Бокова към Путин: Аз съм ви особено благодарна!

Ние ценим големия принос на ЮНЕСКО, подчерта руският президент
14 дек 2015 21:23,
53
Бокова към Путин: Аз съм ви особено благодарна!
Снимка: архив, Reuters

На среща с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург днес генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари на Русия за нейните инициативи в областта на опазването на културното наследство в света и пресичането на незаконната търговия с културни ценности, предаде ТАСС.

"Ние виждаме, как тези въпроси (запазването на културното наследство) сега излизат на преден план. Вие сам говорихте за това колко важно е културното наследство, как то трябва да бъде опазвано, особено в зоните на конфликти, където сме свидетели на разрушаване - в Сирия, в Ирак и на други места, където екстремистите рушат и се опитват още повече да разрушат общото наследство на човечеството", каза Бокова.

"Екстремистите се боят от културата, защото тя носи в себе си ценностите на търпимостта и взаимното разбирателството, подкопаващи тяхната идеология на ненавистта, - посочи тя. - Затова те се стремят да унищожат не само човешките животи и души, но също и паметта и културата."

Още по темата

"Аз съм ви особено благодарна за инициативата на Русия да внесе резолюция 2199 в Съвета за сигурност (на ООН), която ние с Вас обсъждахме още преди внасянето й, и Вие включихте в нея тази важна проблематика за съхраняването на наследството и необходимостта от пресичането на незаконния трафик на културни ценности, от който после се финансира същият този екстремизъм", добави генералният секретар на ЮНЕСКО, обръщайки се към Путин.

Ирина Бокова отбеляза също така сътрудничеството на ЮНЕСКО с Русия в сферата на образованието и науката.

Срещата на двамата се състоя в рамките на провеждащия се в Санкт Петербург Четвърти международен културен форум. Говорейки на него, руският президент призова световната общност да обедини усилията си в борбата с нелегалната търговия с културни ценности, парите от която отиват за финансиране на тероризма.

"Ние ценим големия принос на ЮНЕСКО в изпълнението на инициираната от Русия резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която бе записана забраната за търговията с древни паметници и културни ценности", подчерта той.

Според Путин "особено следва да отбележим и стремежа на ЮНЕСКО да превърне културата и културното разнообразие в мощен инструмент за устойчиво развитие и по този начин да бъде реализиран приетият неотдавна от Общото събрание на ООН дневен ред в тази област до 2030 г.".

"ЮНЕСКО не само успя да извоюва признание за ролята на културния фактор в социалната, икономическата и други сфери на живота на международната общност, но и допринесе за включването на културата в девет от 17-те цели на устойчивото развитие", констатира руският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В понеделник разменната стойност на рублата мина над 71 рубли за долар, а икономисти от Bank of America съобщиха, че при споменатите 35 долара за барел и максимален бюджетен дефицит от 3% (толкова препоръча президентът Владимир Путин, толкова одобри и Държавната Дума) руската валута би трябвало да се обменя в съотношение 94:1 за щатски долар.
15
18
 
9
 
! Отговори
перестройка преди 8 години
Знаем го руското култ-урно наследство! В България има много като паметника на Альоша. Направо се чудиш в България ли си или в руската империя където вече има бюст паметници и на Путин. Комунистите станаха капиталисти с откраднатото от народа.
14
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарката наша е просто покъртителна!
13
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УУУУУУУУУУ вземете и българския паспорт на тази вещица и путин на и дава руски и така , не искам да черни името на България
12
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срам ме е че съм роден в България, в същата страна с тази мършъ
11
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срам ме е от тая!
10
6
 
15
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
И как Боко не се е сетил да взима данък 20 кинта антикомунизм. Като се има предвид колко са глупаците в България това са чисти кинти. Той тръгнал винетките да вдига...
9
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокова прави четки на Путин...нали се очаква номинацията и за ГенСек на ООН !
8
1
 
9
 
! Отговори
езичник преди 8 години
от 17 коментара два адекватни. за останалите...чудя се в лудниците нет има ли понеже това не са коментари на адекватни зрели хора
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано, цял свят ще чуе и разбере за България. Нашите много се котират в подобни интернационални организации, защото веднага забравят нацията си и вършат перфектно работа в услуга на съответната организация :)
6
51
 
33
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Тая си отряза пътеките към ООН-то... - тръгнала да хвали Путин... - ама кръвта вода не сатава... - дърта комунистка...
5
17
 
15
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
До жалка личност Нищо неочаквано . Комунизма шества по света / еврейския световен конгрес / . Всички назначения на възлови места са от евреи и много от тях обратни .............................................
4
18
 
26
 
! Отговори
hitler преди 8 години
бокова е комунистически
3
29
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новият генерален секретар на ОНН ще е Бокова! България само ще спечели от това!
2
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
This is actually the new secretary general of UN! Тя е най компресия вариант завивки членове на съвета за сигурност в ОНН, а както знаете това ще е новото световно правителство! Защо да нямаме човек там? Напред Бокова... Успех!!!
1
17
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я ЛЮБЛЮ ТЕБЯ ВОЛОДЯ,МОЛОДЕЦ.