
10
 
22
 
! Отговори
да, ама не.... преди 8 години
Ирина Бокова е комунистка.......Няма нужда от друго определение. Така, че забравете тя да стане начело на ООН. На комунист да се даде такъв пост е обида към демокрацията и общочовешките ценности.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роската!!!!Той Е!!!Само да му мине траура по детето, че като закърши китки... Като са ухили лакейски.....
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
две пропаднали държави, довели народа си до мизерия
1
1
 
36
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Не само въшкари ами и поми.ри като нашите.